söndag 24 oktober 2021

Promenad På Södermalm I Stockholm ...

 Höstvädret är verkligen härligt, jag menar när det är fint och soligt, inte när det ösregnar.

I torsdags hade våra vänner, som också har en blogg, BrittMarie och Lars kommit upp till våran Kungliga Hufvudstad. Vi hade bestämt att träffas på fredagen och gå en runda på Södermalm. Vilket väder vi fick, Stockholm visade sig från allra bästa sidan. Om än lite blåsigt men med rätt kläder så som långkalsonger, var vi förberedda att vara ute. Möttes upp vid Slussen och började gå uppför Götgatsbacken och svängde in på Urvädersgränd, där Bellmanhuset finns, som tyvärr var stängt.  Gick via Mosebacketerassen,

därifrån har man en fin utsikt mot Gamla Stan och Djurgården. Visserligen är det en del parabolantenner på bilden hahaha.

Vi passerade en stor målad husgavel, som var riktigt fin. Tänk vilka ställningar som måste upp för att kunna måla.

Vi kom fram till Katarina Kyrka.
Kyrkan, vars torn brann 1990 på grund av ett troligt el-fel. Det tog 5 år att renovera kyrkan och maj 2005 var det återinvigning. 
Tyckte kyrkan kändes modern på något vis med högaltarets triumfportal "Närvaro genom frånvaro" med sitt t-kors antonius-korset, törnekronan och svepduken.  Fint med centralaltaret och den 800 kg stora malmkrona i mässing.


Katarina Kyrkogård har många av våra stora kända personer vilande där.
Bland annat Gösta Ekman, hans gravsten med ett fönster, där två fåglar satt på fönsterbläcket.
Kim Andersson, med två teatermasker.
Anna Lindh
Naturligtvis många fler.
***
 Tänk att jag aldrig har sett Stockholms minsta bostadshus, som finns på Nytorgsgatan 5. Det beror förstås inte på att huset är så litet att man inte ser det. Snarare att det är i ena änden på en gata, som jag inte brukar passera. Ett litet rött trähus från 1720-talet, som är sammanbyggt med det gula stenhuset.
Det gamla möter det nya, med tanke på att det står en sparkcykel där hihihi
Kaffe Kaffe tyckte vi det var dags för och vart ska man gå då? Om inte till Gunnarssons Konditori på Götgatan. Där finns det riktigt Gofika, mums.
Vi var nära Allhelgonakyrkan, som är byggd i trä, men den var inte öppen. Fortsatte till Vita Bergs parken med ett besök i Sofia Kyrkan, som har en fin utsikt över stan.

Amfiteatern där det kan tänkas bli parkteater nästa år.
Vi knatade vidare och kom ner till Norra Hammarbyhamnen.
Thai båten hade gjort klart sina igloo, redo för vintern. Ganska fräckt att sitta i en igloo och äta när vinden blåser utanför. Nej det kunde inte vi göra eftersom restaurangen inte hade öppnat.

Vi följde Årstavikens strand bort till Tantolundens koloniområde. Där var det fortfarande fint med lite av höstens blommor. Ibland kommer inte kameran fram, så är det bara. 
Därifrån gick vi rakt över Södermalm bort till Monteliusvägen. Den stigen går ovanför Söder Mälarstrand, Mariaberget. Härlig utsikt ut över Riddarfjärden, Stadshuset, Gamla stan och city, vidare över hela stan.


Vet inte vad som hänt med min mobil men den fotar så mörka bilder. 
När vi gått Montelius blev det en sen lunch på Blå Dörren, som har bra husmanskost. Stekt strömming är min favorit, det finns bland annat Wallenbergare och Älgfärsjärpar också.
Mätta och belåtna sa vi Hej då till varandra.
Tack till er för en härlig Södermalms promenad tillsammans. När vi kom hem hade vi gått cirka 13 km.

Kram
Yvonné6 kommentarer:

 1. Vilket perfekt väder för en promenad. Stockholm verkar ha flera vackra kyrkor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det finns en del kyrkor att besöka.

   Radera
 2. Tack själva för en underbar dag och fin guidning när lantisarna kom till storstaden!
  När hösten är så här får det gärna vara höst lääänge…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, hösten får gärna hålla sig kvar.

   Radera
 3. Vad roligt att ni var helt i mina hemtrakter här på Söder. Hög igenkänningsfaktor här. Går ju ofta här så bilderna var liksom "hemma" för mig, Vi bor ju på kajen i Norra Hammarbyhamnen och jag sitter nu i soffan och blickar mot mysiga Thaiboat. Så god mat här och en miljö vi gillar året om. Ja, hela Söder gillar vi verkligen. Är så glad över att bo här- Ja, hela Stockholm är en favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att du känner igen bilderna från ditt närområde. Du bor finns där.

   Radera