måndag 28 maj 2012

Berättelsen Om Våra 4 Husbilar...

Nu har vi då köpt våran 4:e Husbil!
Det trodde vi nog aldrig att det skulle bli, den dagen 2003, då vi gick förbi hos grannen, som hade dörren öppen in till sin husbil och vi knackade på!!!
Dom hade en helintegrerad Eura och vi blev helt sålda. Att man kunde åka runt med "skalet på ryggen" och allt är med, var en ny upplevelse för oss. Dom berättade var man kunde åka och titta på husbilar. När så helgen kom, åkte vi till försäljningsstället Caravanhallen i Haninge. Gick in och ut ur de olika bilarna, visste inte mycket om vad vi skulle titta på och vad vi förväntades behöva!! Vi funderade på hur man skulle sätta upp rullgardiner och myggnät, hur glashällen på spisen fungerade osv osv Idag vet vi bättre, allt finns i bilen och det är gasolspis under glaslocket ha ha ha
Vi har aldrig ens varit på en campingplats eller tältat på "riktigt". Enda gången jag har tältat, var när jag var 4 år och skulle sova i tält tillsammans med min pappa, medans mamma och min bror sov i våran Volvo duett. På natten blev jag kissnödig och kunde inte öppna tältet, som var stängt med hänglås! Ja det var tydligen så man gjorde på den tiden eller så gör man så även nu, vad vet jag? Jag ville inte väcka pappa, som sov så gott, utan tog fram hans stora sko och kissade i den, kreativt gjort tycker jag eller hur? Men pappa blev inte såå glad att stoppa ner foten i en rejält blöt sko på morgonen! Därefter fick även jag sova med mamma och brorsan i bilen hihihihi Ja det var bara en liten parentes ang våran erfarenhet om campinglivet.
Åter till husbilen, vi sitter i en av bilarna som vi tyckte var fin, då våra grannar kommer gående. Vi vinkar snabbt in dom och får reda på, att en sådan här modell har en av deras vänner och var mycket nöjd med den. Eftersom vi är golfspelare, var vi tvungna att se till att få med oss golfbagarna. Åkte hem och hämtade en bag och tillbaka till Caravanhallen för att kolla så dom gick in, vilket dom gjorde! I den modellen var bagageutrymmet bakom nummerplåten, så man fick skjuta in dom där. Saken var klar, golfbagarna och vagnarna fick plats, så vad var det att vänta på? Inget faktiskt, vi blev med våran 1:a husbil (vilket vi inte visste då förstås)
Helintegrerad Burstner i572
den var ca 6.20 lång om jag inte minns helt fel och vi tyckte den var toppen.
Ända tills vi gjorde våran första långa resa ner i Europa, den gick till Östrrike och Schweiz. Då upptäckte vi något, som vi inte tänkt på tidigare. När man kört och stannar och ville ta en liten tupplur under tiden den andra personen fixade mat/kaffe. Så var vi tvungna att fälla stolarna och dra ner hela stora sängen, det blev genast så "sovaktigt". Vi hade ingen annan stans att vila, sofforna var alldeles för korta. Så vi funderade, och har man fått något i huvudet , är de svårt att släppa det eller hur?
På en av våra ickehusbilsresor 2002, som vi åkte på till Thailand, träffade vi ett trevligt par från Nora. Som sedemera är våra bästa husbilsvänner. Dom kom till oss på besök. Första gången hade dom husvagn, men pratade om att det fanns en ny Adriatik husbil med långbäddar, som dom var intresserade av. Det blev vi också och åkte iväg till Caravanhallen, ännu en gång.
Så År 2005 blev vi med våran 2:a husbil.
Den trodde vi, att vi skulle ha för alltid!
Adriatik Coral 660sl
halvintegrerad
den hade långbäddar där bak, underbart, stort genomgående garage med stora luckor på bägge sidorna, längden blev ca 7.40
Nu gav vi oss ut i Europa tillsammans med våra Nora vänner, som också hade en likadan och tyckte allt var toppen. Vi besökte bla Holland Tyskland Österrike Schweiz Italien Frankrike Kroatien.
Allt var frid och fröjd med "våra" bilar tills 2010.
Då hade vi damer upptäckt, att det fanns ju vinkelkök i somliga, vilket resulterade i bättre arbetsyta! Låter som om jag skulle göra storkok i husbilen ha ha ha Köket var på motsatta sidan än vad vi hade.  Jo visst låter det som lyxproblem eller hur? Men det var inte hela sanningen. Jakob tyckte det var så trångt och bökigt framme vid stolarna, när man skulle vrida och vända på dom. Han saknade den stora bredden, som var i den helintegrerade bilen.
Och rätt som det var 2010 hade vi den 3:e husbilen hemma på tomten!
Som vi då sa, skulle bli våran sista husbil!
Adriatik Vision I 707 sl
helintegrerad
längd ca 7.20, alltså något kortare än Corallen.
Den hade allt
det stora utrymmet där framme när man satt runt bordet,
långbäddar och vinklekök hihihi Stort garage där golfbagar för 4 pers lätt fick plats, en stor x-tra säng att dra ner där fram. Nu kunde Jakob lätt ta med sig sina golfkompisar och åka iväg på några dagars Golfspelande.
Vi var ner i Frankrike Italien Schweiz och allt var bra. Men, det fanns trots det, ett litet men!!! Det var bla vikten, som efter uppvägning blev 3850kg. Efter allt man hör med vägning och dyra böter, ibland körförbud osv blir man lite orolig. Vi brukar väga när vi passerar Jönköping, vilket vi även gjorde på resan ner till Frankrike. Det var inte direkt någon glädjevåg vi kom upp på där. Hade endast ca 50kg kvar till 3850kg! Då var reservhjulet inte ens med! Visserligen hade vi en hel del saker i bilen, som vi skulle ta med oss ner till våra grannar, som har lägenhet ner i Colliure, men ändå.
2011 bytte våra Noravänner sin husbil, dom skaffade en Burstner, dubbelaxlad . Den bilen var lång, och hade bla en dörr att stänga in till sovavdelningen! Smart, mycket smart tyckte jag, som hade sett en  bil nere i Tyskland många år tidigare med just en dörr! Hmm nu började det snurra i hjärnkontoret, igen.
I höstas, innan Jakob skulle göra sin första höftoperation, köpte han sig en Mantys, för att kunna ta sig runt på golfbanan med.
Leveransen blev fördröjd, så han hann aldrig testa den ute på banan. Men under höst/vintern har den varit suverän att köra upp till affären med och handla!! Nu, kör han för fullt på golfbanan med den.
Nu har vi kommit till 2012
Vi fortsätter fundera på det där med vikten, vilket inte går att göra något åt. Jo visst, det är väl bara att ta med sig mindre grejer eller hur? Men vi har lite grejer med oss, tycker vi i alla fall.
Är det något som köps till bilen så tänker man ju alltid på vad det väger, tror att alla gör det mer eller mindre.
Jakob börjar fundera på hur han ska få in sin Mantys i garaget, den är 70cm bred och garageluckan är 70cm. Det skulle bli på det berömda håret, som man säger!
Han åkte till Caravanhallen, igen, och tittade runt. När jag kom hem från jobbet ville han att jag skulle följa med och "titta" på några modeller, som han sett.
Nu visste Jakob att jag tycker Carthago c-line är en fin bil och dessutom fanns det en sådan där, vilket inte jag hade en aning om.
Helt plötsligt sitter vi i en stor bil men tar vårat förnuft till fånga och inser att den går inte ens in i tältet, som vi har till bilen. Sitter oss runt, i andra mindre modeller, tills vi helt plötsligt är i en Carthago c-line. Den känns direkt som "våran" bil. Hjälp, vad gör vi nu? Ska vi köpa ytterligare en ny bil, den förra är ju endast 2 år gammal? Men som jag antytt tidigare, har något börjat gro i huvudet är det svårt att släppa tanken. Så även denna gången.
Nu står den här hemma på tomten och det är den 4:e husbilen.
Nu säger vi inte längre: att det är den sista vi köpt!
Carthago c-line I 5.0
helintegrerad
längd 7.39
Den här har "allt", som vi vill ha, just nu i alla fall ha ha ha
Det är med queen-bed, jag får vara Drottning nattetid! Dörr in till sovrumsdelen med separat toa/dusch, vinkelkök, hörnsoffa, myggdörr (som inte fanns på Vision och det gick inte att sätta in), vikten är nu 4250kg vilket känns jättebra. Stort garage, som Jakob har inrett såå himla bra och hans Mantys går att köra in utan problem.
Men, det är en lite sak, som Jakob retar sig på. Det är Omnistars markis. Vi har tidigare haft Fiamma markiser, som har en bra konstruktion. Nu  klurar han på, hur han ska få till en justerbar mittpinne, i stället för den befintliga pinnen, som gör att man måste dra ut hela markisen. Han kommer säkert på något, det brukar han göra. Kanske någon "där ute" har något tips att dela med sig av, vad gäller Omnistars markis?

