fredag 6 september 2024

Grottbostäder I Langenstein ...

Fortsätter från det förra inlägget där vi besökte sandstensklipporna. När vi åkte därifrån gjorde vi ett stopp i en liten by precis bredvid, ja kanske 5-6 kilometer emellan, man var tvungen att ge sig ut på stora vägen.
Den byn heter Langenstein, där finns grottbostäderna, som vi ville besöka.
När man kommer in i den lilla byn och vägen ringlar sig fram mellan husen, allt ser stängt ut, det är tyst och lugnt. Då undrade vi: Var parkerar man, det borde finnas någon plats med tanke på att det finns en turistattraktion. Hittade ingen parkering, det kom ut en dam från ett hus som vi frågade. Hon tyckte att: ställ er vid det nedlagda bageriet, där får eran bil plats. Ja sagt och gjort, det gjorde vi och gick sedan de 200 metrarna upp till grottbostäderna. 
Klockan var bara 10 och vi var  ensamma som gick runt och tittade i lugn och ro. 



En hel del kullerstenar fanns i denna ort.


I den stentrappan har många fötter gått genom alla år.


Man vet egentligen inte hur länge dessa grottbostäder har funnits. 
År 1177 hade Bischof Ulrich von Halberstadt en borg som sommarrecidenz. När borgen inte användes längre, gjordes det bostäder i berget, som användes ända fram till år 1916.
På mitten av 1800-talet var det ont om bostäder och lantarbetarna fick en bit land av berget.  Man började gräva hugga ur berget, vilket fick göras efter dagens arbete. 
Några av dessa bostäder har grävts ur ordentligt och flera rum gjorts längre in i själva berget. Otroligt vilket jobb dessa familjer har gjort genom att gräva sig in berget. Det var inte bara att flytta in utan man fick verkligen gräva sig in. Tänk så slitsamt för dom.
I början av 1900-talet flyttade familjerna bort och bostäderna började användas som matkällare osv. 
Idag är det fem grottbostäder man kan gå in och titta i, på egen risk, rasrisk. Vi tog chansen och gick in.


Det är full ståhöjd och mer därtill, några av öppningarna mellan rummen var lite lägre. 
Eftersom dom eldade i spisar, var det gjort öppningar upp genom berget också. Vilken fasa om taket rasade in.

***




***
Här var det tre bostäder som låg vägg i vägg.






Här har Jakob letat sig längre in i bostaden. Man kunde ändå se lite skillnad på bostäderna.








Även detta besök var helt klart intressant, tyckte vi och fortsatte vidare till nästa mål. 

Dessa två ställena som vi har besökt, hittar man vid punkt A, Halberstadt-Langenstein.
Därifrån körde vi till punkt B, som kommer i nästa inlägg. 



Kram Yvonné















 

12 kommentarer:

  1. Jisses vilka häftiga platser ni har hittat! Här får vi verkligen kolla lite närmare var de ligger. Tänk vilket strävsamt liv de levde som iordningställde de här bostäderna och tänk så kallt och rått det måste ha varit vintertid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lite roliga ställen och dessutom var vi även ensamma när vi gått runt. Där kan man verkligen säga att det var stampat jordgolv. Temperaturen låg runt jordkällarens och visst var det fuktigt för familjerna.

      Radera
  2. Vad spännande att titta tillbaka i tiden ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut det var det och tänk så slitsamt det var för familjerna.

      Radera
  3. Så fräckt, men där hade jag haft svårt att gå in. Klarar inte grottor.. att bo så hade verkligen inte gått. Måste varit fruktansvärt fuktigt att bo där. Tack för att jag fick se det via dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut ingen plats jag skulle vilja bo på kallt mörkt och fuktigt i rummen längst in, burr.

      Radera
  4. Wow vilket intressant ställe ni hittat till. Historia när den är som mest intressant om hur folk levde förut...men i väldig misär tycker vi men dom var nog glada ha tak över huvudet. Dom var så vansinnigt duktiga att jobba förut med bara en yxa o små verktyg och idag kommer dom ingenvart dom som bygger bothniabanan här bredvid oss. Jag hade nog haft svårt att gå in långt i den grottan också, gillar inte trånga utrymmen så värst bra. Kul att ni visar. Kramiz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt, visst var dom duktiga att hugga sig in i berget, inte bara att flytta in med sin väska. Kramiz

      Radera
  5. Tack för ett intressant inlägg. Jag har besökt en del grottbostäder men jag hade ingen aning om att det fanns i Europa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du har ju gjort några sådana besök. Vet faktiskt inte om det finns fler än dessa bostäder men helt klart intressant att besöka dom. Blir som så nära en själv, när de finns i norra delen av Tyskland.

      Radera
  6. Wow !! nu har ni hittat nya spännande platser. Grottbostäder är alltid spännande, det hittade vi av en slump i Frankrike Grottes du Roc de Cazelle , de var också uthuggna i berget. Så fantastiskt att de kunde bo så där. Så spännande att följa er och vem vet vi kanske tar oss en titt på de ställena också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det finns nere i Frankrike också, måste titta efter det på eran blogg. Dessa bostäder ligger ju inte så långt ner i Tyskland och lättare att besöka. Kruxet är väl att bli av med bilen men det lär finnas en sportplats i byn.

      Radera