fredag 14 juni 2024

Norge Lom Väg 55 ...

 Vid orten Lom gjorde vi ett stopp för att ta en titt på deras stavkyrka från 1100-talet. Stavkyrka, är att den är byggd med stående brädor, inte timrad. 
Vi/jag tycker det är intressant att gå in och titta i kyrkor men när dom ska ha 100kr/pers så får det faktiskt vara. En kvinna stod i dörren till kyrkan och talade om att besöket kostade, det satt även ett stort anslag på väggen. Och vi var inte ensamma om att bara gå runt kyrka på utsidan, såg inte någon som gick in medans vi var där. I det vägskälet fick vi för oss att ta en avstickare in på väg 55.
Turistvägen, Sognefjellsvägen, 110km, som går mellan Lom i norr och slutar i södra delen i orten Gaupne. Den räknas som Norges, ja faktiskt norra Europas högsta belägna bilväg på 1434m och som går över Jotunheimen, med många bergstoppar över 2000meter och som passerar Norges högsta berg, Galdhöpiggen med sina 2465m. 

Tanken var aldrig att vi skulle åka hela den vägen, bara in en liten bit för att få en skymt av just Galdhöpiggen.
Med lite moln på, så klart hahahaVi vände efter 24 km vid den 34 meter höga kolonnen Wilhelm Rasmussen Sagasöyla. Kolonnen berättar Norges historia med deras förste regent Harald Hårfager sittandes till häst, högst upp. 

Påvägen dit upp hade vi sett en liten camping, som vi åkte ner till för att stanna över natten. 
Böverdal vandrarhem,  N61.7211  E8.3491 med forsen bakom vallen, där vi står.

Vi testade att sätta upp vindskyddet vi har skaffat. Men vi hann inte mer än sätta fast det så började det regna. Bara att plocka ihop allt, att dra ut markisen var inte att tänka på när både vind och regn ökade.


Det blev till att laga korvgryta i Omnia ugnen och sitta inne och äta.


Efter maten tog vi på oss vattentäta kläder och tog en liten promenad. Så där på kvällen och med det vädret var det inte läge att gå upp i slänterna. Vi gick bara utmed vägen bort till den lilla åttkantiga kyrkan från 1864, som var stängd. Hade blivit förvånad och glad, om den varit öppen.
Bredvid kyrkan gick den lilla bron över till andra sidan. Kunde se att uppe på slänten hade lammen kommit ut och gick och betade. Men som sagt, inte läge att gå dit upp i duggregnet.

I huset bredvid forsen, vaktade en hund och talade om på sitt skällande vis, att där fanns han som vaktade bostaden. Vilket vi noterade och gick inte närmare och hunden tystnade, då vi bara ville ta lite bilder på forsen.
Visst är väl färgen på vattnet fint, turkost. 
Nog syns det att regnet finns i luften, bergen ser ut att ligga i dis.


Det blev totalt 3 husbilar och 1 husvagn på kvällen. Det fanns även 5-6 små stugor, som var fullbelagda med skidåkare från olika svenska skidklubbar. Dom hade träningsläger uppe på Galdhöpiggen.  Tydligen var även svenska landslaget där på träning. Visst hade det varit roligt att åkt upp dit och tittat, men vi avstod. Att passa bussen som åkte dit upp var inte ett alternativ för oss. 

Vi fick informationen om att det skulle komma runt 40cm snö på söndagen och då vill man inte befinna sig där. Väder appen visade inte någon sol precis. 

Vädret har inte riktigt varit som det brukar tidigare år, lite lurigt med snön som kommer. Vi ser bara att bergen blir "nypudrade" en bra bit ner och molnen fastnar lågt. 
Så här i efterhand, vet vi att några passvägar fick stänga och att stora E6 hade en hel del snö runt Dovre trakten. 

Där somnade vi gott till både regnet på taket och forsen bredvid.

Kram Yvonné

8 kommentarer:

 1. Matts Torebring15 juni 2024 kl. 08:57

  Du fick mig att längta tillbaka, efter att ha sett alla sköna naturbilder. Så visade du mig termometern och väderutsikterna, då vände jag hem igen, glad över våra + 15 grader på Öland.
  Allt gott från oss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vädret har varit si och så håller jag med om, likaså temperaturen. Tjocka kläder har vi använt en hel del. Trevlig helg

   Radera
 2. Norge fick inte alls sammma generösa avtal med staten när kyrkan skildes från staten, skall de behålla sitt arv av fina kyrkor måste vi turister vara med o betala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inget om deras avtal men vi bidrog i alla fall inte till att få titta in i kyrkan i Lom.

   Radera
 3. Så fint det ändå är i Norge trots vädret. Tänk kyrkan i Lom var jag vid 1974 el 75. Då åkte vi med svärfars SAAB 98 och pappas lilla husvagn över Dovrefjell. Vägen hade just öppnat för året och drivorna gick över bilen på sidorna men då var vi unga och såg inga hinder…
  Ha det fortsatt fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man hade nog inte samma tänk på den tiden och trafiken var också helt annorlunda. Ändå roligt att ni har kört över där, det gjorde vi också nu men då var det regn. Då har du kanske sett hur kyrkan såg ut inne.
   Ni också, ha det bra.

   Radera
 4. Alltså Norge är fantastiskt vackert. Tycker det är lite dåligt att det kostade pengar att gå in i kyrkan. Men de måste väl få in pengar till skötsel på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är vårat grannland vackert med sin spännande natur. Entré till kyrka kan jag tycka vore frivilligt, vi överlåter det till de som absolut önskar göra kyrkobesök.

   Radera