fredag 30 augusti 2024

Falkenberg Och Alnarps slott ...

Då fortsätter vi på våran eller kanske man ska säga, vi börjar, våran resa mer på riktigt nu. Alla dessa besök på verkstäderna, var egentligen inte alls inplanerat från början. Det vi egentligen skulle ordna nere i Karlshamn, fick vi stryka från listan och återuppta senare i höst.
Tänk vilken tur att man är pensionär och har tiden.

***

Ja då rullade vi vidare från Lindome ner genom regn och blåst till Falkenberg, som har en ställplats vid Engelson, den stora butiken med sportkläder. Ställplatsen är gratis men i slutändan efter ett besök i butiken, kostar det allt annat än gratis hahaha vilket så klart är ett eget val eller hur. 
Vi kom dit efter stängning och dagen efter kom våra vänner hemifrån förbi, dom är hos barnbarnen i Varberg. Efter att gått runt i butiken och införskaffat en del nya kläder som vi "villhöver" åkte vi med deras personbil in till Falkenberg. Dom visste ett trevligt fik som inte låg mitt i stan utan mer i utkanten mot Engelsons hållet.







Det blev räksallad med lite gofika i kartong som togs med till husbilen, man orkar inte äta hur mycket som helst på en och samma gång.





Vinkade Hej då och sedan fortsatte vi åt varsitt håll. 
***
Vi hamnade bara några km innan Malmö, på en parkering som finns i P4N, vid Alnarps Slott.
Där blev det lite posering med de nyinköpta kläderna, en gul skaljacka och rosa/svarta fritidsbyxor. Väldigt nöjd med dessa.



***
Vi började med en promenad ner till havet som låg ett par km bort.





Passerade detta stora fält där SLU, testar sig fram med att odla perenna sädesslag. Vilken skillnad på deras rötter mot det vanliga sädesslaget. Det finns en hel del att läsa och lära om det också.

Malmö, endast ett par km bort och det friskar i ganska rejält vid havet.

Tog samma väg tillbaka innan solen försvann ner i säck och fåglarna flög iväg i samlad tropp.

***
 SLU= Sveriges lantbruksuniversitets trädgårdscentrum och landets största trädgårdsbibliotek. 
Alnarpsparken är Sveriges näst största samling av arter och varianter av träd och buskar. Vilket vi verkligen kunde konstatera, det var stort. 



Träd buskar allt var uppmärkt med namn och planteringsår. 







Slottet, innan det blev helt mörkt
Entré
Baksidan mot parken


I den trädgården hade jag kunnat gått hur länge som helst men det mörknade. Jakob har sagt att när vi kommer på tillbaka vägen ska jag få en hel dag att disponera i parken. Jippiii sa jag, men undrar vilken årstid det kommer att vara då?

Därifrån hade vi bara ett par kilometer fram till Finnlines färjan följande dag. 

Kram Yvonne 














torsdag 29 augusti 2024

Husbilens Stödben Och Larm ...

 När vi är ute med husbilen, kommer vi på lite olika saker som borde fixas. Bland annat är det detta tygskynke, som vi har uppsatt vid takfönstret i sovrummet. Eftersom Jakob är lite känslig i ögonen är det skönt med lite mörker när man lägger sig för en stunds siesta. Har man då fönstret öppet, för man vill ju ha in luft men inte ljuset. 
På segelbåten som min vän Jack hade, satte han upp ett windscoop och vid takluckan just en sådan här tygbit. Då drogs vinden ner och man kunde rikta vinden, genom att släppa ett hörn. 
Tog några bilder för att visa.
Det här tyget är ett svart fodertyg som jag sytt dubbelt. Magneter är insydda i hörnen och även mitt på sidorna. 


Här är ena hörnet nersläppt.


Två magneter nersläppt och det blir genast ljusare och mer vind kommer in.


Men vi ville inte ha ljuset/vinden rakt i ögonen, därför har jag sytt i flera magneter på de övriga sidorna också och Jakob har satt fast magneter på själva ramen.
Släpper man ner som på bilden, svalkar det skönt mot benen och inget ljus i ögonen.


Tyget har blivit lite blekt som synes men det syns inte eftersom den är uppåt. Används den inte, bara att ta bort.


Har sytt likadant till sovrummets sidofönstret. Siesta med sidofönster öppet men vill inte ha insynen, då är det bara att sätta upp tyget och det fläktar härligt. 

***

Back kameran har vi och jag har upplevt att det har blivit som dimma på linsen. Försökt att ändra kontrasterna färgen osv men inget har blivit bättre. Tanken var: Nej håller den på att gå sönder!
Men tänk så enkelt det var, bara att rengöra linsen hahaha och nu är det återigen en superbra bild.


***

11 dagar senare är vi tillbaka i Uddevalla hos Telemontage som har agenturen för HPC stödben. Förra gången åkte vi hit direkt efter att ha spelat T L golfen i Herrljunga. Det var då vi hade fått problemet med vänstra stödbenet fram, när vi stod på Motala Golfklubb. Det är väl som med oss människor, det behövs nya reservdelar ju äldre vi blir eller hur. Fick det ordnat och glada i hågen åkte vi hemåt. Säg den glädje som varar länge, då vi hörde en smäll när vi åkte över en broskarv. Aj aj det var vänster bakben som hade släppt och börjat sjunka ner. Bara att stanna och tejpa upp och boka en ny tid. 
Ja och nu är Annexet på verkstan igen. 



