fredag 9 september 2022

Del 16 Gotland Etelhems Krukmakeri ...

 Så kom vi fram till Etelhems Krukmakeri, som har varit igång sedan 1889.  År 2001 förklarades krukmakeriet som byggnadsminne. Vid starten tillverkades bruksföremål och kakelugnar, idag finns ingen kakelugnstillverkning kvar. Det är ju ett tag sedan och en del tillbyggnader har gjorts men ändå är några drejskivor och keramikugnen fortfarande kvar och används. 


Det var föremål högt som lågt, skulle inte vilja klättra upp och ta ner dessa krukor som var högt upp under taket.

Det har varit en del önskningar som jag har haft när vi åkte över till Gotland. Så gott som alla, har slagit in och nu var det dags för ytterligare en, drejning. Och på detta krukmakeri får man testa att dreja, det finns personal men ingen som instruerar. Däremot finns en videofilm som är bra att titta på, innan. 
200kronor för 1 timmes drejning och man har fri tillgång till lera och verktyg. Så här var allt okey, med förkläde på och en klump lera i handen. 

Drejskivan var elektrisk, vilket var tur, tänk om man skulle behövat sparka hela tiden. Hade fullt schå att centrera lerklumpen på drejskivan hahaha. Kom inte klumpen i mitten började allt att svaja. Bara det tog ett tag att få till.
Sådärja då hade den äntligen landat i mitten och jag formade klumpen för fullt hahaha Ja vad händer då, jo den delade på sig.
Övning ger färdighet




Det färdiga obrända resultatet blev så här hahaha 

Gjorde ett stopp vid Etelhems kyrka som låg en bit från krukmakeriet. Kyrkan är troligtvis från sent 1100-tal, likaså dopfunten. Det finns även kalkmålningar o glasmålningar från 1300-talet.
 






Därifrån åkte vi till min väninna Annika och hennes make Bengt.
Kram Yvonné




















8 kommentarer:

  1. Vilket trevligt och roligt besök! Och extra roligt förstås att du fick testa att dreja. Vet ju att su är duktig på att sy och annat praktiskt så kanske har du nu en ny hobby.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen roligt att testa och nog skulle det kunna vara en ny hobby hahaha

      Radera
  2. Alstren blev väl riktigt snygga, fick du bränt dem också? Det är väl skoj att dreja men inte är det lätt inte! Jag gick på keramikkurs ett par terminer i mitten av70-talet och nog blev det några alster som jag tror har gått till de fälla jaktmarkerna….

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag brände dom inte, då hade vi fått väntat en vecka eller så att hämta dom. Skulle tro att dessa går samma väg som dina har gjort hihihi

      Radera
  3. Inte alls lätt att få lerklumpen rätt centrerad! Som ung jobbade jag hos en keramiker i Gamla Uppsala. Dock som dekoratör av allt möjligt bl a pottor och pytsar.
    Krängde lite eget också, som t ex vita burkar med Beatles på! Ett under att ägaren lät mig hållas! 🤣

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh så roligt att du har jobbat med lera. Det är inte lätt att få leran på rätt plats, behövdes många försök hahaha

      Radera
  4. Nu är det ännu mera bekräftat att du är en riktig konstnär ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dom orden men det är långt tills dess.

      Radera