torsdag 8 december 2022

Köpenhamn Del 1 ...

Lämnar Göteborg på söndag fm och "dunkar" vidare söder ut på E6. Vilken eländig väg detta var med skarvar dunk dunk dunk, som de gamla östtyska vägarna och med sprickor och stora bitar asfalt borta. Vi behöver inte åka den här vägen var dag men dom som måste dunk dunk dunk. 
 Gjorde ett snabbt fika stopp hos en gammal god vän i Halmstad. Därefter fortsatte vi på bättre väg, mer söder ut och körde genom betalstationen med brobizzen som pep till och det drogs -496:- på kontot. 
Kändes bra att det fungerade, alltid lite nervöst tycker jag.

Regn och vind, inte så roligt att köra över men det gick bra. Fast några 110km körde vi inte i hahaha. 
I Danmark tror jag att vi över 3500kg får köra i 80km, vilket vi har gjort. Bäst att vara rädd om körkortet, speciellt eftersom det numera är bara jag, Yvonné, som har körkort.

GPS´n var inställd på Absalon Camping strax utanför Köpenhamn. En stor bra camping, som har öppet året runt och lätt att köra till. Inget krångel genom Köpenhamn utan bara att köra av från stora vägarna. Vi har varit här ett antal gånger tidigare och tycker den fungerar bra. Tåget som man åker med in till Köpenhamn går ofta och stationen är cirka 800meter från campingen. Flera matbutiker finns också nära likaså bensinmack och McDonald, tror jag det var..

Kommer man som vi gjorde, när campingen var stängd och utan att bokat. Då har dom gjort i ordning utanför receptionen, tre korgar med kuvert, för bokad plats, ej bokat husbil, ej bokat husvagn. Bara att välja plats/kuvert och köra in, superbra.


Vädret var inte så lockande när vi kom fram och det började snabbt skymma. Blev ingen stadstur på kvällen. Dagen efter var fin på morgonen men sedan satte ett ihållande regn in, ända fram till sena kvällen. Nej nej, sa vi båda två och myste i bilen hela dagen med fotboll och regnets droppar på taket. Först sent på kvällen gick vi till matbutiken Kwickly, och köpte en flaska Svendborg Gylden. Det är en god mild snaps, som bara finns på Kwickly i Danmark. 

***
Följande dag, då hade vi vilat oss i form och redo för en lång dag i stan. 

Tog tåget in till stan, som tar 15 minuter och biljett köper man i en automat på stationen, kostar 36 DKK. 
Här hade det byggts spännande hus.

Angående biljetter, kan köpa olika biljetter i DSB-appen. Sedan finns Köpenhamns kortet där resorna ingår med tåg buss båt och en hel del museum och inträde till Tivoli. Vi har haft det kortet tidigare och betat av de flesta museum, vilket har passat oss. Numera har man tagit bort Den Blå Planet från Köpenhamns kortet, vilket var synd. Kan rekommendera att göra ett besök där ändå, vi har gjort det två gånger 2013 och 2017. Fantastiskt att se fiskarna i ett gigantiskt stort akvarium, där finns även en regn skog och mängder med smådjur.

Järnvägsstationens stora ståtliga Julgran som till och med doftade gran.

Vi gick ner till vattnet och det som heter Kalvebod Brygga och följde kanalen riktning Operan. 
Fint att gå utmed vattnet på dessa bryggor som svängde hit och dit, kan tänka mig att det är en populär plats på sommaren. Man kan bada, det finns hopptorn, paddla kajak och fastigheterna runt omkring är   kontorsområde/hotell. 


Vid det Kungliga Biblioteket finns skulpturen Byfraktal gjord av danska Elisabeth Toubro.
Fråga mig inte vad det föreställer, man behöver ju inte förstå konst. Stort var det och gjort i rostfritt stål och glasfiber. 

Passerade Börsen och Christiansborgs slott på håll.

Upp i detta kyrktorn, Vor Frelsers Kirke, med sina 400 trappsteg har vi gått tidigare, nu blev den fotad på håll.
När vi kom fram till Nyhamn, 
Läcker påbyggnad uppe på taket av den gamla fastigheten.
Opera huset
Och ett nybyggt område som håller på att färdigställas.
Där gick vi över gång och cykelbron till andra sidan, med siktet inställt på Christiania.I Kvinnosmedjan finns många fina smida saker. Tidigare har vi köpt en stor ljusstake där.

Så var vi framme vid restaurangen Morgonstedet, där vi skulle äta. En favorit faktiskt, som vi alltid brukar besöka. Oj vad det lät trist, jag som egentligen inte tycker om att återupprepa platser. Fast den här ingår liksom i Köpenhamn, ett måste bara.
Vegetarisk restaurang och det blev dagens soppa, som var en Miso med bland annat olika kålsorter i. Vi valde även tre olika sorters sallad och bröd. 
Man brukar säga att mat ska lagas med kärlek och det kan jag hålla med om att här, känns det. Att titta på hur soppan försiktigt hälls upp och kryddorna hackas och placeras ovanpå, likaså salladen, allt fick sin speciella plats på tallriken. Inget klafs klafs inte. 
Nu var vi där en vardag och precis när dom öppnade och fick plats. Det är en populär restaurang så man kan få vänta, utanför, då det är litet och runt 25-30 platser.

Mätta gick vi vidare.

Kram Yvonné


4 kommentarer:

 1. Vilken bra camping, tack för tipset. Skulle gärna vilja åka dit och strosa i Köpenhamn, ha de så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den campingen kan vi absolut rekommendera och Köpenhamn är en trevlig stad.

   Radera
 2. Då har ni testat brobizzen, skönt att det funkade. Nästa år får det nog bli tåg till Köpenhamn innan jul för oss. Christiania har jag aldrig besökt, men mysigt med en stamkrog! Hoppas Jakob kryar på sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni har ju ganska "nära" med tåget, det tycker jag ni ska göra. Hahaha stamkrog ja det kan man kanske säga, en krog som kanske inte faller alla i smaken men är man i Christiania och blir hungrig, är den helt klart bra. Jakob känner sig bättre men inte helt ok.

   Radera