Ordet semla kommer från latinets simila, som betyder fint vetemjöl. Jo jag vet att det är långt tills den 13/2 som i år är den stora dagen för semlor, Fettisdagen.
Datumet varierar och infaller sju veckor innan Påsk. Fettisdagen, är dagen då man åt upp sig ordentligt (eller kanske fortfarande gör) inför de kommande 40 dagars fastan, som började dagen efter på onsdagen. Onsdagen=Askondagen, namnet kommer från att man strödde aska på huvudet för att visa man ångrade sina synder som man begått.
Så finns det dom som började äta upp sig redan innan fettisdagen, på söndagen, fastlagssöndagen och måndagen, blåmåndagen.
Det är lite intressant att läsa att första gången semlan kom till Sverige var på 1500-talet och nämns i kristet sammanhang i Gustav Vasas bibel år 1541. Men då som en vanlig slät okryddad bulle.
På 1700-talet bakades semlan som kilar och fylldes med smör och grädde och lades i en ring i kastrull och fick koka med mjölk. De kallades då för hetvägg efter tyska ordet Heisse Wecken som just betyder varma kilar.
På 1850-talet slutade man att koka semlorna och började i stället servera med varm mjölk.
Mandelmassa och grädde kom senare först år 1920, och fram till 1960 fick semlor bara serveras på tisdagar på café. Tur att det inte är så idag.
År 2022 räknade man att det såldes runt 40 miljoner semlor och hela 6 miljoner semlor på just fettisdagen. Då har man inte räknat in alla semlor som bakas.
När jag bodde i Zimbabwe, lärde jag barnen i hushållet att baka semlor. Det blev en succé som dom ville ha varje dag men semlorna bakades under några veckor, endast på fettisdagen.
Försäljning av semlor har redan pågått ett tag och jag har sett att förutom originalet har det dykt upp olika sorter i butikerna. Smaker med choklad lakrits viol och säkert många fler. Såg på tv att ett bageri hade tagit fel och fyllt med aioli i stället för vaniljkräm. Eller var det ett smart drag. Nej det är inget som jag är frestad att smaka, originalet passar oss bäst. För att hinner äta många semlor under den här perioden, bakade jag igår.
Det finns så klart många olika recept och jag prövar gärna olika. Det som jag gjorde igår var ett från Hannas Bageri Semlor
I receptet står inte att man kan pensla bullarna innan gräddning. Vilket jag gjorde, vispade upp ett ägg med lite vatten.
Som så många gånger står det rumsvarmt smör och jag är lite dålig på att planera mitt bakande. Har testat att värma smöret försiktigt i micron, men det blir inte bra. Men så läste jag någonstans att man ska värma ett glas och ställa över det kalla smöret så blir det rumsvarmt. Jag värmde ett glas med vatten i micron, hällde ut vattnet och ställde det sedan över smöret en liten stund. När det var dags att blanda ner smöret i degen, var det rumsvarmt. Smart eller hur?
Grädden får en knivsudd bakpulver i, vilket gör att den inte rinner utan håller formen när man spritsar.
Hur äter ni semlan?
Jag är ju ingen semmelätare, eftersom varken söt mandelmassa eller grädde är någon favorit. Däremot brukar jag ibland baka egna och göra fyllning på inkråm, mandel, lite socker och mjölk eller grädde, sedan valfritt med grädde på. I år blev det ett rejält bullbak innan operationen istället men Lars har njutit av semla både i Halmstad och här hemma. Dina semlor är så fina. Jag är inte lika noga med att spritsa grädde snyggt o s v….
SvaraRaderaTack så mycket. Jo vi gillar semlor och bullen ska ha mycket kardemumma. I stället för att hacka mala mandeln tog jag färdigmalen. Köpe mandelmassa är inget vidare och speciellt när det är så enkelt att röra ihop med inkråm grädde. Bra att Lars har ätit, det kanske slinker ner en Budapest också. Kramkram
RaderaMen lägg av !! Jag äääälskar semlor vet du ju läskare där :-)) Nu måste ju jag också baka semlor. Tack för tipset om smöret i glaset, det visste jag inte men nu ska jag testa :) Säger som BM att dom blev snygga dina semlor. Kramizar
SvaraRaderaJajamen nu får du också baka och spritsa grädden hihihi. Visst var det smart med glaset över smöret. Kramizar
RaderaVisst är det gott med semla. När vi har fikat ute i Europa har jag ofta sagt ... "I like whippet Trean." I Holland kom konditorn på ett fik ut till oss på uteserveringen och serverade extra grädde till mig. Han sålde in hela stan i mitt hjärta.
SvaraRaderaIbland kan vi äta semlor flera dagar i veckan, gör inte så mycket när dom är små, tänker jag. Jakob älskar grädde medans jag tycker det räcker med, lagom.
RaderaSå fina du gjort! Och egen mandelmassa är det bästa. Minns inte när jag köpte någon sådan, och i köpta semlor är det riktigt god numera med mycket mandelsmak och bitar av mandeln i och inte särskild söt heller. Sen finns mängder av varianter numera på semlor, kul att se men en klassisk känns bra. Blir några bara här. Men dina så fina säger jag igen. Inte hört om det med bakpulvret men det blev proffsigt spritsat.
SvaraRaderaTack så mycket. Egen mandelmassa är nästan ett måste, man ska inte behöva bita av en hård bit. Det är bra med just lite bakpulver i grädden som gör att den håller formen när man spritsar.
RaderaVilken historia semlan har. Tack för intressant info. Jag har bara provat semlor med mandelmassa och vanilj. Och av dessa föredrar jag vanilj. Det hade varit kul att prova andra smaker med, fast inte aioli.
SvaraRaderaVisst är det intressant att få lite historia om semlorna. Det där med aioli tror jag inte på och du har ätit en semla med vanilj, vilket jag inte har gjort.
Radera