måndag 23 oktober 2023

Brunch Helg ...

 En välbehövlig trevlig helg tillsammans med min mor, har vi haft efter mycket ovisshet och motgångar i flera veckor, som dess värre inte är över än. Om just det, kommer kanske i ett senare inlägg.

I fredags åkte jag till mor för att hon skulle få följa med hem till oss, hon hade ingen lust att sitta ensam hemma över helgen. Ibland behöver man byta miljö så hjärnspökena inte får fäste utan försvinner, i alla fall tillfälligt. Grubbla på saker, som man inte kan påverka, kan göra en knasig.  

När vi åkte hem blev det ett stopp för lite shopping och hon hittade ett par skor, första paret hon provade och dom satt perfekt. Sådan tur brukar inte jag ha, utan får ofta prova ett antal och i olika butiker. 


När vi kom hem, hade Jakob startat upp JoY´s Äppelmusteri hahaha. 
Några äpplen har vi inte fått av de träden vi planterade i våras, det lär nog dröja några år. Utan dessa äpplen har vi fått från en granne som bor en bit bort. Mannen, berättade att deras tre äppelträd hade gett ungefär 2,5 ton äpplen, förra året! Så i år låter dom folk, sådana som vi, komma och plocka. Jättefina goda äpplen.

Med den här apparaten, tas kärnhuset bort och det blir äppelklyftor, smart och lätt.

Därefter har äpplena rivits och lägges i pressen.

På med klossar och sedan är det bara att börja pressa ut saft ur äpplena.
Titta vilken fin äppeldricka vi har fått.

Äppelmos har det också blivit och mor hjälpte Jakob i köket.

På lördagen hade vi bokat bord på Långbro Värdshus i Älvsjö. Det var dags för Brunch, en repris från när vi var där i mars. Långbro Värdshus

Förväntningarna var lika stora som vid tidigare besök.


På entreplanet står varmrätterna framdukade och soppan, dagens soppa var en krämigt god blomkål.

Vi började med de kalla rätterna, som finns uppdukat en trappa ner i vinterträdgården.
Deras lax är bara så god, det blev ett par vändor med bara lax och räkor.



Jodå lite av det varma och en kopp soppa, blev det också.

Goda ostar, speciellt den till höger Hallands Himmel. Hade kunnat ätit hur mycket som helst av den osten.

Men det fanns även ett dessert bord, som behövdes ges plats för. 
Mumsigt med Creme Brulé, vilket det blev två stycken av.


Mätta och belåtna lämnade vi Långbro Värdshus för den gången.

Passade på att göra ett stopp på hemvägen och mor shoppade lite kläder. Snygga rutiga byxor och en kofta med fina detaljer.


Söndagen bjöd på Pizzalunch hos yngsta dottern. Roligt att mor också följde med till henne och fick se den fina lägenheten med en balkong som dignar med blommor. Minns inte riktigt hur många krukor med blommor som fanns där i somras när jag vattnade, kanske runt 30-35st. Och nu ska de flesta plockas in, det blir en djungellägenhet hahaha.

***
Nu väntar vi på att löven ska falla ner från träden. Löven behövs att täcka över vissa av blommorna i trädgården. 


Kram Yvonné

























6 kommentarer:

  1. Vilken fräsch 95-åring din mamma är och så skönt för henne att komma till er och få lite annat skoj att tänka på. Visst känner man sig lite nyttig när det förädlas frukt och bär. Här körde Lars ut ett gäng äppelmosförpackningar till vår frys hos dottern. Härligt att ha till vinterns gröt.
    Vilken läcker brunch. Det känns nästan som om det inte behövdes mer mat den dagen.
    Kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är hon fin min lilla mamma. Det är ändå tur att vi bor så pass nära och att hon kan vara här när hon vill. Mera äppelmos blev det gjort idag igen, det blir gott att ta fram från frysen längre fram. Efter den brunchen behövdes absolut inget mer den kvällen, mer än en kopp kaffe.
      Kramkram

      Radera
  2. Vad roligt att få ha sin mamma i livet och tillsammans få njuta av allt det goda som Långbro serverar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut är det en lycka att hon är med oss och så pass pigg, som hon trots allt är för sina 95 år.

      Radera
  3. Ja du har verkligen en pigg mamma, min gick bort för 35 år sedan, Oj hur fick ni plats med all den fina maten. 😮 Äppelmos har vi kvar i källaren sedan vi hade äpplen. I år blev det visserligen en hink, men de som var kvar tog vi med oss och nu är de slut. Tur ni har en granne som har träd, som ger bra skörd. Så snygga kläder din mamma hade köpt. Löven får vi sopa bort när vi kommer hem, om det inte har kommit snö innan dess. Tror jag hade några knoppar kvar på mina rosor innan vi åkte, men de är nog borta nu. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan väl säga, att det blev ingen kvällsmat efter att vi ätit den brunchen. Nu har vi äppelmos som kommer räcka länge. Jag äter äppelmos till havregrynsgröten, finns det inte äppelmos, äter jag inte gröt. Våran röda klätterros blommar fortfarande väldigt fint.
      Njut på eran resa Kram

      Radera