tisdag 10 oktober 2023

Höst I Trädgården ...

Ja tänk nu har det blivit höst, även i år. 
Och vi har börjat göra i ordning trädgården. De sista grönsakerna har plockats in.
I år har vi fått väldigt mycket gurka.
Inte alla, som hinner utvecklas

Vi kan inte äta gurka morgon middag kväll. Utan jag testade att göra Bostongurka. 
Hade en köpt burk och det är likadant innehåll men färgen är allt än likadant. Läser man på den köpta burkens innehållsdeklaration så står det så klart: färgämne. Kanske jag skulle ha blandat i grön karamellfärg?

Magnolian har blommat för tredje gången i år, har aldrig hänt tidigare, tre gånger.


Afrikas Lilja, som är planterad i jorden, inte i en kruka som många har den. Har blommat i år, efter att haft flera år utan blommning. Nu ska vi se till att den får vintertäcket över sig, så den klarar kylan och det täcket består av löv och gräsklipp.

Vi fick en självsådd stor Solros mitt i gången. Den har nu fåglarna mumsat på, inte ett enda frö finns kvar i den stora blomman.
På den här bilden har fåglarna börjat att äta.

En perenn blomma som har tagit sig bra i år, är Höstsilverax. Med sina vackra mörka blad och de vackra små små blommorna som doftar ljuvligt, är en favorit.
Blomknopparna sitter som ett pärlband på stjälken, innan de slår ut.
Sedan öppnas de undan för undan


För att till sist bli så här vackert skira.

Den första frostnatten har varit här och man ser att vissa blad har skrynklat ihop sig. Dahliorna plockade jag in dagen innan, som tur var och kan njuta av dom inne. Den här stora mörka sammetslika, Black Touch, med tjocka kraftiga stjälkar, har blomman en diameter runt 15cm. Riktigt läcker men min mor tycker den är otäck, som att den tittar på henne.
Den här, Cafe au lait, är också väldigt stor och visst ser den snällare ut, om man nu kan säga så om en blomma. Den är ganska tung och har en vek ganska kort stjälk.
Då är dessa, Contraste, som skiftar i olika färgställlning, betydligt mindre med korta stjälkar och blommorna är runt 8-10cm.
Denna heter Arabian Night, är väldigt fint mörk och blommorna är cirka 10cm, bra skaft för att ha i en bukett. 

De sista rosorna för denna säsong.

Kärleksörten som är en favorit för rådjuren, men jag hann rädda några.

I helgen har vi jobbat i trädgården. Men fy så blåsigt och kallt det var, tjockoverallerna satte vi på oss.

Alla dahlia knölar har tagits upp 
och jorden spolats av,

ligger på tork i solen.

Visst ser den här knölen äcklig ut, brun mjuk som svampig.

dessutom delade den på sig, usch.

Det här är en annan knöl som har något konstigt som växt ut som tentakler. Också lite otäckt.

Nej nu har jag bestämt att kasta alla dahlia knölarna för somliga har fått Knippe, som är en sjuka och då ska dom kastas i brännbart och en del av jorden. Det var nog inte detta jag tänkte på när jag i våras planterade dessa knölar. Att det skulle kunna bli en sådan sjuka som tydligen är väldigt vanlig Knippe/krongalla. Nästa år kommer det bli något annat, kanske potatis för den sjukan biter inte potatis.
***
En hel del Vindruvor sitter fortfarande kvar på stocken.


Dessa Stjärnöga, har blommat hela sommaren och gör så fortfarande. Inte kan man kasta bort dom för att ersättas med något annat. Sommarblommorna får blomma vidare ett tag till.

***
Igår morse när vi skulle till golfbanan, blev det till att skrapa bilrutorna och den rosa rattmuffen fick sättas på. Golfbanan hade mycket frost och våran golftid flyttades fram en timme. 


Det är vad vi har pysslat med i trädgården. 

Kram Yvonné





































 






8 kommentarer:

  1. Usch och fy för att skrapa bilrutorna redan, men härligt att ni snart har höstrustat i trädgården. Vi har ju inga sådana bekymmer längre, men heller inte glädjen av att njuta av trädgården på vår och sommar.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lite väl tidigt med att skrapa rutorna. Som tur är har det inte varit frost i morse. Det är härligt med blommor och blader i trädgården men kräver en hel del tid också. Man får i alla fall frisk luft och vi rör på oss med krattor skottkärra osv, roligare än att gå ett varv runt kvarteret. Kram

      Radera
  2. En hantverkare kom hem till oss nyligen ... "Så stor trädgård och inte en enda blomma!" Ni är raka motsatsen, ni älskar trädgårdsarbetet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi tycker det är roligt och när det finns perenner så sköter dom sig mer eller mindre själva. Det kan man förstås inte säga om alla bärbuskar och grönsaker och det är härligt med närodlat och gott.

      Radera
  3. Husbil Kors och Tvärs14 oktober 2023 kl. 15:38

    Så fint ni har haft det i trädgården. Och så synd på dina fantastiska dahlior, jag älskar dahlior!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dahlior är verkligen fina och det finns ju så många olika sorter och färger. Men när det blir sjukdom på knölar, då vill jag inte hålla på med dessa blommor.

      Radera
  4. Ja, visst är det höst. Och nu på riktigt. Förstår att det var skönt att få ordning på trädgården och rädda det som skulle in. Så många vackra växter ni har och givetvis behöver de tas om hand.
    Dahlior är en favorit och visst är det en del pyssel med dem- Synd att en del inte var pigga.
    Önskar er fortsatt fina dagar.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nu är det nog ingen återvändo utan hösten är här och vintern knackar snart på dörren. Trots att det varit väldigt blåsigt sitter löven kvar på träden. Väntar på att de faller ner så vi kan täcka över lite ömtåliga blommor.
      Dahliorna är vackra men när de fick den sjukan, kände jag Tack och adjö med dom. Får se vad det blir i den rabatten nästa vår, kanske potatis.
      Önskar dig också fina höstdagar. Kram

      Radera