fredag 18 mars 2022

Familj Och Härliga Vänner I Stockholm ...

Just familj och vänner, det är något som behövs lite extra, när Monstret gör oss påminda, om vad som händer i Ukraina.

Tidigare i veckan fyllde min mor 94 år och jag hade ordnat att min kusin vitamin, med sambo skulle komma och överraska med att äta lunch med oss på Restaurang Asplund. Det var just dit, som min mor ville gå och äta. Min mor, som naturligtvis var helt ovetande om att dom skulle närvara, förstod inte alls vilka personer som Jakob och jag plötsligt började prata med. Hon tänkte bara på att vi skulle gå in i restaurangen och äta. Till saken hör att hon har inte träffat dom på väldigt länge kanske 2-3år. När hon väl upptäckte vilka det var, skrattade vi så tårarna rann, hon blev så "råles" som man säger på västmanländska. En riktigt god lunch blev det och sedan kaffe hemma hos mor. En mysig dag hade vi tillsammans. Tack att ni kom och gjorde mammas dag så rolig.



***
Det behövs roliga händelser nu, i alla fall behöver jag det, Jakob säger att jag behöver komma ut och göra roliga saker. Vilket vi också gjorde igår, när våra vänner  Britt-Marie och Lars kom med tåget upp till Stockholm. Vi hade bestämt träff utanför Kulturhuset på Sergels Torg.
Vi hade ordnat med biljetter till torsdagens Soppteater, klockan 12. Ett väldigt trevligt koncept, där man slår sig ner vid det bordet man förhandsbokat. Där är soppan upphälld och med ett fat över, för att hålla värmen. Bröd smör vatten och en termos med kaffe och kaka, genomtänkt. 
Önskar man något annat att dricka, är baren öppen. Igår serverades spenatsoppa. Till saken hör att Jakob inte är någon älskare av just spenatsoppa, det visade sig att det var likadant för B-M. Woops det visste jag inte men den soppan var såå god och alla åt gladeligen upp den. 



Troligtvis var jag så fokuserad på maten, att det blev inte mycket till fotografering inne i teatern hahaha.
Själva lokalen är i etapper och vi satt näst längs bak, vid bord 26. Tror att man ser och hör bra från alla borden, då det inte är några pelare i vägen.
Vad var det vi såg då? 
Jo den föreställningen som var igår, den heter De Närmaste, en pjäs av Lolo Amble med tre skådespelare, Hanna Dorsin. Rickard Forsgren och Alexandra Zetterberg Ehn. Tre akter var det, totalt 50 minuter, som utspelar sig i en hall, hos tre olika familjer. Vi tyckte om föreställningen, tre personer spelar nio olika roller, dom var duktiga. Även roligt att se när dom bytte personligheter/kläder på scenen, lite rufs i håret, andra glasögon, skjortan som hängde utanpå byxorna osv.
Det här med Soppteater kan jag rekommendera, mätt i magen och lite kultur, check ✅på den.
***
Nästa delmål blev Gamla Stan och Börshuset på Stortorget, där vi besökte Nobel Museum.  Högre upp i samma byggnad har Svenska Akademin sina lokaler men dit fick vi inte gå.

I entrén, i golvet hittar man denna stora Nobel medalj, skulle tro att den har en diameter på 50cm.
Vi följde med på en trevlig guidad tur på 30 minuter, som ingick i entre avgiften. Han pratade om 
Alfred Nobel och de två Nobelpristagarna 
som var förra årets Fredspristagare. Journalisterna Maria Ressa Filippinerna och Ryska Dmitrij Muratov. Ett aktuellt ämne i dessa oroliga dagar.
Festernas Fest med klänningarna maten osv.

Alice Bah Kuhnke´s klänning som var så läcker när man såg den på riktigt. 
Klänningens yttersta lager var av nylon. Förstår inte hur hon fick ut sina armar under dessa pappersskal.

Ett par andra klänningar som var intressanta, var bland annat denna, som Nobelpristagaren May-Britt Moser bar 2014.
Vackert broderad som skulle föreställa våran inre GPS.
Nästa klänning förmedlar något tänkvärt om våran natur.
Långt ifrån glitter och glamour men med ett viktigt budskap.
Angående maten




Blommor från San Remo.
Medans vi gick runt bland montrarna, rörde sig alla 947 Nobelpristagarna runt uppe i taket på en räls, som man har i kemtvätt. Somliga har fått priset två gånger, om jag minns rätt är det totalt 975 stycken.
Ville man se alla pristagarna, skulle man få stå där i sex timmar! Nej det gjorde vi inte, utan nu var det dags för fika på Kaffekoppen, som ligger i det röda huset, Chokladkoppen, hittar man i det intill liggande gula huset.
Där kan man få jättestora Kanelbullar som serveras med en apelsinskiva. Inte kan man äta upp en sådan stor bulle, vi delade på två hahaha

Lite till livs och vi gick vidare, nu blev det till Skrapan på Södermalm och upp med hissen till Himlen.
Vilken utsikt man har därifrån, trots att det var en mulen dag, vi som har haft sol i snart tre veckor hahaha.
Hammarbybacken har fortfarande snö kvar.

