fredag 23 augusti 2024

En Tur På Stan I Stockholm ...

Visst finns det fina platser i Stockholm, som ligger lite vid sidan av de stora turiststråken. En av dessa platser är Observatorielunden med Observatoriekullen. En park i Vasastan, man kan säga att den hittar man nästan i hörnet av Sveavägen och Odengatan. Bakom Stockholms stadsbibliotek och Handelshögskolan ser man en park och kullen. Man kan så klart även följa Drottninggatan norr ut så kommer man också till Observatorielunden. 
Där finns Observatoriemuseet, som verkar väldigt intressant. Högst upp i kupolen, som kan vridas med en handvev finns ett stort Zeiss teleskop. En plats som jag aldrig har besökt men gärna har velat, får bli framöver.

När jag tillsammans med min väninna Maggan gick dit, var det inte för museet, utan för att fika. Jag hade inte en aning om att det fanns cafe där uppe. Men säg den plats som inte har ett cafe nu för tiden.
Vilken utsikt vi fick, den guloranga byggnaden man ser i vänstra hörnet, är Stockholms stadsbibliotek. 

Det gröna taket, som skymtar mellan träden, tillhör Handelshögskolan. Och lång långt bort sticker en pinne upp, som är Kaknästornet.


Ingången till cafet

Där fanns lite enklare rätter, bland annat våfflor med många olika matiga fyllningar eller säger man pålägg? 

Tittut, vi vill också vara med på bild hihihi

Efter lunchen var det dags för mig att bli klippt, håret växer ungefär i samma takt som ogräset i trädgården, nästan i alla fall. 

Vi styrde stegen till Dirty Coco på Drottninggatan i hörnet av Apelbergsgatan. Ett cafe där allt går i rosa med blommor osv osv. Tyvärr var det inget på deras meny, som man skulle scanna med en QR kod, som tilltalade oss. 




Vi fortsatte bort till Saluhallen på Hötorget och Gelato Bar Crispino, som man hittar i gatuplan.
Inte ett kort, på alla de olika sorters glassarna som fanns i disken, vilket var många. 
Däremot på våra strutar, två stora kulor i rånstrutar kostade 65:- om man tog pistageglassen blev det +5:-.
Supergod glass och vi satte oss på uteserveringen, där vi hade sällskap av en fågel som tog sig en siesta.


Ibland upptäcker man något som ingen av oss tidigare har sett. Man måste lyfta blicken högt upp.
När vi gick ut från saluhallen, blänkte något till, solen reflekterade i dessa guldiga, stämgafflar? Eller vad är det för något, som sitter högst upp på stolparna utanför Konserthuset? Ger även fina skuggor på väggen.

På Slöjdgatan fanns en stor Snusbutik. Var bara tvungen att gå in och titta, såg ut som en godisbutik då burkarna hade alla möjliga färger. Runt 600 olika sorters snus med smaker som citron mynta kola osv ja allt man kan tänka sig. Galet, om man frågar mig men det finns tydligen en marknad för detta också, då det var en hel del folk i butiken som handlade.

I hörnet Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan var det mycket blommor som klädde husets fasad.


Vi fick en fin solig dag på stan med nya platser som vi besökte.

Kram Yvonné


 



9 kommentarer:

  1. Jag är också en som nyligen upptäckt ”pinnarna” på konserthuset. Överst på vare pinne sitter en lyra ( ett slags stränginstrument)
    God helg ☀️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det är fler som upptäckt pinnarna. Ja visst är det en lyra, det var det ordet jag sökte. Tror du att de är uppsatta nyligen? Trevlig helg

      Radera
  2. Tack för länkarna Kia. Ja visst är det märkligt att det inte finns någonstans att läsa om dessa. Får kanske ringa till Konserthuset, som borde veta mera. Trevlig helg/ Yvonné

    SvaraRadera
  3. Så skoj att det fortfarande finns fina platser i Stockholm som inte en du, som ”inföding” har besökt. Vilken härlig och mysig dag ni fick. Vi ska åka tåg till Uppsala om en vecka och då tänkte vi stanna i Stockholm och ev se utställningen Nordbor på Nordiska museet.
    Ha det fint! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå det finns en och anna fläck på kartan även för mig hihihi Tror att den utställning är väldigt fin att se. Ha en bra tur till Uppsala och ta det lugnt med arm och ryggar så ni inte lyfter för tungt.
      Kram

      Radera
  4. Spännande att bo i en så pass stor stad att man alltid hittar nya platser och nya saker att upptäcka. Jag önskar att mitt hår var som ditt. Men om ditt växer i samma takt som ogräs så är min takt mer jämförbar med en snigels fart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det spännande och vi bor inte inne i Stockholm, utan kommunalt tar det runt 30minuter. Stockholm som så många andra städer är under omvandling, på sina platser. Fast så finns många gamla fina platser kvar, tack och lov. Hahaha hår som i snigeltakt, ja ibland kanske det också är bra då man inte behöver klippas lika ofta.

      Radera
  5. Jag har varit på mängder av platser i Stockholm, dock inte så många platser inne i city. Det finns bara ett enda svar på detta, var kan jag parkera bilen? Jag trivdes alltid i Stockholm och älskade att gå dit i början av 70- talet, fast då alltid med stora lass ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför ska man ta bilen in till stan, vilket vi aldrig gör utan åker kommunalt. Och behövs den, så finns det många parkeringshus att stå i.

      Radera