fredag 30 augusti 2024

Falkenberg Och Alnarps slott ...

Då fortsätter vi på våran eller kanske man ska säga, vi börjar, våran resa mer på riktigt nu. Alla dessa besök på verkstäderna, var egentligen inte alls inplanerat från början. Det vi egentligen skulle ordna nere i Karlshamn, fick vi stryka från listan och återuppta senare i höst.
Tänk vilken tur att man är pensionär och har tiden.

***

Ja då rullade vi vidare från Lindome ner genom regn och blåst till Falkenberg, som har en ställplats vid Engelson, den stora butiken med sportkläder. Ställplatsen är gratis men i slutändan efter ett besök i butiken, kostar det allt annat än gratis hahaha vilket så klart är ett eget val eller hur. 
Vi kom dit efter stängning och dagen efter kom våra vänner hemifrån förbi, dom är hos barnbarnen i Varberg. Efter att gått runt i butiken och införskaffat en del nya kläder som vi "villhöver" åkte vi med deras personbil in till Falkenberg. Dom visste ett trevligt fik som inte låg mitt i stan utan mer i utkanten mot Engelsons hållet.







Det blev räksallad med lite gofika i kartong som togs med till husbilen, man orkar inte äta hur mycket som helst på en och samma gång.





Vinkade Hej då och sedan fortsatte vi åt varsitt håll. 
***
Vi hamnade bara några km innan Malmö, på en parkering som finns i P4N, vid Alnarps Slott.
Där blev det lite posering med de nyinköpta kläderna, en gul skaljacka och rosa/svarta fritidsbyxor. Väldigt nöjd med dessa.



***
Vi började med en promenad ner till havet som låg ett par km bort.





Passerade detta stora fält där SLU, testar sig fram med att odla perenna sädesslag. Vilken skillnad på deras rötter mot det vanliga sädesslaget. Det finns en hel del att läsa och lära om det också.

Malmö, endast ett par km bort och det friskar i ganska rejält vid havet.

Tog samma väg tillbaka innan solen försvann ner i säck och fåglarna flög iväg i samlad tropp.

***
 SLU= Sveriges lantbruksuniversitets trädgårdscentrum och landets största trädgårdsbibliotek. 
Alnarpsparken är Sveriges näst största samling av arter och varianter av träd och buskar. Vilket vi verkligen kunde konstatera, det var stort. 



Träd buskar allt var uppmärkt med namn och planteringsår. 







Slottet, innan det blev helt mörkt
Entré
Baksidan mot parken


I den trädgården hade jag kunnat gått hur länge som helst men det mörknade. Jakob har sagt att när vi kommer på tillbaka vägen ska jag få en hel dag att disponera i parken. Jippiii sa jag, men undrar vilken årstid det kommer att vara då?

Därifrån hade vi bara ett par kilometer fram till Finnlines färjan följande dag. 

Kram Yvonne 














4 kommentarer:

  1. Tänk ibland dyker en plats eller en företeelse upp på flera ställen samtidigt. Igår var jag på träff med mina gamla högstadiekamrater. Då hamnade jag vid samma bord som två killar som båda gått på Alnarp i ungdomen och pratade sig lyriska om dessa år. När jag sedan kommer hem och läser bloggar hittar jag en till som lyriskt beskriver Alnarp. Tänk vad mycket fint det finns som man villhöver, härliga färger på nyinköpen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket sammanträffande just med Alnarp, vi har inte heller hört något om denna plats tidigare. Maggan o Ingemar berättade att hans bror hade arbetat i trädgården där. Dom håller på med olika odlingsprojekt, bland annat att man inte behöver gräva, utan att man bygger upp odlingsbäddar i stället. Intressant och där ska vi stanna när vi kommer tillbaka och se mer utav. Ta en tur dit när ni är i närheten, mycket att titta på.

      Radera
  2. Jag stannar kvar på Konditoriet och njuter av allt det goda, när ni ger er iväg på anda sevärdheter ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha du är rolig, ja dit kan man lätt återvända till, det fanns mycket gott att välja bland.

      Radera