tisdag 28 december 2021

Nu Är Glada Julen Slut Slut Slut ...

🎼"Julegranen kastas ut ut ut"

Nej det stämmer inte riktigt, vi behåller julgranen ett tag till. Det kan bli så att kulorna plockas bort och endast belysningen får vara kvar. Inget vi behöver bestämma just nu, utan fortsätter njuta av granen och sneglar mot Tomtarna för att se om dom tröttnat på att vara framme. Jo så fick det bli, Tomtarna har smugit tillbaka in i vrårna. Även blomsterlådans apelsinskivor och polkakäppar blev utbytta mot kulor i lila och guld.

Våran Jul, har varit vit och fin med promenad i solskenets -9grader.

Julaftons förmiddag var vi hos minsta barnbarnet. Tänk förra året, bodde dom hos oss i väntan på att deras hus skulle bli färdig renoverat. Nu är hon snart 14 månader, en härlig ålder då det händer massor. Hon har börjat gå för egen maskin 7-8meter, innan det blir ner på knä och "springer" iväg på knäna hahaha.
Tomten kom och det var mysigt att sitta på armen och få dela ut paket. 
Hon hade sin "Lussebulletröja" på sig, som jag sytt och Farfar hjälpte till att ta hand om papperet.
Vilken glädje det blev då hon upptäckte att det var kläder till dockan med Babblarna på. Hon kramade kläderna och pekade "pratade" med figurerna och sedan skulle mössan sättas på dockan.
Min mamma var också med och fick hålla i dockan.
Nu var det inte bara dockan som fick Babblar kläder. Hon satt i yngsta fasters knä och öppnade paketet, som innehöll dreggglis trosor och en korsryggs klänning. Jätteroligt att se hur glad hon blev av dessa figurer och dom kramade hon länge.
Att ha klänningen på sig, samtidigt som hon skulle gå peka och prata med figurerna och dessutom krama dom, var inte helt lätt hahaha.

 
Inte helt lätt för fotografen att få till en bild, som inte är suddig när föremålet rör sig. Bra att jag fotat kläderna när jag sydde dom och innan hon satte på sig dom.

Baksidan med de korslagda banden. En bra skärning på klänningen med det delade livet, som en "sur mun" på bakdelen och framdelen har en "glad mun". 

Dockans kläder, mössa mamelucker och klänning.

Resten av Julafton var vi hemma och myste. Förra helgen hade vi julmat så någon julmat blev det inte för oss.  Utan vi åt Köttfondy, (något som Jakobs systers familj gör i Schweiz) och i stället för olja, kokades en god stark buljong att doppa kött och grönsaker i. 
Jakob hade bakat Zopf, ett bröd vi brukar ha till Julfrukosten.

Tomte gröt eller risgrynsgröt är något vi tycker är gott. Ibland görs det Ris a la Malta med apelsinbitar, mumsigt. 
Somliga lagar sin gröt i ugnen, för att den inte ska bränna fast i kastrullens botten. Vilket jag testade och det blev allt annat än bra. Varför det gick fel, vet jag inte men det blev som en pudding och fick skäras i bitar. Dessutom tog det lång tid, som den skulle stå i ugnen. Nej det kommer jag inte göra om. 

Gjorde detta i stället, vet inte om det är fler än jag som kokar på gammeldags vis? Vilket även gör att man inte behöver passa gröten, spar på elen och inte får man någon bränd kastrullbotten. 

Ta din kastrull och häll ner grynen och vatten enl ditt recept. Själv brukar jag värma mjölken i en annan kastrull för att det går lite fortare för gröten att sedan koka upp, istället för att hälla ner kall mjölk. När mjölken är i grötriset, låt koka upp och koka i några minuter så den blir riktigt varm. 
Då lyfter du av kastrullen från spisen och placerar den på en yllefilt med en tidning på.
Vik tidningen om kastrullen.
Vik filten om och nu har grötkastrullen ett fint varmt omslag och ska stå så tills gröten är klar. Hur lång tid är det då? Kokar till exempel på kvällen och den är klar till frukosten eller tvärt om, koka på morgonen och äter eftermiddag/kväll. 
Man får förstås värma den när det är dags att äta om man väntat länge. 


Innan det blev vanligt med färdigkokt skinka, lagade jag även skinkan på detta sätt. Första gången jag gjorde skinka, var den på 4kg och blev superbra. Men nu för tiden köper vi färdigkokt och griljerar bara. 



Nu önskar vi Er ett fint slut på året 2021 och 
Ett Gott Nytt År 2022 💜💜💜


Kram 
Yvonné

























6 kommentarer:

  1. Så fina kläder!!! Önskar god fortsättning!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar så mycket och roligast är det när lill-tjejen börjar upptäcka figurerna.

      Radera
  2. Det ser ut som om det är fler än vi som tycker att "Nu är glada julen slut, slut, slut" även om vi inte har någon julgran att kasta ut, ut, ut...
    Nu önskar vi er ett gott slut på det här året!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det lustigt att vi har likadan rubrik Nu är glada Julen slut slut slut. Nu njuter vi av de sista dagarna på detta år och hoppas att det blir en bra övergång till 2022.
      Kram

      Radera
  3. God fortsättning! Och en riktigt trevliga juldagar verkar ni ha haft. Och vi tycker det är skönt nu att julen är över.
    Ingen s.k. julmat här alls. Inte ens före jul. Vi tycker inte direkt om alla blandningar. (Äter gärna lax men behöver inte blanda den med en massa annat.) Här gick vi på skaldjur men åt julaftonsfrukost med döttrar och deras familjer med lite blandat. (Det mest juliga var så köttbullar, som man ju äter året om och skinka som också äts när som)
    Vad gott med fundue och perfekt med buljong. Vi har också skippat oljan.
    Så fina plagg du sytt både till barnbarnet och dockan. Imponerande!
    Nu hoppas vi på fler fina dagar som lockar till utevistelse.
    Passar på att önska Gott Nytt År.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det där att blanda många rätter på en och samma tallrik är vi inte heller så mycket för. Är det smörgåsbord så vill jag äta var rätt för sig och sedan ny tallrik och sitta länge och äta. En köttbulle, en prinskorv och en skinkbit ungefär. Såg en gång en person, som hade sin tallrik överfull med olika rätter och det sista han gjorde, toppade den med en skopa skinksås över alltihopa!
      Fondy med buljong är gott, var med om att olja exploderade rakt upp och efter den gången är det slut med olja. Viktigt är förstås att köttet har fått rumstemperatur innan man stoppar det i grytan.
      Tack så mycket, det har blivit några nya plagg åt henne.
      Vi hoppas också på finväder, inte så som det är idag då det ligger som ett lock över oss.

      Radera