torsdag 3 mars 2022

Nynäshamn Torö Och Örens Naturreservat ...

 Idag är det 1vecka sedan kriget bröt ut i Ukraina. Hela dagarna hör vi de fasansfulla rapporteringarna i radio och Tv. Det är så fruktansvärt, stackars stackars människor. Min egna oro ökar för var dag, vaknar på nätterna och funderar. Speciellt efter att de ryska flygplanen har visat upp sig, på en plats där dom inte alls borde varit, känns inte bra. Det börjar märkas att det blir tomt i butikernas hyllor. Jakob skulle köpa en liten gasoltub idag och en annan kund hade 15stycken gasoltuber, så nog har det börjat hamstras. 

***

Mitt huvud, behövde en paus från all information om krigets fasor, så vi gjorde i ordning en fika korg och tog bilen till Lövhagen/Nynäshamn. Så skönt att komma ut i skogen och ner till klipporna vid havet. 



Det är strålande sol och havet är lugnt.






Landjäger och lite bröd, smakar gott.

Långt bort i fjärran försvann båten, kanske gick den till Gotland.
Svanparet som letade mat tillsammans.
Därifrån åkte vi ut till Ankarudden, längts ut på Torö. Där finns restaurang Sjöboden, som ligger fint vid vattnet. Tyvärr var den stängd nu.
Kommer man med båt kan man lägga till vid bryggan. 
Har man varken bil eller båt, finns det buss från Nynäshamn, som går dit ut. Den går inte varje timme men man kan ta sig dit kommunalt. Om man vill ut till ön Öja, som är Stockholms Skärgårds sydligaste utpost och Landsort Fyr, kan man ta båten. Det finns vandrarhem/hotell på ön. Vi har aldrig varit där ute men skulle gärna ta båten ut, det är en kort tur på cirka 30 minuter.


När vi åkte tillbaka, vek vi in till Örens Naturreservat, som är ett nytt naturreservat som bildades 2008. Det går en gropig grusväg runt området och det finns ett flertal privata hus med strandtomter och staket, som gör det lite svårt att ta sig ner till klapperstensstränder. Gäller att hålla sig på de markerade upptrampade stigarna. Parkeringarna är väl utmärkt utmed vägen och stranden är en av Sveriges bästa plats för vågsurfing. Vågorna kan bli flera meter höga och det ordnas svenska mästerskap i just vågsurfing där. Naturen består mest av tallhedskog och martallar. 




En härlig dag i solen hade vi. 

Kram
Yvonné



















11 kommentarer:

  1. De flesta av oss gör allt vi kan för att vara om rädda miljön och rädda om det vi byggt under flera 10 tals år. Så kommer denna människa besatt av djävulen själv och raserar människors strävan och liv på bara några få sekunder. Hur är detta möjligt att det kan ske?

    Jag förstår att ville resa till Lövhagen och stillheten där. Vi har också sovit en natt i husbilen där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Besatt av djävulen själv, ja det kan jag också instämma i, vansinnig karl, måtte detta sluta snart.
      Lövhagen är en fin plats och vi har också övernattat med husbilen där tidigare.

      Radera
  2. Nog är det ofattbart det som händer bara några timmars flygresa härifrån! Då behöver vi komma ut i vår härliga natur som är både lugnande och helande. Vilken fin dag ni fick! Här har jag tagit livets första covid-test idag med negativt resultat. Det finns antagligen fortfarande något som heter vanlig bonnförkylning som jag har fått så här blev det en stilla promenad i närområdet…
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer ju så nära oss i Sverige också, när detta händer, bara några timmars flyg bort, som du skriver. Så skönt det var med en utflykt till skog och vatten, en tur dit skulle vi göra nästa gång vi ses. Bra att du fick en bonnaförkylning och inte covid. Trevlig helg till er med.

      Radera
  3. Jag kan inte förstå hur någon kan få för sig att den underbara freden är värd att förstöras. För vad? För att visa sin makt och få gränserna förflyttade?
    Tur vi har den svenska naturen att gå ut i och som ger avkoppling i dessa tider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara en dåre, som gör så här, riktigt maktmissbruk.
      Håller med, tur att vi har våran natur att ta en sväng till och bara kunna andas.

      Radera
  4. Så härliga bilder! Underbart med vårsolen! Vi har inte sett så mycket av den ännu (hemma med covid), men en pytteliten stund utomhus blev det idag ;) Nu vill man bara att världen går våren till mötes utan att en enda man ska förstöra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fantastiskt Vårväder vi har haft under en lång tid nu, hoppas ni är på benen snart och kan njuta lite.

      Radera
  5. Skönt att lämna allt elände för en dag och få lite ro i själen. Vi lär ju inte bli av med hemskheterna. En ny Hitler med Stormaktsvansinne är på gång. Så fruktansvärt för Ukarina och dess folk och världens öde ligger i en dåres händer-
    Vilken lyckad dag! Känner igen mig här där ni varit men har inte varit på plats denna årstid. Ankarudden har vi besökt när vi hade segelbåt och till Öja brukar vi ta en tur till varje sommar. Rekommenderas. (Uppehåll nu av pamdemiskäl i ett par år.)Och väldigt fint att bo kvar. Men man måste då boka i god tid.
    Stort tack för turen och de vackra bilderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man är ute i naturen så här, är det som att vi glömmer bort alla hemskheter som denna dåre orsakar.
      Öja skulle jag verkligen vilja åka ut till med övernattning, helst när det är blåsigt och havet är rufft.

      Radera
  6. Ni är så duktiga att ha picknick och gå ut i naturen o fika :-) Längtar till vi har mindre snö och kan gå ut i naturen och göra samma sak. Kramiz

    SvaraRadera