söndag 19 mars 2023

95 År Hipp Hurra ...

Det är så roligt att ha en pigg mamma, som klarar sig själv och precis har fyllt 95 år. Vi firade henne tidigare i veckan med blå himmel och sol. 

Hon har ett favoritställe som hon gärna vill gå till och äta lunch. 

Restaurang Asplund i Solna
Ser inte så roligt ut från utsidan


Men inuti är det trevligt



Dom hade börjat med en ny sorts bröd, som hade en gul färg, gurkmeja. Ja det var riktigt gott och till det två olika röror, hummus och en färskost röra med örter.


Jakob äter gärna vegetariskt. Och beställde en vego burgare med en skål dipp och råa grönsaker till. Vilket var riktigt god enl honom.
Vi tog fisk, Långa, med varma rostade grönsaker, en sorts tapenada och mos med riven ost över, riktigt goda tillbehör. Det vi gillar med denna restaurang att det är lite extra, med deras tillbehör. Inte bara en fisk med mos på en tallrik.

Kaffet får man ta i angränsande rum/foajen men vi brukar komma lite senare på lunchen och kan på så sätt sitta kvar och fika vid bordet. 
Efter lunchen åkte vi hem till mor med blommor och ett litet paket, som innehöll en tröja i trikå. 
Till saken hör, att hon skulle be mig att sy: "en tröja med 3/4 ärm och inte så djup hals urringning" Och det var precis vad jag hade sytt till henne. Tankeöverföring eller? 
Den satte hon på sig direkt och den passade perfekt.


***
Igår lördag kom min bror och min kusin hit, med sina respektive. Jag hade bokat bord på Långbro Värdshus, Älvsjö. Restaurangen ligger i det gamla sjukhusområdet, där det gamla psykiatriska sjukhuset, Långbro fanns mellan 1909-1997.
Den som driver den krogen är min mors favoritkock,  
Fredrik Eriksson. Han har även med på restaurang Asplund, som vi var och åt lunch på. 

Restaurangen, är i den fristående vita villan, som stod färdigbyggd 1909 med sin "barockaktig jugendstil" och den första överläkaren med familj, flyttade in i villan på 476 kvm.
När vi kom dit, regnade det ordentligt och vi valde bort promenaden i engelska parken, som omgärdar villan och området. Det får bli under bättre väderförhållanden.




Man kommer in i restaurangen, och hamnar i detta rummet där bardisken är och ett antal bord. När vi gick därifrån, var det fullt vid alla de borden som åt "vanlig mat". Alltså inte Brunch mat.


När jag bokade vårat bord, bad jag om att få sitta på entré planet.  För det finns nämligen en övervåning också där man kan sitta. Något man kan tänka på då det blir en del trappor att balansera tallriken mellan. Då det kalla serveras en trappa ner och varmrätten på entre planet.

På plats vid bordet började vi med att ta kort. Hahaha inte lätt att få oss alla att titta åt samma håll och inte göra roliga miner. Tur att man inte har filmrullar som ska framkallas vid sådana här tillfällen.



Bakom de vackra gardinerna och genom dörren

nerför trappen
Hamnade vi i den stora svala inglasade verandan, där det serverades de kalla rätterna.



Här fanns så mycket gott.


Man behöver inte välja något särskilt av allt detta goda. Men den gravade laxen var helt fantastiskt god, den smälte i munnen, absolut den godaste laxen som jag/vi ätit. 
Räksallad med Nobisdressing gick inte heller av för hackor osv osv





Det fanns en hel del av de varma rätterna också
Fattiga Riddare, gömde sig under det stora locket.

Visst är den stora spisen vacker, som fanns i det rummet vi satt i.

Dessertbordet hade också så mycket gott.

Crème Brulee, något som jag inte varit speciellt förtjust i. Men efter den här så har det blivit en favorit, såå gott.
Goda ostar
Även Mini croissanter och mjuk Vallmokaka med grädde, Suck så gott det var.

