söndag 29 september 2024

Italien Norr Ut Arsié Och Passo Rolle ...

Bloggen ligger så mycket efter men det gör väl inget egentligen, vi är ju pensionärer och har tiden.  
Måste börja berätta att jag har legat sjuk i tre dagar, lite förkyld men värst är min feber som alltid spelar mig spratt. Har normalt en låg temp på knappt 36 och när den sätter fart och far upp och ner blir jag totalt däckad. Av 40 timmar som jag tillbringade i sängen sovandes, var jag totalt uppe max 1 timme för att få i mig lite vätska. Plötsligt är febern mer eller mindre borta och livet återvänder, kaffe smakade gott och vi kunde flytta bilen och åka vidare. Det om detta. Nu fortsätter jag och berätta om resan från Gardasjön.

***

När vi lämnade Cisano camping åkte vi upp genom vinodlingarna som det finns mängder av och kom ner i dalgången där granit/marmor bryts. Enormt stora marmorblock som fanns på de olika företagen, som vi såg från vägen. Vi körde på väg S12, det är en fin väg med mycket odlingar äpplen walnötter. Vägen går i princip parallellt med A22, passerar Rovereto och rundar Trento. Där tog vi av in på väg S47.  Nu var vi omgivna av frukt och grönsaksodlingar. Stannade till och köpte en 4kg påse med Gala äpplen, som är vårat favorit äpple. Det blev lite grönsaker också.

Tankarna var att åka upp till Cortina via Belluno. Vi har varit i dom trakterna tidigare och snurrat runt på olika väger. Cortina har vi också varit till men det fortsätter lockar oss med sitt störtlopp. Inte störtlopp nu på sommaren men själva berget, där starten går ifrån, det är en plats som vi vill åka upp till. 
Ja som de flesta har läst och hört om, var det enorma oväder som drog fram över flera länder och orsakade enorm förödelse. Så även i Dolomiterna, snön fullständigt vräkte ner, på några timmar fick vägarna stängas, passen lika så, det kom flera decimeter med snö. Visst man kan finna spänning på många olika vis men att ge sig in i ett sådant oväder är inte smart. 
Vi stannade i en liten ort som heter Arsié vid väg S50b. En ställplats, ibland undrar jag just det där med ställplatser som finns i Park 4 Night appen. Känns som vilken liten grusplats, som helst kan vara en ställplats, kanske någon håller med eller inte? Hur som helst vi följde anvisningarna och kom till just en grusplats parkering, absolut inget fel på det. Det visade sig att det var vägarbetarnas uppställningsplats som delades med ortens bilar. 


Tog en runda och följde ljudet till vattenfallet.


Vinodlingar även här. Enormt stora klasar och druvorna satt tätt tätt







Psalmboken hade ett fint omslag


Vi gick till en av de tre café/bar/restaurangerna för att ta oss en funderare: Hur skulle vi fortsätta våran resa?

Slog oss ner ute, då det fortfarande var varmt och skönt.
Det blev en kaffe och amaretto, björnklister, som somliga tycker amaretto smakar.
På uteplatsen var det tre personer, som satt vid olika bord, alla rökte. Vi sökte oss längst bort för att slippa röken. Den ena hade ett videosamtal på sin dator och pratade högt, den mannen, som satt närmast oss tittade på en svartvit gammal film och hade ljudet högt, förmodligen för att överrösta kompisens videosamtal. När regnet kom, gav vi upp och gick in. När vi passerade den tredje personen satt han och spelade något spel som pep och tjöt hahaha.


Betydligt lugnare inne och framför allt rökfritt medans regnet bara vräkte ner.
Någon körde ner sin, som vi tror var morfar/farfar så han fick läsa tidningen och ta sin kaffe tillsammans med likasinnade. 
Plötsligt blev det full rusch, bilar kom, folk strömmade in, ja i alla fall karlar. Vi har tidigare sagt att vi ska Inte köra bil efter klockan 16. Vilket vi fortsätter att säga efter att man sett hur det går till på dessa små lokala ställen. 
Hejsan Hoppsan in kom en man och beställde en aperol, ni vet den där oranga drinken, som är enl oss läskande god att sippa på. Men det tyckte inte han att han skulle sippa på, på säkert mindre än 20 sek hade han druckit ur den! Tack och Hej så hoppade han in i bilen och körde iväg. 

