onsdag 10 januari 2024

Härlig Solig Dag ...

 För någon dag sedan när jag tittade på väder appen och såg att tisdagen skulle vara solig och bara någon minusgrad. Bestämde vi med våra vänner att ta en promenad tillsammans till en nybyggd gångbro över Nyforsviken mellan Tyresö och Tyresta Nationalpark.
I september 2021 började det byggas en så kallad, stressed ribbon bro, vilket är en enkel hängbro som är fästad i berget med bergankare. Transporter och själva brobygget gjordes från en pråm, allt för att inte få skador på naturreservatet.

Bron invigdes i juni 2023. Den är totalt 80 meter och över själva viken, 70 meter lång. Fint gjort med träspänger utmed berget fram till själva bron. När vi var där var förstås allt täckt med snö, så vi såg inte hur själva spängerna såg ut. Det får bli en utflykt till sommaren också.

Med tanke på att det har skrivits en hel del om denna bro, som har haft många motståndare till bygget och så även till priset, som landade på 45 miljoner! hela 5 gånger mer än vad som sades från början. Inte okey tycker jag. Det är dåligt skyltat hur man skulle gå till bron. Vi fyra gick runt lite extra, då vi valde att följa stigen, som gick utmed sjön. Vi tyckte det var logiskt, vatten leder till bron. Men det blev fel, för vi kom tillbaka där vi tog av hahaha. Kanske, att det kommer upp skyltar framöver. 

Lite bilder från gårdagens 3-timmars promenad.
Det märks att solen står lågt, då strålarna bara kommer åt trädtopparna

medans Barnsjön fortfarande ligger i skugga.










Fikapaus i solskenet





En härlig promenaden fick vi med våra 19903 steg, som blev 14 kilometer. 
 Och visst var vi lite trötta i benen när vi kom hem. Idag har det också varit en solig dag -2grader men det blev inte några 14 km. 

Dagens solnedgång går inte av för hackor.




Kram Yvonné



















6 kommentarer:

  1. Vilka härliga dagar det har varit! Vi har haft utedag idag, så skönt. Igår var jag hos tandläkare i Skara och sedan blev det bullbak resp biltvätt.
    Vi ”samlar” ju på Sveriges nationalparker så kanske det kan bli en tur upp till er och ett sommarbesök i Tyresta nationalpark som vi inte har bockat av än!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det härligt när solen skiner och snön är vit. Just nu faller det stora snöflingor. Det tycker jag är en bra idé att ni kommer hit och vi får visa er runt. Kramkram

      Radera
  2. Visst blir man glad av att vara se solen dessa kalla dagar och sedan blir ju allt så underbart vackert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev lite orolig att snön skulle försvinna när det blev plusgrader men nu snöar det för fullt och minus 1grad.

      Radera
  3. Oj vilken fin dag ni fick där. Sol och snö, vilken fin combo :) Kan tänka mig ni var trötta efter dom 19 tusen stegen ;-)) Kramiz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fin dag och många steg blev det för oss. Vilket kändes lite i benen efter att ha spänt sig när man gått i snön. Kramizar

      Radera