tisdag 26 mars 2024

Naturum Vid Hornborgarsjön ...

Hornborgarsjön, en av Sveriges främsta fågelsjöar och förknippas för många med Tranorna som anländer med Våren. I alla fall hoppas vi att Våren är på inkommande, tillsammans med Tranorna. 
Hornborgarsjön hittar man 15km sydöst från Skara.
Den är mycket större än man tror, i alla fall om man bara besöker Trandansen där just Tranorna håller till, i södra änden av sjön. Sjön är 10km lång och 3 km bred med ett snittdjup på 1m, vilket gör att den räknas mer som våtmark än sjö. 
Naturum Hornborgarsjön, vid Fågeludden, (vit prick) hittar man på den östra sidan, runt 15km från Trandansen (röd prick)

Naturum vid Fågeludden har vi inte besökt tidigare, bara läst hos BM och Lars om den platsen. Nu hade vi nöjet att få guidning av just BM och Lars, då vi gjorde en utflykt dit. Man kan ju inte få det bättre än med egna guider. 
Vi gav oss iväg efter frukost medans dis och dimman hängde nästan ner till marken. 
Visst är byggnaden fin med sitt fågeltorn. Enl våra guider, är det väldigt högt vatten i sjön.



Skrattmåsens, fina prickiga ägg, som tur är, inte i naturlig storlek.
Ett ljust fint Naturum


Oj det är många fåglar som man kan se här. Till saken hör att vi är absolut inga fågelskådare, är glad att vi kan urskilja Tranor och Knölsvanar.





Vi smyger in i Måsgömslet 


Därifrån kan man se bort till det andra gömslet. 
Vi skrämde fram en Grågås, som flaxade skrek och följde efter oss en bit utmed spången.
Tror att detta är Dopping.
Fortsätter man vidare på de breda spångarna ända ut till Utsikten, får man en bra utsikt över sjön.




En fin bänk från Kronprinsessan Victorias besök september 2017.
Bra ordnat med ved och flera eldplatser. Nu var vädret inte inbjudande till att elda, men kan tänka mig att vid finare väder är det perfekt.

Här har vi Snillen Speculerar, som tittar på kamerans inställningar.
Efter diverse inställningar på kameran, skulle det fotograferas och självklart ställde vi upp som fotomodeller hahaha



Vi går bort till det andra gömslet



Doppinggömslet


Här såg vi Viggar.





Vi tog en titt inne på Cafe Doppingen, stora fönster med fint ljusinsläpp och en tänd brasa. Det var fotoutställning med fina bilder på fåglar, även en video med stillbilder som rullade. 


Därifrån åkte vi till golfbanan som hade öppnat sin restaurang dagen innan för lunch. Väldigt god mat med olika sorters sallad inläggningar och hembakade kakor till kaffet. 

Efter lunchen åkte vi hem för att hämta husbilarna och åka ut till Trandansen. 

Fortsättning följer.
Kram Yvonné



























4 kommentarer:

  1. Så skoj att läsa ett ”riktigt” blogginlägg om en plats vi tar lite som given och inte längre direkt skriver om , men visst är det en fin plats och ett vackert Naturum! Dit går det att åka många gånger!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rolig du är, ett "riktigt" blogginlägg. Visst är det en vacker plats och extra roligt att man kom fåglarna så nära. Håller absolut med om att dit kan man åka flera gånger. Tack att ni tog oss med dit.

      Radera
  2. Trots att Mariestad inte ligger särskilt långt därifrån har jag faktiskt aldrig besökt Hornborgarsjön. Väldigt kul att se ett inlägg därifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha det håller jag med dig om att Mariestad är inte så värst långt där ifrån. Kan bero på att det är för nära, lätt att det blir så. Än har du möjligheten att åka dit, verkar vara runt 20000 tranor nu.

      Radera