Globen syns ovanför våra huvud.

När vi lämnade Himlen, såg vi en kryssningsbåt åka ut från Stockholm.
Kurr kurr i våra magar och vi begav oss utomlands till 


Nog kan man tro att man har kommit till en turistort i Thailand allt, med mullrande åska blixtar och ljuset som fladdrade hahaha. Porlande vatten med fiskar, som simmade omkring. Tycker det är lite roligt med de kitschiga lamporna och att maten sedan var väldigt god, förhöjde det hela. 

Det här fick bli det sista kortet där vi flinade upp oss, för denna gången. Hahaha
Högst upp i mörkret på Skrapan, kan man skymta Himlen.

Efter att varit tillsammans med dessa två härliga människor, blev vi fyllda med varm energi, som vi hoppas stannar kvar i kroppen ett bra tag framåt.
***
 Tack, säger vi också för fina presenter, mina strumpor som B-M har stickat, sitter perfekt 
och bollarna kommer vi vara så försiktiga med, kommer bli ett rakt fairway-spel i sommar hihihi. 
Eftersom Lars också fyllt år, fick han ett paket, med golfstrumpor, från oss.

När det handlar om våran kommande Golf Tour, finns det inga ursäkter till ett dåligt spel, med nya bollar och strumpor kan vi bara spela bra hahaha.


Kram
Yvonné



















































9 kommentarer:

  1. Vilket härligt inlägg om vår mysiga dag! Jag får väl se efter om jag kan tota ihop något också när vi kommer hem i morgon. Nu halvligger vi framför TV:n på 18:de våningen ute i Kista och i morgon blir det en liten sväng på mässan innan vi åker in till stan och letar kängor innan tåget går hem.
    Ha det fortsatt gott så ses vi framöver! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev ett långt sådant, lika långt som våran mysiga dag var. Ni har verkligen haft aktiva dagar och hoppas att ni hittar kängorna i morgon.
      Kram

      Radera
  2. Jag (Lars) saknar ett kort från kaffekoppen, men den kommer nog i vårt blogginlägg 🤭.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha du är för go, bjuder på den och lämnar över den till dig hahahahaha

      Radera
  3. Vilka trevliga dagar ni haft och med goda vänner. Blir lite avis för vi har suttit hemma mest hela tiden, ja inte suttit direkt för Ingemar har jobbat i trädgården och jag har fått ordning på min vävstol igen. Så nu blir det nya mattor. Har även börjat göra lite pajer att ha med i husbilen, när vi drar till Holland och tulpanerna. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade det riktigt trevligt tillsammans. Ni brukar inte hålla stilla precis men nu har ni jobbat en hel del hemma och fått det finare. Snart åker ni ju iväg och det längtar jag också till. Kul att väva, minns att du hade stor vävstol, då får du visa vad du gjort för mattor.
      Ha det fint ni med.

      Radera
  4. Visst är det trevligt med omväxling. Absolut! Försöker få till en hel del av det varje vecka. Och Stockholm har verkligen mycket av det mesta att erbjuda.
    Roligt att fira din mamma och att hon blev så överraskad.
    Just soppteater har vi sett en hel del under hösten och nu efter jul. Nästan varje vecka. Gillar verkligen konceptet. Vi brukar boka i god tid och sitter oftast just framför scenen vid bord 2. Men man ser ju bra i hela salongen scenen. Föreställningen ni såg har vi dock inte sett. men nu när våren kommer så är det mer lite utomhusaktiviteter vi kommer att ta oss an.
    Nobelmuseet är alltid trevligt och här byter man ju utställningar lite då och då.
    En fin heldag fick ni verkligen.
    Om ni vill ha variation på bar så kan jag nästa gång rekommendera Skybaren 28 trappor upp i skrapan "Stockholm New" i Sjöstan, på andra sidan Skansbron. Tror det är samma ägare som "Himlen" men än luftigare. Helst ska det ju vara fint väder också.
    Kul med Koh Phangan. Länge sedan vi var där. För oss blir det oftast Thaiboat som ligger hos oss här på kajen.
    Önskar dig en skön söndag och en bra kommande vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog blev min mor överraskad allt hahaha. Du bor så bra med närhet till allt som Stockholm erbjuder. Skybaren i Sjöstan tänkte jag på men Himlen låg bättre till när vi kom från city hållet. Vi kanske tar den vid ett annat tillfälle. Förstår att ni väljer Thaibåten som är så nära er, maten på Koh Phangan tyckte jag var bättre, i alla fall det jag valde den här gången. Tycke och smak förståss.
      Önskar dig också en fin kommande vecka.

      Radera
  5. Man kan inte göra allt av olika orsaker och då är det väl roligt att kunna hänga med via dessa alla bloggar. Ha en bra söndag.

    SvaraRadera