På hemvägen blev det ett stopp i butiken med lite matinköp.


Jodå regnet fortsatte hela kvällen.

Följande morgon vaknar till bildörrar som stängs och smatter på taket. Något var på gång i byn, efter frukost gick vi ner och tittade. Kan alla andra vara ute i regnet så kan väl vi också.


Någon slags marknad, två bilar, den ena med fisk och den andra med grönsaker. Vi köpte inget.
Var alla människorna befann sig såg vi sedan, inne på ett annat café än det vi var på igår, men vi gick inte in där. Vi hade bestämt oss för att åka vidare i regnet.

***

Fortsatte en kort bit på väg S50b och tog av vänster in på väg R50 och kör via Passo di Gobber med sina 988 meter. Fortsatte via S.Martino 1467m.
Titta så vackert eller hur?


Verkligheten var något helt annat, suck. men det förstod vi att det skulle kunna vara. 


Ändå fick vi en glimt av bergen när vi gjorde ytterligare ett stopp. Det stoppet berodde på att GPS´n sa att passvägen var stängd! Klart vi blev fundersamma med tanke på vädret och dess varningar. Jakob gick och hörde sig för på hotellet men de hade inget hört att passet skulle vara stängt.
Det blåste en del där vi stannat och ser ni kabinbanan till vänster uppe bland toppar och molnen? I den hade jag inte klivit in i och åkt upp till toppar som är runt närmare 3000meter, i det vädret.


Bilar kom ner och andra körde upp, vi gasade också iväg uppåt. 
Jaha då var vi uppe på Passo Rolle 1984 meter och möts av snön som yr.




Klart man ska ut i snön och fota. Jakob vägrade att gå ur bilen, bra med ordentliga vinterkläder i bilen. Och dom satt inte i vägen kan jag säga, det blåste och yrde, inte skönt alls.


Vi åkte snabbt vidare, ville inte hamna i mer snöväder.


Nere i Predazzo svängde vi vänster och fortsatte på väg S48 bort till Tesero, där övernattningen blev. Även den platsen från Park4Night. Här fanns runt 15 platser, vatten, tömning av grå o toatank. Betalautomat.


Kram Yvonné





























4 kommentarer:

  1. Säga vad man vill om ert väder men omväxlande har det i alla fall varit! Vilken tur att ni inte fick mer snö än det som blev..
    Amaretto är riktigt äckligt, riktigt Björnklister, tycker jag, medan Lars har druckit det i glüwein och tyckt om det. Sedan är det nog fullt klart att man inte ska köra bil när männnen varit inom puben på väg hem från jobbet…
    Skönt att allt har gått bra hittills, idag kom det en som verkligen slickade vår sida vid omkörning, Jisses så nära det var. Alltid skoj att se vilka olika Ställplatser det finns…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med ett omväxlande väder har vi haft. Amaretto är nog som Koriander en tudelare hahaha. Men oj det lät riktigt obehagligt med en sådan omkörning, tur att chauffören var vaken hos er när något sådant sker. Ni hade tur att det gick bra.Vi hade en som låg till vänster om oss och tyckte han skulle svänga höger. Jag såg hur det började larma/blinkade vid hans högra sidospegel men den mannen bara körde, hade nog inget sidoseende och skulle nog inte satt sig i den bilen över huvud taget. Nu hade vi inte någon direkt hastighet då det var filkörning i en stad men ändå. Kram till er

      Radera
  2. Håller med B-M om att ni har haft många väder och olika har dom varit :) Men tur att ni hittat så fina platser ändå och att vädret varit bra för det mesta ändå. Fortsätt och njut finaste ni. Kramizar från oss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Växlande kan man verkligen kalla det för hihihi Kramizar

      Radera