Det här var våran berättelse, hur man blir med 4:a husbilar.
Snart är vi på rull igen med Annexet.
Ska bli såå roligt mysigt avkopplande osv osv osv

Kram
Yvonné

7 kommentarer:

 1. Grattis till den senaste i raden av husbilar. En härlig bil och liksom vi har ni Queen-bed, det gillar vi skarpt. Hoppas ni har många härliga resor fram över. Lycka till! 3M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Ja sängen gillar vi, ska försöka komma ut på rull snart

   Radera
 2. Grattis till nya bilen. Ett mycket bra val, vi är iallafall helnöjda med våran :)

  SvaraRadera
 3. Grattis till er nya bil.
  Vi har oxå bytt flera gånger innan vi hittade rätt, nu är det bil nr 5 och vi är helnöjda fast vi har gått till det mindre ;)
  Skön helg, fast det är höstväder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leena: Eran bil tycker jag verkar fin och därför säger jag inte längre att den vi köpte nu är den sista! För jag vill ha en mindre, senare!

   Radera
 4. Husbilssjukan är nog som vanlig bilbytarsjuka:) alltid finns det nåt i husbilen som inte stämmer. Så känner vi också. För vår del ät det vikten o värmesystemet som stör oss. Lyxproblem...sa du, det säger jag också att vi har:) men du det där med pinnen till markisen. Tror du ni behöver den om ni inte kör ut hela markisen? Ha det gott o kram till er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi skulle nog vilja ha en där i alla fall. Det blir trots allt stabilare, även om man inte har den ute i fullt ösregn men ändå. Men Jakob kommer säkert på något , så småning om ha ha ha
   Kram

   Radera