tisdag 27 september 2022

Del 17 Gotland Vänner Och Vitvikens Camping...

 Det har verkligen dragit ut och blivit många inlägg från Gotlandsresan, som vi gjorde i Maj/Juni.
Nu när vi kommit hem från norra delarna i Sverige, fortsätter inlägget från Gotland.

***

 Från drejningen i Ethelhem åkte vi hem till min väninna Annika och hennes man Bengt. Annika och jag bodde grannar i Skokloster, som jag berättade om i Del 1 av våran Gotlandsresa. 
Vi började med en fin promenad i Alvena lindaräng.
Många fina blommor /orkidéer och vackra lövträd som silade solens strålar genom de gröna bladen.


Dom bor i ett underbart hus med en lika underbar trädgård. Suck, då ville jag flytta till Gotland och bo så där fint också. En fin plats och jag vill flytta dit, kanske tur att Jakob inte är lika impulsiv hahahaSvartvita kossorna som nyfiket tittar tillbaka på oss när vi sitter ute.

Inte ofta vi ser en Igelkott, den här kom och åt och den smackade, en smackande Igelkott.


Dagen efter åkte Annika in till Visby och jobbade på Kvinnfolki. Medans vi fick följa med Bengt på hundpromenad tillsammans med deras vänner. Härligt att vara ute ett par timmar, den här promenaden blev i skogen, ibland går dom på stranden. Hundarna blir så glada av att träffas, skäller och springer omkring och sedan kunde promenaden börja. 

Promenaden avslutades hemma hos en av vännerna med korvgrillning och fika. Alla hade med sig det man själv ville äta och korvarna lades på grillen. 

När vi åkte tillbaka till huset, gjorde vi ett stopp vid en tjärmila, har aldrig sett en sådan tidigare. Bengt brukar vara med när dom tänder och gör en tjärbränning, vilket pågår under många långa timmar. Intressant när han berättade hur det går till.
På den här platsen, ja man får först skotta bort jorden, är en så kallad tjärdal. Där gör man upp en stor eld som staplas på ett speciellt vis och täcks osv osv. Av värmen, tränger tjäran ut och rinner ner i botten på tjärdalen. Tjärdalen är lagd med en liten lutning, eftersom den har en ränna i botten, där tjäran rinner ner till hinken. Tjäran dom får fram används till kyrkornas tak.
Vi lämnar vännerna och åker till Vitvikens camping på Gotlands östra sidan, en naturcamping bland tallar och sandmark. Vi var lite försiktiga när vi ställde upp bilen, ville inte köra fast, som vi såg spår efter andra som hade gjort.
Precis bakom bilen, cirka 30 meter är en fin sandstrand, dit gick vi glada i hågen och tanken fanns på ett dopp?!

Om man tittar på Jakobs ansiktsuttryck, var havet inte badbart för oss. Kallt var det, endast 12grader.
Däremot var det härligt att gå på stranden.

***
Vi gjorde en tur bort till Slites dagbrott Västra brottet och uppe vid vägen finns en utsiktsplats över brottet.
Stora maskiner verkar det vara som kör runt i brottet, dessa delar är uppställda vid utsiktsplatsen.Därifrån åkte vi tillbaka till Annika och Bengt.

Kram Yvonné
 


2 kommentarer:

  1. Det gör väl inget om det tar lite tid, bara skönt att få njuta av försommarväder nu när höststormarna drar in. Gotland seglar mer och mer upp som ett möjligt resmål till nästa år….

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer och nog är försommarvädret härligare än höstens regn rusk som vi har fått lite av.

      Radera