Det visade sig vara en skada på cylindern, det hade flagat. Ingen idé att jag försöker mig på att berätta något mer, begriper det inte ändå. Men så här såg det ut. 


Medans bilen var upphissad hinner jag lägga upp Jakobs shorts och ägna mig lite åt bloggandet, som inte alls är i fas.


Ser ni mina blå strumpor med rosa hjärtan? Inte så svårt att missa dom hahaha Det är stödstrumpor, vilket jag alltid använder när vi åker i husbilen. Tycker det är väldigt skönt med sådana strumpor som håller åt, eftersom jag har några opererade inre åderbråck. Att stå eller sitta still, då börjar det dunka och spänna i benet men med stödstrumporna på, känns det inte alls.

Köptes när vi var i Vingåker hos Gus Textil. 

***

Vi Tackade för oss när stödbenet var avklarat, och körde söder ut och passerade ett gråmulet regnigt Göteborg.
Nästa stopp blev i Limdome. Ja varför kör man till Lindome, kanske någon undrar. Jo där hittar man JR Larmcenter, företaget som har satt in vårat larm i husbilen. Och säkert resten av halva Sveriges husbilar, tycker det är många som nämner detta företag.


Har inte nämnt detta om larmet tidigare. Det var så att, plötsligt drog larmet igång när vi stod med bilen hemma. Jag Yvonné stod uppe på en stege och Jakob rensade ogräs. Båda två trodde att den andra hade gått in, utan att larmat av, men så var det inte. Ni som har ett sådant larm, vet hur hemskt det låter. Dels ljudmässigt och med alla olika läten, som toktjuter, hemskt. Kändes som en evighet innan nyckeln hittades och larmet stängdes av. Sedan dess har vi inte kunnat larmat eller skal larmat bilen, bara låst med nyckel. 
Därför hälsar vi på i Lindome.
I deras butik finns det lite smått och gott av tekniska saker.


Bland annat fastnade jag för denna Garmin Camper 895. 
Vilken fin upplösning och större skärm, till skillnad mot den Camper 770, som vi har idag. 
Får nog skriva upp det på önskelistan hahaha


Trots att vi inte hade en avtalad tid, körde vi förbi då vi tänkte att dom kanske kunde hjälpa oss att koppla bort larmet. 
Men vilken superservice av dessa killar. Vi fick vänta ett par timmar, som jag disponerade med att gå till matbutiken och köpte fikabröd till killarna.
Bilen kördes in och dom tog sig an larmet. Vilken glädje vi kände när vi kunde rulla ut från hallen med ett larm som fungerade och en radio, där vi fått hjälp att fått ut ljudet i alla högtalarna. 
Tack för all hjälp.



Nu är alla dom problemen lösta, Jippiii, och vi kan rulla iväg utan bekymmer.

Kram Yvonné





tisdag 27 augusti 2024

Säffles Ställplats Och Vingåker Säfstaholms Slott ...

 När vi hade fått stödbenet ordnat hos Telemontage i Uddevalla, vände vi bilen hemåt. 


***
Gjorde först ett stopp i Säffle, som skyltar med ställplats utifrån vägen. Vi har stått på den platsen tidigare och den ligger nere vid Medborgarhuset. Ställplatsen ser man från bron, direkt ner till höger. När vi kom fram, så stod det fyra personbilar utspridda på platserna med elstolpar, där husbilarna skulle stå. 
Grrr Grr tänk att sådant gillar inte jag. Det är rent egoistiskt att göra så, "bara jag får en plats" så går det bra. 

Men om en husbil parkerar som den inte bör göra, blir det ett gnällande men när personbilar ställer sig på husbilsplatserna då? Inte okej enl mig.
Efter det har jag varit i kontakt med hamnkontoret om mina synpunkter. 
Som ni förstår åkte vi vidare på kvällen och kommunen förlorade en slant och vi hittade en annan plats, som dessutom blev gratis.

***
Dagen efter hamnade vi i Vingåker. Hade ett ärende till Gus Textil. Stor butik med underkläder för dam och herr. Det var där jag köpte mina stödstrumpor medans Jakob plockade äpplen, naturligtvis med tillåtelse.


Vingåkers Outlet, fick ett snabbt besök av oss, bara en runda runt i butiken och sedan gick vi ut efter att vi ätit en fin bakad potatis. Otroligt så mycket kläder det finns samlat i ett enda stor varuhus. Man blir helt vimmelkantig av allt.

Vi gick bort till Säfstaholms Slott.




Löste biljett och gick runt en stund och tittade i slottet, som byggdes 1666 av Gustaf Larsson Sparre. Slottet brann ner år1762 och byggdes upp på nytt år1815.
Här kan man prova olika konst hantverkformer som tillexempel målning. Nej vi gjorde varken det ena eller andra utan gick bara runt och tittade i de olika rummen.









Därifrån åkte vi direkt hem och under den sista turen, började ytterligare ett stödben smyga sig sakta ner.
Men nu är alla benen åtgärdade och vi åker glada runt på vägarna.

Kram Yvonné