tisdag 9 april 2013

LakritsRulltårteReceptet....

Här kommer receptet på rulltårtan, från förra inlägget.

Lakritsrulltårta med hallonmarängfyllning.

 Tänk på att breda ut smeten ordentligt då kakan reser sig högre med kakao än utan, och det ska vara en ganska tunn kaka.

Jag gjorde den i en sk rulltårtsplåt, men så blev den kanske något tjockare.

Tårtbotten

ägg
2dl strösocker
2dl vetemjöl
1tsk vaniljpulver
3/4dl kakao
2msk lakritspulver eller 3 msk finkrossad turkisk peppar
1tsk bikarbonat
0,5tsk salt
2msk rapsolja
2msk crème fraiche

Hallonmarängfrosting

2dl färska hallon  (jag tinade lite frysta)
1äggvita
3/4dl strösocker
300smör, rumsvarmt (jag minskade smörmängden till ca 100-125gr)
0,5tsk vaniljpulver


1. Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker med elvisp så det blir riktigt poröst och vitt.
3. Sikta de torra ingredienserna ner i en skål.
4. Tillsätt mjölblandning, olja och crème fraiche i äggvispet genom att varva ingredienserna och blanda på låg hastighet.
5. Häll smeten på en plåt med smörat bakplåtspapper och bred ut den i ett tunt lager över hela plåten.
6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar.
7. Lägg en kökshandduk på en plan yta och pudra översidan med kakao. När kakan är färdig vänder du ner den på kökshandduken. Pilla försiktigt loss bakplåtspappret och rulla in kakan i kökshandduken. Låt svalna på ett galler.
8. Hallonmarängfrosting
Ställ en skål över en kastrull med sjudande vatten.
9. Häll i äggvita och socker och vispa för hand tills sockret har lösts upp.
10. Ta skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen blivit dubbelt så stor.
11. Klicka i smöret lite i taget och vispa. Konsistensen ska vara mjuk och smidig. Rör ner vaniljpulvret och vänd ner hallonen.
12. Montering
När kakan har svalnat, rulla försiktigt ut den. Den ska böja sig, då är den lätt att rulla ihop. Fördela frostingen på kakan och rulla ihop den.
13. Skär skivor av rulltårtan med en vass kniv och garnera med en klick av den resterande frostingen och hallon.


Det här receptet kom från söndagens Nyhetsmorgon.

Lycka till alla bagare hihihi

Kram 
Yvonné 



3 kommentarer:

  1. Undrar om jag vågar mig på att överraska med att baka en sådan! Ser god ut!

    Risken är väl att jag blir singel::))!

    Lev väl o
    Kram

    SvaraRadera
  2. Ser underbart god ut,lär testa och se om man får godkänt av Frugan
    eller som Lelle säger,man kanske blir Singel efteråt !!!!:)

    Ha det gott.....

    SvaraRadera
  3. Lennart och Rolle: Ni är ena roliga killar hahaha Inte blir ni Singlar så lätt, det kan jag inte tro. Det bor säkert en liten Bagare i er.
    Lycka till grabbar.
    Kramizar

    SvaraRadera