onsdag 7 augusti 2024

Fruktremmar Och Glass ...

Har nämnt det tidigare, att vi har fått otroligt mycket bär i år. Till slut vet man inte riktigt vad man kan hitta på med alla bären.  Då kom jag på att fruktremmar, kunde vara något. Om man googlar på recept för fruktremmar kommer det upp några olika, bara att välja.
Första gången jag gjorde det, mixades och passerades vinbären till en slät smet. Strök ut det på bakplåtspapper och sedan fick det torka i ett antal timmar på cirka 80grader. Det blev inte så bra, då jag hade smetat ut det för tunt, cirka 1-2mm, hårt som papper, gick inte att rulla.

"Gör om och gör rätt" kan man säga och med tanke på att vi hade mycket bär, var det bara att testa ett annat recept. Enl det, skulle bären inte passeras och en banan tillsättas. Bärsmeten mixades och smetades ut något tjockare, kanske 2-3mm. Vilket blev mycket bättre och efter att jag klippt 2cm remsor, (därför ska man använda bakplåtspapper) lades dom i strösocker och rullades ihop.n jag använde mig av, vilket blev bra.


    Bärsmak

  • 450 gram bär (förslagsvis hallon och blåbär blandat)
  • 1 banan

Gör såhär:

  1. Sätt på ugnen på 80 grader.
  2. Värm mango eller bär i en kastrull, eller i en bunke i mikron.
  3. Ställ åt sidan och lägg i banan. Mixa slätt med en handmixer eller i en matberedare.
  4. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Smeta över blandningen på bakplåtspappret (ca 0,3 cm högt). Smeta ett tjockare lager för barn under 1 år (ca 0,5 cm).
  5. Låt torka i ugnen i ca 4-6 h beroende på tjocklek på den utsmetade blandningen. Öppna gärna ugnen och släpp ut lite ånga då och då. Ta ut plåten innan det torkat totalt, lite seghet ska finnas kvar. Skär eller klipp sedan remmar eller små bitar.
  6. Förvaras i tät burk i kylskåpet, håller ca 1 månad.

Strösockret, hade jag mixat med ett antal svarta vinbärsblad, vilket ger en friskare smak, inte bara sockersmaken.



Tre olika sorter glass/sorbet. 
Körsbärsglass, svartvinbärs sorbet och krusbärs sorbet.


Torkade lite olika sorters örter, som mixades tillsammans med salt och gjorde örtsalt.
Snart är björnbären och tomaterna färdiga att skörda. 

Kram Yvonné




2 kommentarer:

  1. Du är så himla påhittig och duktig. Bärremmarna var så goda och nästan lite nyttiga?? Glassen och sorbeterna ser vansinnigt goda ut….
    Då blir det hem och skörda lite igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade remmarna, dom blir så där härligt syrliga med lite socker på. Har du bär i frysen, testa att göra remmar. Körsbärsglassen blev väldigt god.

      Radera