måndag 24 juni 2024

Midsommar I Umeå Och Hemresan ...

När man har roligt blir bloggandet åsidosatt, i alla fall blir min blogg det.
Och som jag har nämnt tidigare finns det inte alltid tid/ork att skriva och sortera bilder när vi har stannat för kvällen. Sådant som jag kunde sitta och göra när vi delade på bilkörningen. 
Fast det hinner jag pyssla med nu när vi har kommit hem från våran Norge Sverige resa som varade i
18 dagar.

***

Nu handlar det om våra dagar i Umeå där vi firade Midsommar hos vännerna Kjell och Dessan med bloggen Vardagsglitter.

Det var nu andra året i följd, som vi var hos dom på Midsommar. Just den här tiden på året ska man, om man har möjlighet förstås, befinna sig uppåt i vårat avlånga land. Vilka nätter, det blir ju aldrig mörkt, inte ens hos dom, trots att det inte är midnattssol där. Inte ett enda kort tog jag på natten för att kunna jämföra ljuset mot här hemma. 

Vi kom till dom på torsdagen efter att övernattat på en liten camping 5-6 mil norr om Umeå. Heter Sikeå Havscamping, enkelt ställe fast det fanns det man behöver och fina möjligheter att tömma. Som namnet havscamping, så ligger platsen precis vid havet. Betalade 200:- utan el.

Trevligt att man kunde följa en liten stig in i skogen med informationstavlor om vad som hade varit på denna plats tidigare. Det var en timmerhamn och ett varv där dåtidens pråmar byggdes och reparerades. Järnvägen gick från Robertsfors för lastning och transport av timmer.En lada bredvid med en butik med namnet Andra Varvet, alltså second hand saker. Plötsligt hade vi famnen full med saker när vi gick därifrån. Det var en rolig butik att fynda i.

När vi kom fram till Kjell och Dessan, fick vi en fin eftermiddag/kväll ute på deras altan i solen. Där det dukades upp massa gosaker.
Säga vad man vill om Kroppkakor men vi tycker absolut bäst om Palt. Att sedan Kjell gör de godaste paltarna förstår ju vem som helt. Vi blev glatt överraskade att han ville göra palt, dessutom på färskpotatis då det inte finns gammal potatis nu. Det är så gott och framför allt inte så där löst nästan sladdrigt som kroppkakorna var som vi åt på Öland. 


Midsommarafton, då var vi allihopa lite småtrötta och ville bara vara tillsammans och hänga och ta det lugnt. Vi struntade helt enkelt i allt vad som heter Små Grodor och blomsterkransar i håret. 
Fast en gruppbild blev det i alla fall hahaha
Dom har en liten fin trädgård men nu blev jag lite fundersam vad som hade hänt i en blomsterbänken. Där satt det några halvslokade taniga Dahlior. Minns förra året då dom var stora fina, nu såg det inte värst roligt ut.
Sagt och gjort Dessan och jag tog bilen till Plantagen och handlade nya fina perenner. Vi var så gott som ensamma i den stora butiken och kunde ställa ut växterna på marken för att se hur den kommande rabatten skulle komma att bli. 
Fick ihop Astilbe, Höstsilverax, Alunrot och något mer som jag inte minns namnet på. 
Sedan var det till att gräva upp dahliorna som planterades på ett annat ställe och gräva upp tulpanlökar osv osv.


De nya perennerna placerades ut för att komma på rätt plats.


Kjell såg till att vi fick både fika och god mat.
Medans Jakob kröp runt på alla fyra och rensade ogräs hahaha


Rabatten blev klar och väldigt bra blev den. Fint med mörka Höstsilverax och den rosa Astilbe mot deras gula hus.

En fräsch läskande sommardrink efter allt arbete.


Oxfile pasta med supergod sås, måste komma ihåg att be om receptet.

Det här var smart och jättegott, Jordgubbstårta med grädde vaniljkräm i glasburk.


På midsommardagen började vi med en cykeltur runt sjön Nydalasjön. Vilka fina rekreationsområden det finns i Umeå. Förra midsommar cyklade vi på öarna i älven och nu runt denna sjö som hade många fina bad och eldningsplatser. Kyrkan har ett litet café som var stängt.

