torsdag 7 juli 2022

Del 4 Katthammarsvik ...

Efter Raukarna åkte vi lite högre upp, höll oss kvar på östkusten och kom till Katthammarsvik. En liten fiskehamn som på mitten av 1600-talet var en utskeppningshamn av kalk. 
Ingen trängsel på den ställplatsen, 150:- som man swishar till Katthammarsviks Rökeri, restaurangen, vi stannade 2 nätter. Servicen bestod av att man kunde låna toaletten, när restaurangen var öppen. 
Tycker att vi har haft bra väder under dessa nästan 4 veckor, som vi var på Gotland. Fast ser man på bilderna är det en hel del moln, trots molnen var det inget som hindrade oss att vara ute. Att det sedan var blåsigt mer eller mindre jämnt, är nog något som ingår på denna ö. 
Vi har bytt ut våra tidigare små hopfällbara elcyklar, till stora elcyklar. Vilken skillnad det är att ta sig fram på ojämna steniga stigar stränder osv. Nu är det roligt att cykla, förut skakade man fram och fick koncentrera sig på att inte köra omkull. Ena dagen cyklade vi runt Grogarnshuvud, genom fårhagarna och utmed havet. Bort till Herrvik fiskehamn, som en gång var en riktigt stor fiskehamn. Nu är det endast kvar ett tiotal fiskebåtar. Hamnkrogen hade öppnat samma dag, hur maten var vet vi inte då vi endast tog en kall dricka, innan vi valde att cykla vägen tillbaka i solskenet.
Vaknade till strålande solsken och det blev ytterligare en dag på sadeln. Den etappen gick ner till Sandviken och vidare förbi Sysne Rökeri och runt Sysneudd. För att sedan vända tillbaka, med ett stopp i Östergarn. I det stora gula huset (från 1800-talet) ligger på en liten höjd precis utmed vägen, mittemot Östergarns kyrka, finns Cafe Skolhuset. Det är ett Företagscentrum, med lite olika aktiviteter.  Cafet serverade soppa med nybakat bröd och nu under sommaren finns även vegetarisk buffe. 
Bakom skolbyggnaden finns Östergarnsberget som är en inlandsklint med sina 42meter. Där uppe på kanten finns Carl von Linné avbildad med sina lärjungar i rostiga metallstatyer. År 1741 var Linné på uppdrag av Sveriges riksdag, för att kartlägga flora och faunan på Gotland.  Efter att Linné hade övernattat hos Prosten Noegard, gick han upp just på detta berget och tittade ut över vidderna. 
I sin dagbok skrev han:
"Man såg härifrån vid bergsroten själva kyrkan, där utöver de härlige åkrar och ängar, de gröna lundar, de lika sätt avhuggne mindre berg, havsvikar och det blå havet alltifrån St. Olofsholmen lyste hit, att man på denne öen näppeligen kunde ernå något behageligare rum för ett sommarhus anläggande"



Absolut ett stort fint område Östergarn, att cykla runt i och många rökerier att handla fisk i. 

Fortsättning från våran resa följer.

Kram Yvonné







 



6 kommentarer:

  1. Området runt Katthammarsvik är nogdåligt utforskat av oss men jag vet att jag ätit rökt fisk i hamnen där i något tidigare liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en sådan fin plats att stå på och sedan utforska hela området med cykel.

      Radera
  2. Gillar verkligen att ni ger er gott om tid att se er omkring. Och prefekt med rejäla cyklar. Tycker också ni är bra på att hitta trelviga "ställplatser".
    Gotland har jag förr besökt en hel del så det blev lite av " minnenas allé" här för mig. Katthammarsvik hör hit, liksom Östergarn.
    Ser fram emot mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är skönt att ta det lite lugnt och inte bara "checka av" på listan att man varit där. Sedan finns det ju så många fina platser och naturen ändras från den ena sidan till den andra.

      Radera
  3. Så vackra orkidéer ni såg. Fantastisk tur ni gjort. Det var många år sedan vi var på Gotland och jag hade ju tänkt att vi skulle ha tagit oss dit i år. Nu blev det inte så eftersom Ingemars ben inte är bra, men det har blivit bättre, så kanske vi kan komma ut om några veckor med husbilen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har sett en hel del orkideer ändå var en del sorter överblommade. Vi hade härliga veckor på Gotland. En bra att tid att vara där på trots att allt inte hade öppnat.
      Men så tokigt med benet, hoppas verkligen att det blir bättre så ni kan komma er ut med husbilen.
      KryapåsigKram till Ingemar

      Radera