Kaffe/te bordet med bröllopsfotografiet på Carl-Filip och Sofia

Efter 2 timmar med mycket mycket gott att äta, åkte vi hem till oss och fortsatte dagen med presentutdelning och mera fika.


Vi hade nattgäster och en mysig frukost, innan dom åkte hem.



Mysiga trevliga dagar har vi haft tillsammans.

Kram Yvonné



















13 kommentarer:

  1. Vilka underbara dagar ni hade tillsammans med din fina och pigga mamma! Brunchen på Långbro såg helt underbar ut; Att ni orkade fortsätta med ännu mer fika efter det. Tänk min mamma skulle också fyllt 95 nu på februari, men det är bara få förunnat att få uppleva det och dessutom vara pigga nog att fira det!
    Kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut det har varit så mysigt och mamma väldigt glad. Den Brunchen kan man gå och äta igen, det var gott och fint. Det gick visserligen några timmar emellan men nog var vi mätta. Mamma hade först tänkt att vi skulle ha middag också på kvällen men det var ingen som orkade. Kramkram

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Vilket trevligt firande. Härligt med din pigga mamman Och väldigt roligt med Asplunds i Solna. Igenkännande. Där hamnade jag och en väninna av en slump och det har efter det blivit många besök. Nej, det ser inte ut för att vara "så mycket." Men skenet bedrar helt klart- Även mycket "bra" priser och bra mat,
    Festligt att fortsätta firandet på Långbro Värdshus. Har varit där då och då och det är trevligt både för större och mindre sällskap. Och maten är alltid bra. Lockande bilder.
    Förstår att ni var nöjda. Men jag ogillar att varm och kallrätterna är på olika plan. Inte så genomtänkt.
    Jag ska hit i slutet av mars med en väninna och det ser jag mycket fram emot men det blir en lunch och då serveras en vid bordet. Tur för mig som har kryckor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att du också har hittat till Aplund. Inte en restaurang som syns precis, då den ligger inne i parken på tidigare Bakteriologen. En bra och prisvärd restaurang.
      Kan hålla med dig ang trapporna på Långbro Värdshus. Vet inte hur dom löser det om man inte klarar trappen ner till det kalla. Jag bokade bord på entre plan för att mamma skulle slippa sitta på övervåningen och gå i alla trapporna. Nu blev det bara en trappa till det kalla, vilket hon klarade galant.
      Då får du kanske chansen att träffa Fredrik hihihi

      Radera
  4. Så glad jag blir att läsa om din mor. Tänk att vara så energisk och festglad på sin 95-årsdag!
    Lustigt nog så fyllde min far också 95 den 19 mars. Men till skillnad mot din mor så har hans ben blivit lite klena. Men huvudet är på topp och det är det viktigaste. Vi har kul tillsammans!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner mig väldigt lycklig att hon är så pigg och klar i huvudet. Härligt att du har din far i samma ålder och också är klar i huvudet. Vi får njuta av våra föräldrar.

      Radera
  5. Vad roligt det måste vara att ha in mamma kvar i livet efter alla dessa år. Långbro Värdshus är en upplevelse för oss också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är härligt att hon är så pigg och klar i huvudet.

      Radera
  6. Vilka härliga dagar med god mat och gott sällskap. Fantastiskt att din mamma är så pigg, och att hon fick så fint väder på sin dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var fina dagar och visst är hon pigg, även om hon själv tycker att det går lite långsamt nu för tiden.

      Radera
  7. Åh herrejistanes så vansinnigt mycket gott ni ätit och firat din mamma!!:), kan tänka mig att hon tyckte att det har varit roliga dagar. Och ni alla hade nog också supertrevligt och din mamma blir så fin i allt du syr till henne också. Kramizar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, ja hon tycker om tröjorna jag syr. Nu har hon blivit firad och supernöjd med allt. Visst är det roligt när vi kan vara tillsammans med kusin vitamin också. Inte lätt att få ihop oss när de övriga jobbar.
      Kramizar

      Radera