fredag 19 augusti 2022

Hemma I Trädgården ...

Nu är vi hemma och tar hand om blommor och blader.  Jakob har gett sig den på att utrota Klövern, som är i gräsmattan. Han tillbringar några timmar varje eftermiddag kväll med att krypa runt på knä och dra upp klöverns rötter. Det gäller att parera efter solens heta strålar, skugga skugga vill man ju ha när det gäller trädgårdsarbete. Nu när det är så här varmt, har det blivit sena kvällar ute i trädgården. 

Det ser inte så roligt ut med de bruna fläckarna.

Ny jord med gräsfrö så kommer det upp nya grässtrån, jippiii.

Själv har jag grävt om och tagit bort mängder med Malva som hade spridit ut sig. Och planterat nya blommor och gräs. Ser lite gles ut men det kommer fler plantor så småningom. 

Det finns andra sorter också som jag försöker få bort, som Akleja, visst den kan vara vacker men ett "ogräs" som poppar upp lite överallt.  Sedan är det Blå Bolltistel, även den sprider sig med enorma rötter. Likaså Gullris med sina tjocka rötter. 

Varför har jag planterat sådana växter med rötter som går ner till Kina? Var ut i morse innan solen kom till den rabatten och drog upp en hel del men inte tillräckligt. Man behöver ju inte kasta blommorna, så jag klipper av och sätter i vas ute på altanen, för att glädja de små insekterna ett tag till.
Apropå rötter så finns det ett annat riktigt "ogräs" och det är Mynta. Ajajaj en gång Mynta alltid Mynta. Den här rabatten som ska innehålla kryddor har blivit en Mynta rabatt.
Har ryckt upp deras rötter men det är helt galet omöjligt att få bort allt. Myntan kväver ju alla andra kryddor. Nu ligger solen på där så det blir ett kvällsjobb att rensa vidare. Där finns gräslök, citronmeliss, rosmarin, salvia, timjan bland annat och de ska få komma fram och trivas också. 
Har plockat bort Mynta bladen och lagt i frysen, kanske det blir en Mojitos i vinter, vem vet hihihi. Annars torkas det till the.
Om jag håller mig kvar på altanen finns det en ämmelig tomatplanta, egentligen två sorter, den ena är körsbärstomat som inte smakar någonting. Den här Plommontomat, har i alla fall en god tomatsmak.
RondellPetunierna hänger fortfarande med men de börjar se lite trötta ut i värmen. Tänk att kunna producera så mycket blommor var dag, bra jobbat eller hur?
Klipper bort deras vissna blomskaften var dag. Då fortsätter de att blomma.

Så här ska det inte heller se ut. Vet inte om jag ska avvakta med spaden eller om det går att dela det stora gräset nu eller vänta tills i Vår?
Måste bara komplettera lite angående den här bilden med det höga gräset. I kväll när jag skulle vattna, så tittade det fram en liten groda bredvid den runda stenen. Det avgjorde saken, ingen spade i den rabatten än på ett tag. (idag har jag sett två av våra grodor)

Det finns en plats som jag trivs väldigt bra på och det är på kökssoffan, som vi har i uterummet. Där kan alla väggarna öppnas upp och ger en skön fläkt och vattenfallet i dammen hörs bättre. Där blir det allt som oftast en middagsslummer. 

Igår kom det många småfåglar som ville bada och jag tog fram mobilen och filmade.
Idag när jag tog fram dynor för att lägga ut i stolarna, vill inte ha dom ute på nätterna. Då satt den stora stora Mr Groda mellan dynorna! Visst är det kul men grodor men inte inne i uterummet. Den var verkligen stor, säkert 12-14cm lång. Fick många tips på hur jag skulle få ut den, ta i den var uteslutet, den var för stor. La mig ner på golvet och pratade med den och så hoppade den ut "Små Grodorna Små Grodorna är lustiga att se".
Vi har en groda sedan många år som dyker upp vid dammen, om det är samma groda vet jag inte men vi blir lika glada var år som den kommer. Första gången som den har hälsat på oss här inne, hoppas det var sista.

Fortsätter om trädgården. Har planterat Zuccini/Squash frön varje år och vi brukar få väldigt mycket av den varan. I år har vi blad och blommor som slår alla tidigare år när det handlar om storlek.
Bladen är som mindre paraplyer.
Och blommorna lika stora som mina hand.

Vi har plockat av 6 stycken och sedan finns det inte några fler! Väldigt konstigt, bara blad och blommor men inga squash. Har hört att det kan bero på för mycket gödsling, men det tror jag inte vi har gjort. Ett annat alternativ är att det inte finns tillräckligt med honblommor, vilket gör att det inte ger någon frukt. Eller för lite insekter helt enkelt. I morgon bitti är det jag, som går ut med penseln och låtsas vara en insekt hihihi. Naturen är spännande. 
Däremot har vi fått något som ser ut som gula pumpor? Mig veteligen har jag inte köpt några pumpafrön, kan varit fel i fröpåsen eller mitt minne som sviker. Fast det blir gott med pumpasoppa fram emot sensommaren/hösten.
Den där Aklejan som jag har försökt utrota, har fått lämna plats till olika sorters Alunrot. Hade ingen aning om att det fanns så många olika sorters. Nu har jag köpt de som får höstfärgade blad, limefärgade, röda och lite spräckliga. Tycker om deras högt skira svajiga blomstänglar. I år hinner de inte med att blomma får vänta och se blommorna nästa sommar. Har två plantor som har några år på nacken och de har blommat riktigt länge, hela sommaren med rosa små små blommor. Här har en med limefärgade blad fått plats emellan.
När den planterades upptäckte jag flera Tulpanblad, Vad är det som händer i naturen, tulpaner nu i augusti?
Planterade även en annan sorts Alunrot, som har lite höstfärgade blad och den fick sällskap med en orange solhatt.
Här står två till och väntar på att några fler plantor ska dyka upp, innan de kommer i jorden.

Vindruvan ser ut att ge en del skörd i år också.
Likaså Björnbären är på gång, har plockat 1,5liter och mycket mer lär det bli.

Det var dagens runda i trädgården och igår kväll tändes solcellslamporna ute i Clematisen.

Hjälp om fyra månader stundar Julen. Vi smakade på hur det var att äta saffransbullar i 30 graders värme och det gick jättebra hahaha

Nu klockan 17 har temperaturen sjunkit till 30,2 grader. Ska man våga ge sig ut eller vänta ett tag till? 
Ja vi får se hur det blir.

Kram
Yvonné































5 kommentarer:

  1. Tänk att det kan vara så olika! Här har vi fått åskregn tre dagar denna veckan. Igår gick vi vår niohålsbana (var kul men det tyckte inte armen😡), då var det riktigt vått på sina ställen och då kom det ändå 30 mm efter det igår. Nu packar vi det sista och efter lunch styr vi mot Sala och sedan Gävle, två ställen vi aldrig besökt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här längtar vi efter regnet och äntligen i natt tidig förmiddag kom det, totalt 6mm, bättre än ingenting. Spännande och se vilka platser ni kommer besöka. Är golfklubborna med trots din onda arm?
      Kram

      Radera
    2. Givetvis är golfklubborna med. Blir det ingen mer runda hoppas vi i alla fall att banan i Björkliden är öppen så vi kan spela den!!!

      Radera
  2. Oj, oj, oj det kändes som ett Soliden i miniatyr, att följa med dig runt i er trädgård.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland känns det som vi har en mindre "park" när man håller på och gräver rensar men så är det verkligen inte. När det nu går mot sensommaren kan man minska ner och göra sig av med blommorna i krukorna i alla fall.

      Radera