måndag 20 maj 2024

Öland Naturreservat Arontorp ...

 Vi är hemma, och fortsätter från tidigare inlägget då vi hade ätit frukostbuffé på Arontorps Kroppkakor.
Vi åkte vidare till Arontorp Naturreservat som är runt 5 hektar stort och låg bara 3 km bort. Hade turen att få plats med våra bilar, vilket inte alltid är säkert att man får på dessa grusplatser. Det fanns en fin fikaplats med stenmurar runt omkring, men fikat fick vänta tills vi kom tillbaka. Först skulle vi ut i naturen och leta efter orkidéer.
Buskarna med Slånbärens blommor lyser vitt överallt och vi följer stigen som tar oss fram till ängen som är målet.Vit och gulsippor täcker marken.


Fina exemplar av Vårärt växte utmed stigen.

Plötsligt får vi syn på en Vätteros, precis vid stigen, lätt att kliva på. Ska tilläggas att det kom en man med sin hund, som visade oss denna växt annars hade vi nog bara gått förbi. Den tillhör familjen snyltrotsväxter, en rotparasit främst i lövskog och vanligast på hassel. Har inte sett en sådan tidigare men å andra sidan har jag inte letat efter blommor på trädens rötter. 


Framme vid ängen och där skulle det fotas blommor.


 Där växte den sällsynta, giftiga Våradonis och blommar med sin fina knalliga gula blommor. Växer endast i Sverige på mellersta och södra Öland, södra Gotland och Stora Karlsö även sydeuropeiska stäpperna.
Johannesnycklar och Gullvivor fanns också på ängen.Avslutar med fika innan vi åkte vidare.

Påväg upp till Böda Sand, utmed den östra vägen. Blev det ett fotostopp vid de fem stubbkvarnarna, Lerkaka kvarnarna, som står på rad utmed vägen.

Och vi fortsatte vidare upp till campingen Böda Sand på en husbilsträff. Berättar mer senare.

Kram Yvonné


 

2 kommentarer:

  1. Vilken underbar dag vi fick bland blommor och blader i det fina naturreservatet. Det blir något att tänka tillbaka på när snöstormarna yr runt knuten! Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst var det och hua, tur att det dröjer med snöstormarna hahaha

      Radera