onsdag 25 september 2024

Italien Gardasjön Del 3 ...

Nästa dag var inte cykeln så värst lockande men vi gjorde ändå en sväng bort till Lazise och strosade runt i gränder och torg. 

Lazise, har fått sitt namn från latinets betydelse: plats på sjön. Murar och slottet är från 900/1000-talet, det känns som medeltiden när man vandrar utmed murarna. Tycker mer och mer om Lazise, även om det är en del turister. Fast vi är ju också turister, inte mycket att orda om eller hur.








Den italienska glassen är absolut den godaste glassen som finns, enligt mig. Den här dagen blev det en mörk arabisk 70% choklad, behövs inga ord.


Tittade in i den lilla enkla kyrkan, med det långa namnet, Pieve Romanica di San Nicolo, från 1300-talet. Där fanns det några gamla fresker kvar på väggarna. Kändes som en plats att bara lugnt sjunka ner och meditera. Efter en stund lockade solen ut oss, tillbaka till värmen. 



Ännu en kyrka som jag tittade in i, även den ett långt namn, Chiesa parrocchiale dei Santi Zenone e Martino. Tror inte att man använder sig av hela namnet: Församlingskyrkan av heliga Zeno o Martino.
Om den tidigare är liten, är denna mycket större och välbevarad. Har väldigt svårt för att gå runt och titta och fotografera när det finns folk som sitter och ber. Därav bara en bild. 




Vi slog oss ner under parasollet med lite kallt att dricka.

Innan vi var klara med gränder kyrkor glassar började det långsamt skymma.


***
Bardolino, har vi alltid tyckt om och tog en cykeltur dit också och vidare bort mot Garda, som vi tycker si så där om. Man fastnar så klart för olika platser men Garda har vi inte så mycket gemensamt med.
Strandpromenaden har fortfarande fina planteringar och många fina sittplatser.
***
Har funderat på det här med strandpromenad/cykel. På vissa sträckor finns skyltarna att man ska leda cykeln. Vilket är förståligt med tanke på att många av restaurangerna har sina serveringar på andra sidan promenadvägen och inte kan servitörerna sicksacka mellan cyklisterna. Men, om man då som cyklist klär sig i, vad kallas dom kläderna, spandex kläder, Då är det tydligen helt ok att cykla där eller, trots förbudsskyltarna. Vi hade inga spandexkläder utan gick med cyklarna.
En annan sak som vi lade märke till, dels när vi cyklade och även när vi gick utmed sjön. Att de flesta, ska inte säga alla par, de gick och höll varandra i händerna. Vilket vi också kan göra ibland. Men här var det säkert 98% som gjorde det. Inte gick man på en sida, utan man gick gärna mitt i och bytte sida hit och dit och ibland med armslängd avstånd emellan sig. Ja det var inte enkelt att trixa sig emellan dessa med cykeln.
När vi sedan gick, märkte vi att ingen cyklist plingade, utan de kom bara swishande trixande förbi, man fick hjärtat i halsgropen. Och fotgängarna flyttade sig inte gärna, men det gjorde vi, tyckte det var lite olustigt med dessa spandexklädda cyklister eller de övriga cyklisterna, som körde fort mellan de som gick och även körde om oss när vi cyklade. 
På ett ställe när vi satt och åt och parasollerna var uppfällde. Körde cyklisterna in i parasollerna så de snurrade runt, ibland undrar man hur svårt det kan vara att väja med cyklarna hihihi.att


Från solsken växlar vädret snabbt och regnet kom med stora droppar.

Vilket resulterade att i skydd av markisen blev det glass i stora lass och Cappucino med caramelsås och grädde!
Jo jag vet, det vart nästan i mesta laget med all den grädden.


Kom att tänka på när det handlar om Gardasjön, som jag skrev om i förra inlägget. Den har ett djup på hela 346 meter och är Italiens största insjö med 25 stycken bifloder och ett utlopp. Har även 5 stycken öar och är knappt 52km lång och bredden cirka 17km. Som så många andra sjöar i norra Italien har det tidigare varit en glaciär.

***

Utanför våran camping fanns ett Oliv museum, som vi gjorde ett besök på. 

                Där finns det gamla maskiner och olivpressar, bland annat en väldigt stor som är 800 år.
Man kan se en film som visar hur allt gjordes då och nu. 
Området runt Gardasjön är den nordligaste platsen för olivodling, som visar väldigt många svarta prickar på kartan. 
Även de nordligaste citronodlingarna finns runt Gardasjön.





Naturligtvis en shop med mycket goda oljor, oliver osv. Jodå vi köpte olja efter att fått provsmaka. Och nog känner man skillnad på olivolja och olivolja. Den här var riktigt god, mumsigt att doppa bröd i.



***

Vi lämnade Cisano med solen i ryggen och körde vidare mot norr. 


Kram Yvonné













4 kommentarer:

  1. Så mycket vackert ni fått se. Kyrkor gillar Ingemar, jag gillar mera borgar och gamla hus. Länge sedan vi besökte södra delen av Gardasjön. Synd att du inte fick något kort på cyklisterna. Jag tror det är vanligt bland sydeuropéer att hålla i handen, oftast har vi sett tyskar som gör så, inte så vanligt här i Sverige. En olivprovning skulle jag också vilja besöka och Museet såg intressant ut. När räknar ni med att komma till Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Södra delen har vi varit till tidigare så nu blev det mer norröver. Tänkte inte på att fota cyklisterna, hade jämnt sjå att hålla åt sidan hihihi. Olivmuseum var intressant. Trevlig helg

      Radera
  2. Så fint ni haft det vid Gardasjön. Kan förstå att cykeln inte kändes så lockande efter den långa cykelturen. Olivolja är verkligen en hel vetenskap och vi håller verkligen med om att det är skillnad på olja och olja.
    Nu får vi krya på oss, ikväll är jag inte speciellt stark så snart lockar sängen och jag tror vi får sätta på lite värme också, känner mig då där rysig och frusen när jag sitter här i tjock fleece, inte kul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det skillnad på oljor, vilket man kanske inte tänker på men så är det.
      Nu hoppas vi att båda två blir pigga och krya. Kramkram trots förkylningen hihihi

      Radera