måndag 28 november 2022

Schweiz Del 2 ...

Den här resan handlade om att träffa nära och kära och naturligtvis även äta massa Schweizisk mat.
Jakob är så förtjust i Wermesell, som är spritsade kastanjer och då gärna med glass och grädde. Somliga äter jättestora portioner. Stora som en hel lunch hahaha

Risotto och Polenta är också väldigt gott.

Naturligtvis var Klassträffen väldigt trevlig. Jakob tyckte det var jätteroligt att se allihopa och oj så mycket dom hade att prata om, efter alla dessa år som det har varit inställt. 

Den här gången var det nästan 40 stycken som kom. Tyvärr hade 25 stycken, gått bort under dessa 3 år, som klassmötet varit inställt.


Jakob lagade just en sådan här soppa, när min mor var hos oss. Kan säga, att hon var inte speciellt imponerad av den, buljong med strimlad pannkaka hahaha Men det är en vanlig förrätt i Schweiz och som vi tycker om.

Vi hade bokat ett rum, framför allt för att jag skulle slippa köra i mörkret, något som jag inte tycker om att göra. Ett enkelt nyrenoverat rum med stor terass, med en frukost bestående av kaffe bröd smör marmelad och juice. Har inte så stor erfarenhet av hotellpriser men tycker att 1890:- är lite i överkant, i en sådan här liten by. 
Det kostar att ligga på topp hahaha


På kvällen var vi hos Jakobs klasskamrat, dom två var bänkkamrater genom skolåren. 
Han kom även och gjorde oss sällskap till frukosten.
Efter frukosten körde vi vidare.

Här från motorvägen ser man de 7 bergtopparna från baksidan, så att säga. Tycker dom är finare från andra sidan.

Vi var påväg till våra vänner i Attinghausen. Med ett stopp i en ort som heter Einsiedeln. Där finns ett stort benediktinskt katolskt kloster med en fantastisk klosterkyrka, som vi besökt för många år sedan. Nu var det dags för ett återbesök.


Det är en fantastiskt utsmyckad kyrka och det var så fint att återse Den Svarta Madonnan i Lady Kapellet. (inga foton därifrån) När vi skulle därifrån, hade vi hoppats på att åka över Klausenpass men det var redan stängt för kommande vinter.
Så var vi framme hos våra vänner, som väntade oss med Raclette, så gott.

Läskande dessert, hallonglass med lite bubbel, fräscht.

Följande morgon var det min födelsedag, solen sken och allt var på topp.


Stora fina kor, Belted Galloway, ursprungsland Skottland.

Till vänster om berget (i mitten av bilden) kommer Oberalppass upp från baksidan, till Andermatt. 
Till höger om berget, går St Gotthardpasset upp till Andermatt. 

I deras ort finns en vida berömd kycklingrestaurang, Pouletburg, som folk från alla håll kommer till. 

Just för att äta deras friterade special kyckling med en sås "som man kan dö för" hahaha. Såsen görs på smör och dom gör av med 3,8 ton smör/år! 

Efter lunchen gick vi ner till Altdorf och besökte marknaden.


Här hittar man statyn av den legendariska Schweiziska nationalhjälten Wilhelm Tell. Han som sköt med pilbågen på äpplet som hans son hade på huvudet.Ja så blev det dax att ta avsked och åka vidare efter ett par fina dagar tillsammans.


Kram Yvonné
5 kommentarer:

 1. Nog är det så att man uppskattar att träffa sina barndomskamrater mer och mer ju äldre man blir. Jag kan förstå att Jakob och hans vänner hade mycket att prata om, sedan är det ju tyvärr så att en del inte finns kvar längre när vi börjar bli ganska årsrika. I torsdags var jag i Nossebro och åt lunch tillsammans med ett 20-tal gamla skolkamrater sedan högstadiet. det är några som skickar ut ett sms några gånger/år och ingen behöver anmäla sig utan hinner man så kommer man och det verkar ha fått ringar på vattnet för det kommer fler för varje gång. Skönt att vara pensionär och kunna ses över en lunch.
  Vi förstår verkligen att ni båda två ser fram emot att åka till Schweiz. Ni kan ju kombinera ett vackert resmål med umgänge med släkt och vänner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jakob är glad som en speleman när han träffar sina gamla klasskompisar hahaha. Dom har så trevligt tillsammans och nu har jag varit med så många gånger, känns som jag också tillhör "klassen".
   Ni verkar också ha så trevligt, själv har jag aldrig varit på en klassträff.

   Radera
 2. Vad kul att återträffen äntligen blev av, men samtidigt sorgligt att vissa inte var med längre. Så vackert med grönskan och bergen. Det får mig ännu mer sugen på att besöka Schweiz, och prova den där buljongen med pannkaka. Lite annorlunda men jag blev allt bra nyfiken på den. Annars får jag försöka hitta ett recept och prova hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du vill testa den soppan. När Jakob lagar den hemma så gör han bara en god buljong, på tärning, som kryddas upp efter tycke och smak. Vill man så ta lite strimlade morötter, men oftast så serveras den som en klar buljong. Och därefter strimla ner pannkaka och gräslök. Lycka till.

   Radera
 3. Så roligt med återträff! Och så vackert i Schweiz! God mat också! Har inte ätit allt du visar, men raclette blev det en hel del av när vi var där ;)

  SvaraRadera