tisdag 17 september 2024

Schweiz Till Italien ...

 Alltså, nu kom min allra största utmaning, att köra över mitt första riktiga bergspass. Det är tur att Jakob är så lugn förstående och läser av mig, hur jag mår. Som jag gruvade mig innan vi gav oss iväg, till och med svårt att äta frukosten.

Vinkade Hej då, ses igen, till våra vänner. Och hopp in i bilen, mot St Gotthardpasset.
Kanske någon undrar varför vi inte väljer tunneln i stället, om passet är olustigt. Men där kommer nästa dilemma, jag avskyr tunnlar, som jag nämnt tidigare har jag lite svårt med mörkerseendet och det blir lite si så inne i en tunnel. Den har dessutom mötande trafik, hua, och är 16,9km lång. Så nej, den går helst bort, men om man måste så måste man.

Nu var det, över passet, som gällde.

Man ser hur vägen ringlar sig fram och tillbaka längre in i dalgången.

Och plötsligt har vi kommit en bra bit upp.


För att en kort stund senare stå vid järnvägsövergången uppe på Andermatt och se Glaciärexpressen åka förbi. Där sitter passagerarna vid sina bord med glas framför sig och tittar ut på omgivningen. 

Och ytterligare några minuter senare kan jag kliva ut i duggregnet för att förevigas vid skylten Gotthardpass 2106m 
Jippiiii gissa om jag var glad och stolt att klarat detta utan att rulla bakåt i kurvorna eller göra något annat fel hahaha
Där uppe blev det kaffe och macka inne i bilen då det duggregnade lite lätt.

Att vi skulle åka ner på andra sidan, var jag inte orolig för, det hade gått så bra upp och ner kommer man ju alltid eller.
Självklart måste man ta det lugnt utför men inte ligga på bromsen hela tiden. Då blir det som när vi cyklade utför på Grossglockner strasse, det började ryka från bromsen! Motorbromsen får göra sitt.


Kul med korna som står ovanpå infarten till tunneln och tittar ner på oss som kommer åkandes.


***
Det gick bra att köra och vi rullade på genom den ena orten efter den andra. Visserligen var det väldigt mycket 50 och 30, inga betalvägar, vilket gjorde att det tog ovanligt lång tid att komma fram dit vi tänkt. Men till slut var vi framme vid en camping vid sjön Isoe i Italien, den lilla sjön ligger öster om Comosjön. 
Möttes av campingvärden med information att det var fullt! Nej Mamma Mia vi som har åkt så långt länge och det vart kolmörkt.
Han kunde ordna, genom att flytta två personbilar som stod utanför campingen, om, vi ville stå utanför camping med tillgång till allt därinne, men ingen el men det behövs ju inte och gratis. Sagt o gjort vi bestämde så och personbilarna flyttades. 
Vi blev inbjudna till campingens party. Där var det uppdukat pizza buffé, vilket vi avstod ifrån. Tackade däremot ja till tårt buffé som dukades fram. All mat bjöd campingen på, det var camping chefen som fyllde år. Bra live musik var det också. Vi somnade gott till tonerna av Mamma Mia, here I go again.




Följande morgon vaknade vi av väckarklockan morgontåget som gick i princip genom Annexet. Hahaha
vilket var bra då vi skulle fortsätta till Gardasjön.


Obs
Med tanke på vädersituationen i Europa och några undrar om vi har drabbats av översvämningar eller snöstorm. Svaret är Nej vi har haft det bra, bara lite snö hihihi
Just nu står vi i Chiavenna, mörkret har lagt sig och man ser ljus högt uppe på bergsväggarna. I morgon kör vi över ett par pass och kommer in Schweiz igen, efter 14 dagar i Italien. 


Kram Yvonne 


3 kommentarer:

  1. Vilken färd! Så tufft att åka där men vackert! Åkt både i passet och tunneln med duktiga bussförare och vi hade inte vett att vara rädda, litade helt på dem. Kommit i snöväder också så de hoppade ut och monterade snökedjor.
    Skönt ni kom fram tryggt och fick så fint mottagande. Ha det så fint i Italien nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den tog lite längre tid än vad vi hade räknat med men vi kom som sagt fram och kunde övernatta utanför campingen. Vädret är lite lynnigt nu men det ska visst bli bättre framöver.

      Radera
  2. Så duktig chaufför du är och så himla glad (och lättad?) du ser ut högst uppe på passet. Här ska vi börja packa Laikan när Lars kommer från jobbet på golfbanan och har man inte arbete så skaffar man sig. Vi hämtade tre gigantiska kassar med äpplen i förrgår och igår kunde vi inte hålla oss utan for ut i skogen och kom hem med ett par kg kantareller och några trattisar + att jag ska lägga in rödbetor idag….
    Ha det fint! I morgon em/kväll rullar vi mot Trelleborg.

    SvaraRadera