Saffransdegen:
1 paket saffran
50 gr jäst
3 dl kall mjölk
3/4 dl strösocker
2 st ägg
150 gr rumsvarmt smör ( det underlättar om det verkligen är rumsvarmt!)
11-12 dl vetemjöl
Vaniljkräm:
1 st vaniljstång
3 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1,5 msk Maizena majsstärkelse
4 st äggulor
Fyllning:
75 gr rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
Pensling och glasyr:
1 st ägg till pensling
2 dl florsocker
ca 1 msk vatten
- Degen Finstöt saffranet med 1 tsk strösocker. Rör ut jästen med den kalla mjölken tillsammans med saffranet.
- Tillsätt socker, ägg, smör och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg (själv anv jag assistent) Tillsätt mer mjöl om så behövs. Låt jäsa 1 timme.
- Gör vaniljkrämen. Skrapa ur vaniljstången i mjölken och låt det koka upp. Därefter svalna.
- Tillsätt socker, majsstärkelse och äggulorna. Sjud under vispning till en kräm, passa noga så det inte blir för varmt! Ta genast från värmen när den tjocknar och fortsätt vispa en stund i kallt vattenbad och låt den sedan kallna helt under lock.
- När degen jäst klart, så kavla ut hälften av degen till 30*40 cm och lägg den i en ugnslångpanna med bakplåtspapper i botten.
- Bred på den kalla vaniljkrämen.
- Resterande deg, kavlas ut och bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan ( som en rulltårta).
- Skär 24 st skivor, som du ställer i rader på degplattan med vaniljkrämen.
- Jäs 30 minuter
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla med ägg och grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter.
- Blanda glasyren och ringla över, när den svalnat något.
- Skär upp i fyrkanter.
Yvonné
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar