och fikat med bla goda bakelser Mums
Hemma igen, stod ju Saffranet och drog i spriten, lika bra att göra en bulldeg, igen!!
Hittade ett liknande recept som det jag lagt ut tidigare, men det här innehåller inte ägg i degen, men man ska pensla Kusarna med ägg direkt efter att dom är gräddade!
Hmmm undrar varför man penslar efter gräddning?
Den frågan ställer jag till våran gode vän, Jürg, som är en riktig "sockerbagare".
Passar jag i Saffransdegs mustasch!?!?
Nu till detta Recept
1 gr saffran
75 gr jäst
500 gr kall mjölk
1200 gr vetemjöl ( jag behövde bara 1000gr mjöl)
200 gr strösocker
150 gr rumstempererat smör
5 gr salt
Lägg lite russin i blöt om man vill ha det i kusarna.
Lös saffranet i lite sprit 1tsk (vodka, konjak) blandat med lite socker.
Lös upp jästen i den kalla mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
Knåda degen i maskin ca 10-12 minuter eller för hand men då i 15-20 minuter. Tills den blir smidig och elastisk.
Låt degen vila i 10 minuter.
Därefter börjar man göra Kusar, längder eller som jag även gjorde, runda bullar.
När dom nu ligger på plåten, kan man stoppa i russinen om man vill dekorera kusarna.
Sedan är det dags för jäsning, i ca 1 timme.
Grädda i 225 gr i ca 8-10 minuter.
Då kommer vi till det där med ägg pensling, som ska göras, direkt efter att Kusarna är gräddade!
Sockerbullarna, ska svalna först innan dom penslas med smält smör och doppas i strösocker.
Lycka till
Kram Yvonné
Hej i "bagarstugan" Överlåt mustaschen till Jakob för det kittlar säkert skönt hihi.
SvaraRaderaDina katter ser ju fina ut. Att pensla efteråt kan vara stavfel, efter jäsning skall det vara för min del, risken är annars att katterna blir "mjölkiga" God JUL o Gott Nytt ÅR på er och kramar från Jürg o Stina