söndag 10 juli 2022

Del 5 Roma Och Tofta ...

 Vilken morgon vi vaknade till, havet var helt spegelblankt. Sådana gånger vill man vara kvar men, vi hade lite saker som väntade på oss. Vi rullade iväg och började med att göra ett stopp på Roma Klosterruin. En lång fin allé ledde oss fram till Herrgården Kungsgården, där var jag glad att vi inte fick möte på den sträckan.

Gute info, har lite att läsa om Roma Kloster.

I Kungsgårdens byggnader fanns det café, några olika hantverkares alster, ett litet museum och glasblåsning som var stängd. 

Kryddträdgården var tyvärr helt igenväxt. Det fanns en Pilgrimsled, som skulle ta 3 timmar att gå till Dalhem och därifrån kunde man ta tåget tillbaka men vi gjorde inte den promenaden.

Roma Kloster, grundades år 1164 av en katolsk fransk klosterorder. Ruinen var väldigt fin och där har man numera en friluftsteater. Tyvärr hade inte föreställningen av "Två Herrars Tjänare," börjat för säsongen när vi var där. Den pågår nu och fram till mitten av augusti.


Efter lite fika fortsatte vi över till öns västra sida, igen. Det är så korta sträckor och man kan verkligen åka hit och dit fram och tillbaka. 
Vi hade bokat in oss på Tofta Camping. 
Båda två hade fått för sig att det var en "fin" camping (vad det nu är) och det första som mötte oss var matbutiken till höger på bild, med den flagade färgen som hängde, fick oss att undra om vi var på rätt ställe?
Jodå visst var vi rätt och inte hade vi behövt bokat någon plats hahaha Det var vi och ett antal säsongare som stod där. När vi sedan gick ner till havet, stod ett par husbilar på "nära-havet-platserna".
Härlig lång bred sandstrand och en strand restaurang, som var öppen.. Till saken hör att allt hade inte öppnat, dom höll på med underhåll och det blir säkert fint till säsongen börjar. Det lär finnas 5 restauranger, 3 paddelbanor, många olika aktiviteter och pool. Och när allt är igång, är vi långt borta, tack och lov. Funderade på hur duscharna räcker till för en sådan stor camping, bara där vi stod var det 230 platser? Servicehuset som var närmast där vi stod, hade endast toaletter. Sedan fick man gå en bit till nästa byggnad, där duscharna var. Nu minns jag inte hur många det fanns, kanske var det 6st. Fast det är kanske normalt antal. Ingen ide att spekulera hur det fungerar när vi ändå inte kommer vara där hihihi
Vi kunde i alla fall tömma och fylla, ström och 20 minuters dusch ingick för 195:- 

  Jag hade en önskan när vi åkte till Gotland och det var att få se 
Vallmo blomma. Så när vi plötsligt fick se rött vid vägkanten, var det bara att svänga in vid rastplatsen och ut i fältet. 
Visst är det vackert?
Dessa som är lite mer oranga.
Veckiga blad har jag aldrig sett tidigare
Ytterligare en annan färg
Vallmo räknas tydligen till ogräs och bönderna sprutar sina åkrar. Men dit besprutningen inte når, där tar Vallmon vid.


Vid vårat nästa Stopp, blev det födelsedagsfirande.

Kram
Yvonné






















3 kommentarer:

  1. Jag tycker också att Vallmo är så vackra färgklickar, detta trots att det är ogräs. Samma gäller för Lupiner.

    SvaraRadera
  2. Visst är vallmo vackra. Såg i juni mängder av vackra fält med den på Öland. Skönt att ni vra här i lågsäsong och kunde få en bra plats. Lite trist är det annars att stå så tätt som man kan få göra. Antar att ni inte behövde det.
    Tofta är ingen direkt favorit hos mig men visst är stränderna fina.
    Min favorit är på södra Gotland och helt nära havet vid Holms hällar. Känns genuint och i mina ögon är det här så vackert.
    Trevligt också med ett besök i Roma kloster.

    SvaraRadera
  3. Vallmo är väl ett underbart ogräs, precis som blåklint och lupiner. Stora campingar som Tofta är väl ingen favorit för oss om vi får välja.

    SvaraRadera