lördag 10 december 2022

Del 2 Köpenhamn Och Tivoli ...

Som sagt, vi gick iväg från Christiania mätta och belåtna, fortsatte utmed Slotsholmskanalen. Fina hus på andra sidan kanalen, lite läckert att ha en egen "båthamn" att köra in i.


Kom fram till Garnison Nyholm/Holmen.

Om man som vi, har tittat på den danska/isländska tv serien Örnen. Är det därifrån en del av serien spelats in, men nu var det ingen inspelning. 

Området får man besöka från klockan 8 tills solen går ner, då ska man vara därifrån.  Nu visste vi att Skeppsmuseet var stängt och man kunde varken besöka Ubåten Sälen eller Fregatten Peder Skram. Ändå intressant att se hur enormt stor en ubåt är. Den byggdes på 60-talet i Tyskland och såldes till Norge. 1990 köptes den av Danmark och deltog bland annat i Irakkriget. 2004 togs den ur marinens tjänst och hamnade på landbacken.




Här ligger Fregatten Peder Skram. Det byggdes två likadana fregatter och den andra fick namnet Herluf Trolle, de byggdes 1964-67. Men Herluf Trolle har skrotats.

Inne på området finns några Galionsfigurer som varit placerade på olika danska fartygen. Just denna har suttit på linjeskeppet Dannebrog.


Vi gick vidare och fram till Operan, som vi tidigare bara har sett på håll. 

Rakt över från Operan ser man Amalienborg och flaggan är hissad, då lär Drottning Margrete vara hemma och sedan Frederiks kirke.
Vi gick in på Operan och tog en kaffe. Riktigt skönt att komma undan snålblåsten en stund. 
Fin foaje, hade gärna gått en guidad visning men det passade inte i tid. Arkitekten är Henning Larsen och tillsammans med Maersk Mc-Kinney Möller som byggherre och finansiär. Dessa två herrar var inte alltid överens hur det skulle se ut, trots allt tycker vi att dom har samsats bra för det är en väldigt fin byggnad. Det finns två stycken scener den stora som rymmer 1500 personer och den lilla för 200 personer. 
West side story, var aktuellt då vi var där men inte det heller passade för oss, kanske nästa gång.


Lampan är 280 cm i diameter!
Med mängder av små små lampor, är säkert fint när den är tänd.



Inget wienerbröd utan en kardemummabulle.

Ut i det gråtrista vädret och nu kom vi riktigt nära de husen som vi sett på håll. Gillar den arkitekturen.




Tillbaka på gång och cykelbron, som tar oss över kanalen, direkt till Nyhavn.
Att man cyklar i Köpenhamn har vi vetat sedan tidigare, men jösses vilken fart dom har, ingen hastighetsbegränsning hahaha. Med barnen på cykel eller i den smarta Christiania vagnen. Vi tyckte det var kyligt och hade mössan nedtryckt i pannan men det var ett fåtal cyklister som hade mössa. Än färre som använde hjälm, skulle kunna räkna dom vi såg på en hands fingrar. Nu ska jag gnälla lite mer på danskarna, alltså, dom röker röker röker, fimpar på marken överallt. När man gick bakom någon, så nog rökte dom och man var i princip alltid insvept i cigarettrök. Nog har vi i Sverige mycket färre rökare än Danmark, vi upplevde det så i alla fall.
Nu kom vi till Nyhavn och från bron såg vi Operan fint.




På väg bort till Tivoli gick vi genom flera små Julmarknader där det doftade gott från grillad korv och lax, glögg osv.


Hade god lust att köpa en gran och ta med hem. Dom var helt perfekta, som Disneygranen, och det doftade gran med barr som satt fast på grenarna.





Ströget med sina Hjärte girlanger.




Detta är uppskuren choklad i olika storlekar och smaker.
Vad som är märkligt på dessa Julmarknader i Köpenhamn, är att det är självplock!
Något som jag aldrig skulle köpa, speciellt i dessa tider. Det är som tur är, upp till var och en och bestämma det.





Varuhusen har en hel del Julsaker.



Så var vi framme vid Rådhusplatsen och den stora granen med Tivoli bredvid.
Nu blir det Tivoli och belysning.

Alla julgranarna hade mängder med ljus och granarna hade kulor i färgtema. Någon med röda kulor, en annan gick i rosa eller i bruna färger. Väldigt fint.
Ljuvlig doft från hyacinterna.














Den här granen var den enda på hela Tivoli, som hade fått konstsnö på sig.

Om man nu ska jämföra Liseberg och Tivoli, så tycker vi att det var så vackert med all konstsnö på Liseberg. Vilket gav en vinterkänsla, som inte riktigt fanns på Tivoli, tyckte vi.
Annars är det lika vackert med all denna belysning.

Vi tackade för oss och tog tåget "hem" till campingen.

Dagens promenad såg ut så här och vi var mer än nöjda.

Kram
Yvonné


















































2 kommentarer:

  1. Det är nog bara att inse att vi får skriva in Köpenhamn i almanackan till nästa december, så mysigt! Vi kan ju åka tåg via Nässjö och sedan direkt.
    Vilken tur att du tog en kardemummabulle, bra att satsa på säkra kort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha jag tänkte så också "säkert kort" med kardemummabulle. Ja det tycker jag absolut att ni ska gör, ni har ju så nära eller i alla fall närmare än vad vi har.

      Radera