lördag 18 maj 2024

Nybro Gk Och Öland Arontorp Ställplats ...

Förstår inte vart tiden tar vägen? När vi kom hem i onsdags, möttes vi av detta blommande körsbärsträd.

Dagarna har försvunnit i en rasande fart. Inte har det blivit någon uppdatering här på bloggen, som jag trodde skulle ske. Men så har det inte blivit, fast plötsligt händer det hihihi. Vi har däremot tagit hand om trädgården och planterat lite blommor och såpat altanen. Putsat alla rutorna på altanens inglasning, nu återstår de 24 glasen på insidan. Ja visst ja, ska det bli några grönsaker borde fröerna petas ner i jorden, det får bli lite senare i dag eller i morgon eller ... Man kan ju inte stå med rumpan i vädret eller ligga på alla fyra och rensa ogräs varje timme. Vi prioriterade en tidig golfrunda tillsammans med kompisarna och en lunch igår.

***

Nu har jag tagit en paus från allt trädgårdsarbete och satt mig i skuggan under vårat stora turkosa parasoll. Tänkte skriva lite på bloggen.


***
Fortsätter på Nybro golfbana, där vi vaknade upp till en solig morgon, dock inte så varm. Fast så mycket bättre än kvällen innan då det var +7 regn.


Klara för spel, BM saknas i bollen eftersom hon har opererat ena axeln och fick gå med och sköta scorekortet. Det blev en fin runda i solskenet men det var till att ha en hel del kläder på som under spelets gång kunde plockas av.


Greenerna var inte helt okej efter vintern, det fanns en hel del kala fläckar som saknade gräs. Annars var det en fin bana, något hål hade dom förbättrat och sått gräs. Kommer bli jättefint.
Den som vann rundan, var Lars, grattis till honom. 
Snabbt in med golf grejerna i bilen och vi rullade iväg mot Öland. Där skulle vi ansluta senare i veckan till en stor husbilsträff på Böda Sand. 


Men först hade vi siktet inställt på Arontorps Ställplats och deras kroppkakor. Gjorde en snabb incheckning på deras fina platser och gick för att äta.
Våra magar kurrade rejält och det smakade riktigt bra med maten. 
Jakob brukar säga: att mat och tjejer, är en smaksak. Nog är det så för varken BM eller Lars tycker om kroppkakor och åt en god köttgryta. Medan Jakob och jag åt dessa kroppkakor. Trots att jag har ätit en hel del kroppkakor i mitt tidigare förhållande och tyckt det varit gott. Så måste nog även jag hålla med om att Pite palt är godare. Kroppkakor med sin kokta potatis, blir som lite sladdriga/lösa, ändå gott med fläsk och kryddpeppar.
Det är Pitepalten som vi håller högst med sin råa potatis och utan lök och kryddpeppar.

Att man kan få paltkoma av kroppkakor, stämmer ju inte, fast vi blev allt lite trötta och satte oss i stolarna framför bilarna, enda platserna med lä.

 N56.6455  E16.5132
Fin ställplats runt 50 platser, i etage där man står på grus och har gräset bredvid. 

Där fanns allt man kan behöva el, färskvatten, tömning av gråvatten toa, dusch och toalett i vagnar, diskbänk ute under tak, sopsortering. 

När alla vaknat pigga och glada tog vi en promenad ner över åkern, för att slippa gå utmed vägen.


Vi gick bort till de tre väderkvarnarna som står utmed väg 136 i Björnhovda och som köpts och ägs av Torslunda hembygdsförening.
Dessa tre väderkvarnar är öpna kvarna som man kan gå in i och se hur det såg ut.
Den första vi kom fram till var Kvarnkungen, byggdes 1749 i Kalmar, en stor stubbkvarn till och med Skandinaviens största. Stubbkvarn är den vanligaste sortens väderkvarn på Öland. Stubbkvarn innebär  att man vrider runt hela kvarnen på stubben så den står mot vinden. Just den här kvarnen Kvarnkungen är en tullkvarn, och hade en mjölnare. Vilket innebär att dit kunde bönderna komma med sin säd och få den mald mot en avgift, som oftast var i natura. 

Väderkvarnen som står i mitten av de tre, är Drottningen, en holländarkvarn, som kom över sundet på 1880-talet. De var större och effektivare än de tidigare stubbkvarnarna. Holländarkvarnen kunde man endast vrida den övre delen på. Även Drottningen var en tullkvarn. 


Den gick vi in och tittade i.Längst bort stod Kronprinsen, som också är en stubbkvarn från sent 1800-tal. Den kvarnen fick inte något besök av oss.
Däremot fick ICA butiken som låg precis bredvid kvarnarna ett besök av oss och hemma igen satte vi oss och njöt en stund av kvällssolen. 
Följande morgon, blev det en riktigt god frukostbuffé som ingick i priset, för oss som skulle på husbilsträffen på Böda Sand, annars kostar den 89:-
Mätta och belåtna med allt, rullade vi vidare till Arontorp naturreservat. Det berättar jag om senare.

Kram Yvonné


 
 

4 kommentarer:

 1. Sån tur att du tog dig tid att njuta med datorn under parasollen . På så sätt fick vi njuta en gång till av våra härliga dagar på Nybro GK och Arontorps ställplats, så mysigt det var! Här har det också gått i ett trots att vi inte har hus och trädgård. I går var jag nere i Göteborg och gick på stan med ett barnbarn som fyller år nu och idag har Lars spelat golf med ett av sina och sedan blev vi bjudna på grillat hemma hos Lars dotter och vips var det kväll igen. Härligt att vädret ser ut att hålla i sig men 27 grader när vi ska ut och vandra i morgon är nästan för bra….
  Kramkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller bloggandet, kommer det verkligen på efterkälken. När vi båda körde kunde jag sitta och fixa med bilder och text medans vi körde, vilket inte blir nu. Kan tänka mig att det blev varmt när ni var ute och vandrade. Kramkram

   Radera
 2. Matts Torebring20 maj 2024 kl. 13:47

  Öland är vår favoritplats och kroppkakorna är ett måste en gång på sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Öland vackert och kanske speciellt så här på våren med all grönska och inte så mycket turister. Inget fel på kroppkakor men vi föredrar Pitepalten som är fastare.

   Radera