tisdag 2 augusti 2022

Turist I Stockholm Och Blåbärsskogen ...

Vilket härligt liv vi har, göra som vi vill och när vi vill, inga direkta måsten. Det här pensionärslivet passar mig/oss alldeles utmärkt.  

I fredags åkte jag in tidigt till stan, innan butikerna hade öppnat. Det är inte ofta jag är inne i stan så tidigt på morgonen och det är så här folktomt.


Slog mig ner på en bänk i Kungsträdgården och inväntade min väninna L.

Vi gick utmed Strömkajen, där kön växte sig lång till skärgårdsbåtarna för att ta sig ut till Stockholms öar.  Det finns några att välja på, närmare bestämt över 30.000 öar! Endast runt 200 stycken är bebodda.
Stockholms Slott , syns bakom mig.
Fortsatte över Skeppsholmsbron, där fick L posera bredvid den guldiga kronan. Till vänster om Slottet, det vita är den inplastade Storkyrkan, där pågår en stor renovering och två år framåt. Exteriören ska återställas till 1740-talets utseende. Man kan fortfarande gå in i kyrkan och titta.
Till vänster i bild, är den tremastade fullriggaren Af Chapman, som sedan 1949 är ett vandrarhem.
Vi hade siktet inställt på 
Man möts av dessa stora glasfiber figurer
Moderna Museet är gratis att besöka. Det finns många olika utställningar att titta på och bland annat är det entre in till någon, just nu var det Björn Levins "Den omgivande verkligheten" som kostade att besöka. Vi gick inte in där utan höll oss till de andra som var gratis. Danske Jeppe Hein "Vem är du egentligen"  I den långa samlingskorridoren fick man själv medverka, olika workshops, som var inspirerade av chakrasystemets olika färger. Vi deltog inte men gick in i de olika "rummen" färgerna och kände oss för.
Det orangea "Jag känner", det gula "Jag gör"
Just i detta gröna rummet, "Jag älskar" kunde man lägga sin hand över hjärtat och känna sina slag, skriva ett kärleksbrev till sig själv.

Vi fortsatte genom utställningarna
Salvador Dali

Det här plagget trodde jag först hade potatisar i påsar men det var det inte alls. Utan det är uppstoppade fallosliknande utväxter i tyg. Tänk så olika man kan se saker och ting.

Det fanns en hel del att titta på och efter ett tag drog vi oss mot restaurangen. Den ena hade fin utsikt bort mot Strandvägen och Wasa museet.


Men vi valde den lilla gården och Cafe Blom och fin skön skugga under de stora trädenPassade på att titta in i Eric Ericssonhallen, där var det full fart med att ställa upp blomsterdekorationer inför lördagens bröllop.


Samma väg tillbaka, över bron och fram till Nationalmuseum.
Precis framför entren har en ny skulptur rests, Arch, hela12 meter hög stålkonstruktion. Den invigdes på onsdagen av konstnären Ai Weiwei från Kina men bor inte där för Kina är inte ett fritt land. Den är som en bur med en öppning i mitten som en port.
"Det ska visa att världen kan vara som en bur men att den borde vara öppen för människor. Folk ska vara fria att röra sig och tänka och tycka som de vill"


Vi gjorde ett snabbt besök inne på Nationalmuseum och tittade på foajen och den stora tavlan 
Carl den XII likfärd
En härlig mysig förmiddag lunch fick vi tillsammans innan vi bröt upp och åkte hem till sitt.
När jag kom hem packades blåbärskläderna in i husbilen och vi körde iväg till våra vänner i Sala.
Ut i skogen ska vi gå tra la la la la la
Nu var blåbären mogna 
Oj så mycket vi har plockat och dessutom fick Jakob som försenad 80 års present en stor hink med rensade blåbär. Supergulligt av dom att ge bort en sådan hink. 

I väntan på att kaffet ska serveras
Med en sådan här rensbricka gick det otroligt fort att få bort blad.

Hur gick det där till, att få blåbärsfötter?
Eftersom rensningen gick så fort, passade vi på att göra en utflykt till Skultuna Bruk och äta en räksmörgås gott gott.Och dessutom har 1:a Augusti Schweiz Nationaldag varit,
Det smakade bra med Ostfondy.

Ett antal blåbärsburkar med sylt har kokats.

Ja det är vad vi har pysslat med de senaste dagarna. 
Tack till våra vänner som delade dessa dagar med oss.

Kram
Yvonné


14 kommentarer:

 1. Visst är pensionärstillvaron underbar! Tänk att ena dagen kunna turista i storstan och nästa dag krypa på knä i blåbärsskogen, bara för att man vill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det, stortrivs när det är så här, som bäst.

   Radera
 2. Jag förstår att ni har haft det jättetrevligt tillsammans, både i sta'n och i skogen. Själv trivs jag bäst i skogen det vet ni redan. Väl där kanske jag inte ser bären heller, jag går och tittar på de vackra tallstammarna. Hur långt har ni till denna fina skog?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just denna skog är i Sala där våra vänner bor och den är väldigt vacker med de raka fina trädstammarna.

   Radera
 3. Ja här sitter vi och njuter av pensionärslivet. 😁 Nja mera karantänstid och njuter gör jag inte. Huvudet vill mer än kroppen i övrigt. Men visst är det en underbar tid och vi har haft många soliga och varma dagar. Saftkokning har det blivit, men trädgårdsarbetet ligger på is. Nu ser vi framåt och njuter av ett glas vinbärssaft med is. 😍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej så trist att ni fortfarande är krassliga. Ändå skönt att ni har eran fantastiskt fina trädgård att njuta av och tillika vinbärssaft gott gott. Se till att ni blir friska nu Stor Kram

   Radera
 4. Det låter underbart med friheten det innebär att vara pensionär, och att verkligen kunna ta tillvara på alla fina sommardagar. Tavlan med Carl den XII likfärd har jag sett på Göteborgs konstmuseum för många år sedan. Jag antar att den var utlånad dit. Ett väldigt sevärt konstverk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pensionärslivet är härligt och lika bra att njuta. Visst är det ett intressant konstverk som jag i alla fall kan titta länge på. Blev så klart nyfiken när du sett den i Göteborg. Bra med google som berättade att Gustaf Cederström målade två tavlor och originalet finns i Göteborg medans kopian är i Stockholm.

   Radera
 5. En helt underbar dag! Staden innan den vaknar, helt perfekt! Det gäller att plocka russinen ur kakan och att när staden vaknar, dra ut till blåbärsskogen...och du, vilken fångst...och vilken samling burkar...blir bra till vintern!
  Understundom saknar jag hufvudstaden...inte ofta, men många gånger när jag läser här hos dig, ja, då känns det i lilla hjärtat.
  Läste om er släktträff och lite språkförbistringar...både roligt, lärorikt och dråpligt!
  Visst är det härligt att vara pensionär...KRAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är man lyckligt lottad som har tillgång till båda delarna , staden och naturen. Spännande med en Anonym kommentar, jag får gissa hihihi Kram

   Radera
 6. Håhåjaja, nu slant det iväg igen...som anonym...gör ett försök att ändra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hahaha inte lätt det där hux flux är det iväg

   Radera
 7. Vilken trevlig dag i huvudstaden! Och instämmer helt i alla förmåner som finns i att disponera sin egen tid som pensionär.
  Var i stort sett i dessa trakter också i fredags men det var så fint väder att vi valde bort museerna. Moderna finns på min lista, men en mulen dag. Bor ju så nära så det kan bli ett spontanbesök-
  Kan rekommendrea "Swedish Grace" på Nationalmuseum. Riktigt bra. Pågår fram till den 28 augusti. Ja, här finns mycket annat också att se.
  Oj så mycket blåbär ni pockat och perfekt att koka sylt på en gång så är det ju klart. Fint att även spara en del frysta också till paj och annat.
  Önskar dig fortsatt fina dagar.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade kunnat träffat på varandra i stan. Får se om jag hinner till Swedish Grace innan den är över. Ha det fortsatt fint i solskenet.

   Radera