måndag 21 november 2022

Snöig Fin Helg Med Go-Fika ...

 I fredags när vi var ute och jobbade i trädgården, hade vi lite planer på vad vi skulle göra dagen efter, bland annat ta upp potatis. Tidigt lördag morgon var vi barnvakt en stund och fick då se hur hennes hoodie passade, som jag sytt. Den är kanske lite för stor i halsringningen, men bättre det än för smått. Kläderna till dockan Alice passade bra.

Under tiden vi var barnvakt, började det snöa och det håller fortfarande på, snart 2 dygns oavbrutet snöande.





Det har bakats lite, bland annat saffransbullar med mandelmassa, vit choklad, smör och kardemumma fyllning. Väldigt smarriga med den sortens fyllning, mums.

Testade att göra Chokladgodis. Tog tre olika chokladkakor ljus, mörk och vit, som lades ut varannan, på  en plåt med bakplåtspapper. In med plåten i ugnen på en temperatur runt 50-60grader så den börjar försiktigt smälta, det tog runt 8-10 minuter. Man får hålla koll så det inte blir för smält, den vita chokladen är extra känslig och kan gryna sig vid för hög värme. Upptäcker nu att jag inte har fotat. Ut med plåten och då tog jag en gaffel och drog runt i chokladen så det blev lite mönster. Därefter ströddes lite olika hackade nötter russin och torkade hallon ut och därefter fick den stelna. Klar att brytas och ätas.


Gjorde även en Höstprinsesstårta, som innehåller äppelkompott och en botten med kanel i smeten, väldigt god. Visar lite bilder.
Botten delades i tre delar och har spritsat grädde runt om för att fyllningen, vaniljkräm, ska stanna kvar och inte rinna ut på kanten.

Nästa botten läggs på och samma sak där, en spritsad gräddkant runt om, som fylls med äppelkompotten.

Direkt ovanpå kompotten kommer vaniljgräddekräms blandningen.

Format till en kulle av den gräddkrämen.

Och sedan läggs den tredje botten på
Därefter spacklas hela tårtan med grädde. Ett litet tips när man vispar grädde och vill använda den till att spritsa grädde och den ska hålla formen. Ta en knivsudd bakpulver i grädden och vispa, det smakar inte något av bakpulvret och grädden skär sig inte heller.
Så var det dags att kavla ut marsipanen. Då är det bäst att kavla med lite majsstärkelse, så det inte fastnar.  Använder man florsocker, kan det smälta och bli kladdigt.

Gick mycket lättare än jag trodde.

På med locket och lite kanel med ett par torkade äppelskivor som garnering.


Söndag eftermiddag kom familjen och vi hade en liten försmak av Julens smaker. Det blev så klart glögg med tillbehör, saffransbullar, tårta, nygriljerad skinka till mackan, lite godis och så grillade vi korv. Vi kunde leka i snön och gjorde en fin snögubbe. En riktigt mysig eftermiddag.


Under parasollet håller sig både glögg och the sig varmt, när det står på grillen.







Idag måndag förmiddag, så har snöandet fortsatt under hela natten och dessutom ett kraftigt åskväder i natt som lyste upp molnen och kraftiga smällar! Har aldrig varit med om det tidigare.
 Galet så mycket snö vi har. Igår hade vi skottat rent altanen och nu ser det ut så här, lyktan har fått som en hög hatt hahaha och snöandet fortsätter.
En stor gren på plommonträdet har gått av.
Jakob är ute med snöslungan, igen. 

Nu ska jag också ut och skotta ner snön på altantaket. Ha så kul i och med snön. 

Kram Yvonné
























2 kommentarer:

  1. Vilken härlig vinter/julfestlighet ni fick tillsammans med nära och kära. Här ska jag äntligen baka lite saffransbröd i morgon så vi kan festa på 1:a advent. Nu får det väl räcka med snö hos er. Något gym behöver ni verkligen inte gå på med all denna tunga snö.
    Nu hoppas vi det blir ordning på vägarna tills ni ska ut och åka, nästan tur det är ytterligare en vecka innan dess.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi fick en mysig eftremiddag tillsammans. Tycker att det är så mysigt att vara ute och träffas, på så sätt förde pandemin med sig något nytt, som vi gärna hänger fast i. Gott med gula bullar, mums. Nej gymet överlåter vi till alla andra hahaha. Känner oss ganska färdiga efter 6 timmar ute i snövängen, bara idag.
      Håller tummarna att vägarna har hunnit bli farbara tills dess.

      Radera