passar det väl bra med en Stor Solskensbulle med hallon, till fikat.
Recept:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
ca 1,5 dl vaniljkräm
ca 2 dl hallon, färska eller frysta
ägg till pensling
glasyr
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 gr.
Smula ner jästen i en bunke.
Häll ner lite av mjölkblandningen och vispa tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av mjölkblandningen och salt socker kardemumma och nästan allt mjöl.
Arbete degen tills den blir blank o smidig.
Låt jäsa ca 40 minuter.
Ta upp degen och knåda den lite och dela den i 2 bitar.
Tryck ut dem på varsin plåt med bakplåtspapper under, till en stor 2 cm tjock rundel.
Värm ugnen till 200gr.
Bred ut vaniljkräm på rundlarna men lämna en 2 cm kant runt om utan kräm.
Strö ut hallonen och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Pensla kanten med uppvispat ägg och grädda ca 20 minuter.
Låt svalna och ringla glasyren över.
Vaniljkräm:
ca 4 dl
1 ägg
2 msk socker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull.
Värm under ständig vispning.
Ta bort från värmen när första bubblan syns.
Låt krämen svalna och tillsätt vaniljsockret.
Glasyr:
2,5 dl florsocker
ca 2 msk mjölk
1 tsk raps eller solrosolja
Rör ihop igredienserna till en slät glasyr.
Lycka till
Kram
Yvonné
Jag lånar receptet..
SvaraRaderaAbsolut, det gör du rätt i Katarina. Det räcker till många, kan med fördel frysas och lägga på glasyren vid servering.
RaderaKram Yvonné
Men kära Yvonne...jag kommer att rulla fram snart. Med alla dina goda recept:) Måste prova baka..ha ha. Kram
SvaraRaderaMen Dessan då, du behöver inte äta upp hela bullen ensammen ha ha ha
RaderaKram
Håller just nu på att baka kladdiga kladdkakan, Michael kommer att jubla, ska bli kul att se hur den smakar. Har kört med det gamla vanliga receptet jämt förut, god jul- Sickan
SvaraRaderaSå roligt Sickan, hoppas han gillar den.
RaderaGo Jul Kramizar