fredag 27 oktober 2023

Stockholms Ice-Bar ...

För ett par veckor sedan kom min bror och sambo till staden. Vi möttes inne på centralen.

Vi hade bestämt att överraska honom på födelsedagen, med ett besök på Stockholms Ice-bar. 
Själv har jag varit där ett par gånger tidigare, då vi haft besök från utlandet.

***

Stockholms Ice-bar öppnades 2002 inne i Hotel C, på adressen Vasaplan 4. Entrén nås från gatan där tåget Arlanda Express går. Man kan även gå in genom hotellets foaje. 

Ice-bar är världens första permanenta isbar. Vilket är roligt att den har hamnat här i Stockholm. Isbaren är uppbyggd av 40 ton naturis från Torneälv, Jukkasjärvi. Isen är så ren och klar, man ser rakt igenom den. Varje år rivs baren och byggs upp igen, av isskulptörer från Ishotellet i Jukkasjärvi, som ger den ett nytt tema. 

Nu var temat Fata Morgana som står för Svalka dig. Acceptera att verkligheten bara är en illusion. Lita inte på isen.

Om man vill besöka isbaren, kan man som vi gjorde, boka biljetter till en speciell tid. Eller gå dit och chansa att det finns plats, det är så klart beroende på vilken dag i veckan och tiden man önskar att besöka baren. I biljettpriset ingår en drink med eller utan alkohol. Man får 45 minuter på sig att vara inne i baren som håller -5grader. Totalt får det plats 60 personer åt gången. Vilket jag tycker är mycket i det förhållandevis lilla rummet, när man vill kunna gå runt och titta på skulpturerna. Sedan vet jag inte om det är så många som stannar kvar i 45 minuter. För det blir lätt lite kyligt, speciellt om fötterna. Tror att vi var kvar 25 minuter, innan det var någon, som knorrade att det var kallt.
Kan tänka mig om man gör ett besök en solig varm sommardag, i sandaler och barbent. Då blir man säkert inte så värst långvarig i -5 grader hihihi.

***

Min bror är inte mycket för överraskningar och var ganska fundersam när vi gick dit. Det var extra roligt att han/dom inte hade en aning om denna Ice-bar. 


Vid entren fick vi hjälp med att sätta på oss en tjock cape och handskar. Dels för att man inte ska frysa men även att man som besökare inte avger så mycket värme.


Redo att kliva in i kylan
Man får gå in i en sluss och vänta och sedan vidare in till kylan.

Här är allt gjort i naturis, så vackert.

Drinkarna serveras så klart i fina fyrkantiga isglas. Väldigt bra att man hade handskarna på sig, för det blir kallt att hålla i glasen.





Det finns små isbord att ställa ifrån sig glasen på. Gäller att placera glaset i mitten, för kanterna sluttar något efter att man lutar sig mot det, precis som jag gjorde.



En stor igloo









Efter cirka 25 minuter med röd näsa, lämnade vi isbaren och gick för att äta.
Bord var bokat på en restaurang, som min bror arbetat på, som kock, för många år sedan, då hette den Markurell.


Avslutar dagen med ett besök uppe på Skrapan, 26:e våningen.


En väldigt rolig dag med överraskningar för min bror, som inte hade varit på någon av platserna vi besökte. 

Kram Yvonné

































10 kommentarer:

  1. Isbaren har vi aldrig varit på även om Lars bott på hotellet när den i princip var ny. Det blev väl en trevlig överraskningsdag för din bror även om han inte tycker om överraskningar. Skrapan, var det baren där vi var??
    Kram och trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill ni känna lite kyla innan den riktiga vintern kan ni passa på att besöka Icebar. Ja det var i Skrapans bar, som vi var upp tillsammans.
      Kram till er också och elda försiktigt.

      Radera
  2. Vilken fin present till Micke och vad överraskad han blev kan jag tänka mig :) En fin dag för er alla. Kramiz

    SvaraRadera
  3. Vilket spännande ställe.....men kallt. Förstår om man inte stannar länge och bra skodon på fötterna behövs. Så trevligt besök ni fick.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att stå still där inne i 45 minuter, då blir det riktigt kallt om fötterna, speciellt i sommarskor hahaha.

      Radera
  4. Vilken kul upplevelse. Och tänk att jobba som bartender där, flera timmar i sådan kyla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi frågade just hur länge dom står. Och det varierade lite men runt 1,5 tim.

      Radera
  5. Vilket lyckat besök! Förstår att det blev uppskattat. Är här då och då och gärna med vänner. Och lite påminner ju Ice Bar om bardelen i ishotellet i Jukkasjärvi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blev en fin dag tillsammans. Det är roligt med Icebaren, speciellt för de som inte har besökt ishotellet i Jukkasjärvi, vilket dom inte hade gjort.

      Radera