På eftermiddagen blev det utflykt med bil, till ett glasställe som heter Glassbonden, i Västra Selet. Dom gör sin egna glass på mjölken från sina fjällkor. Nu var vi absolut inte ensamma om att göra den här utflykten. Fick info av en familj som hade stått i kön, att det tog 1 timme! 
Nej nej så god kan ingen glass vara som får mig att stå så länge i kö.

Hängbro över Vindeln.
Vi vände tillbaka samma väg och vi hade stannat till på Slöjdarnas Hus på vägen upp. Nu gjorde vi ett nytt stopp för lite kaffe. Det hade varit underhållning av en enmansorkester som verkade varit populär med tanke på att det var mycket folk, som lyssnade.
En hel del fint hantverk fanns det i butiken.

Vi hade en jättemysig midsommar och vädret hade inte kunnat varit bättre. 
Stort Tack till er, våra fina vänner i norr.


***

Igår söndag åkte vi hem, visste inte riktigt hur vi skulle köra men började ändå med E4. Det rullade på bra och det var lugnt på vägen. Jakob räknade mötande trafik under 2 timmar mellan Umeå - Höga kusten bron. Det blev 100 husvagnar och 172 husbilar, ganska många, blir lite nyfiken på vart dom ska åka?

Vi gjorde ett fika stopp vid Höga Kusten bron, brukar göra det, tycker om den utsikten. Den här gången var det mer av ren nyfikenhet då vi hört från B-M och Lars att man gjort om där. 
Ja det hade man gjort, där man tidigare stått gratis med husbil, får man nu betalat 200:- för övernattning. Sedan har det målats upp parkeringsruta och rutan bredvid har ett tvärgående sträck över. Kanske för att man kan ställa ut stolar eller är det för att man kan backa in på den rutan, när man ska åka därifrån? Vet inte vad tanken är men på så här vis får man kanske plats med fler bilar, men det verkar blivit smalare och trångt när man ska vända, då det inte finns någon vändplats längre. Kan tänka mig att det kan bli rörigt när alla rutorna är belagda.
Nästa mat och sov stopp blev nere vid Rastplats Alebosjön, norr om Söderhamn, kommer bara in i   södergående riktning.
Måste säga att det var en trevlig plats, rent och snyggt, toalett och latrintömning. Många bord även grillplatser. En spång ut till en liten ö i sjön. Finns med i appen Park4Night.

I Gävle södra, pågick ett stort vägarbete som drog på sig enorma köer. Efter ett tag kunde vi ta av in mot Furuvik och köra den mindre vägen. Då är det extra skönt med husbilen, vi stannade ytterligare en gång och fikade och tog det lugnt. Innan vi körde sista biten hem och rullade så gott som helt ensamma in igenom Stockholm och Essingeleden. Stängde av motorn hemma vid 23,30. 

Oj så mörkt det är här hemma, mot i Umeå, ändå är det molnfritt. Nu fick vi användning för belysningen i bilen, innan vi kröp ner i sängarna, ville inte gå in i huset och sova. Bäst att ta till vara på semester känslan så länge man kan. 
Kram Yvonné


6 kommentarer:

 1. Matts Torebring25 juni 2024 kl. 08:43

  Oj, vad mycket som hunnit med på 18 dagar, själva ligger vi mest still och bara njuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt att göra det man önskar göra, inga måsten.

   Radera
 2. Vilken fin midsommarhelg ni fick med strålande väder och trevliga vänner! Det blev ett fint avslut på era nästan tre veckor på rull. Vi hade planerat in att äta riktig palt på Paltzerian i Öjebyn men vi kom ju dit på midsommardagen då i princip allt är stängt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni skulle ha stannat till i Umeå och fått den bästa palten hihihi Förstår att det mesta var stängt på midsommardagen.

   Radera
 3. Det är alltid trevligt när ni kommer till oss. Vi är inte bara vänner utan familj när vi känt varandra så länge. Ni fick er en fin resa hemåt också men förstår att det var skönt att komma hem ändå till vardagsrutinerna. Vi ses snart igen. Kramiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi har ju våran extra familj hos er med barn och barnbarn. Det är ju lite så att har man väl bestämt sig att åka hem är det lika bra att göra det på en gång. Idag har vi hämtat på förskolan och möts av en liten tjej som säger Jag har saknat er. Sådana ord värmer.
   Absolut, vi ses snart igen Kramizar

   Radera