torsdag 27 augusti 2020

Från Stockholmsgata Till Skallbergsgrottan ...

Fler bilder från Stockholmsgata kommer, kanske, när vi kommer hem och har bättre nedladdning.

När vi lämnade Stockholmsgata hade vi fått tipset om att ta en annan väg ut från djupa skogen. Den sträckan var endast 14 km grusväg och lite bredare än den vi kom in från. 

Fast den här sträckan på 3km vart ändå detsamma.

När vi kom ut på den större grusväg, fick vi en ren, som trippade framför oss en stund innan den vek av från vägen.

Det var skönt att komma ut på asfalt igen och vi rullade förbi sjön Remmarn, Björna ner till Gideå.

I Gideå hade vi hittat en plats som heter Skallberget och där finns Skallbergsgrottan. Vi åker ofta efter appen Park 4 night  och där fanns en parkering för badgäster och besökare till Skallberget. Perfekt för oss att övernatta på.

Skallbergetsgrottan är på andra sidan vägen, upp genom skogen, 260 meter är Skallberget. Vi börjar få vana med spångar skog och sten hahaha




Vi gick upp till raststugan, där det även fanns sängar för övernattnning och eldstad. Därifrån har man utsikt över skog och mark.


Vi traskade vidare på berget bort till ingången till grottorna. 
Dessa bildades för runt 8000år sedan då havet slog in mot berget och sprickorna bildades.
Grottsystemet är 230 meter långt. Nedgångsskrevan är 70 meter lång och som djupast 24 meter och smalt trångt. Om man vill gå ner ska man ha hjälm, oömma kläder. pannlampa och inte gå ensam.

Här är det en stege för att gå ner. 
När vi var där, kom det två grabbar i 10-12 års åldern som skulle gå ner med en pappa. Dom tyckte det var jätteroligt och hade gjort det flera gånger.

Ser ni stenen som sitter fastkilad i skrevan? Där under i skrevan går man.
Vi nöjde oss med att titta ner.


När vi kom ner till parkeringen, gick vi åt andra hållet och där går stigen ner till en liten fin badstrand.


Vilket bärnstensfärgat vatten som glittrade i strandkanten.


När vi kom tillbaka till bilen tog jag hinken och gick ut i skogen, ja bara någer meter in från parkeringen. Hann plocka runt 1,5 liter blåbär innan regn och åska satte igång.

Det höll på kanske 10 minuter och vi kunde åka vidare. 
Hade bestämt träff med bloggarna BrittMarie och Lars http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/ på golfbanan Puttom, som ligger straxt norr om Ö-vik.

Kram Yvonné















 

5 kommentarer:

  1. När vi kom till Gideå för att stanna på deras ställplats fick vi syn på information om Skallbergsgrottan på anslagstavlan i samhället. Då förstod vi att ni kommit den här vägen. Jag tycker sådana här grottor är lite otäcka, inget som lockar precis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej inte skulle vi vilja klättra ner där inte. Man ska nog vara lite smidig också, det räckte att titta ner och titta på utsikten.

      Radera
  2. Vilken spännande tur ni varit ute på....jag gillar grottbesök. 🤩 Så trevligt att träffa på bloggvänner, vi läser också deras blogg och får många tips. Hälsa om ni inte redan setts. Hoppas ni får en trevlig golfrunda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grottor är spännande tycker jag men ine sådana här då det är smalt trångt och kolsvart, hua.
      Golfrundan var trevlig på en fin bana.

      Radera
  3. Oj vad häftigt att se och uppleva. Jag blir nog inte förvånad om jag ser att ni kommer i en WW California nästa gång.

    SvaraRadera