Halva mars månad har gått med blandat väder. Några nätter med -7 grader för att sedan bli +7 på dagen. All snö är borta, lite regn och solsken om vart annat.
***
Igår den 15/3 fyllde våran mor svärmor moster 96 år ❤️ Jippiiii Hipp Hurraaaa.
Hon hade sett på nyhetsmorgon, för flera månader sedan. Då en kock från restaurang Gondolen hade lagat, fisk med gratäng och champagnesås. Sedan dess har hon pratat om det och velat gå dit. Nu passade det äntligen att kunna gå dit och hon ville gå på lunchen för att kunna njuta av utsikten.
Jag bokade bord för 7 personer. Vad hon inte visste var, att min bror med sambo och min kusin med sambo skulle komma med också. Hon trodde att det var bara vi tre. Jag älskar att fixa överraskningar hihihi.
Vi möttes upp vid Gullmarsplan, dit det är smidigt för henne att komma med tvärbanan och vi med buss.
Tog tunnelbanan, några minuter bort och vi steg upp på Slussen, nu för tiden är det ett enda stort arbetsområde. Där ser man Katarinahissen, som är ett landmärke, kan man väl säga. Katarinahissen som har varit under renovering i flera år, öppnade i oktober men blåste sönder strax efter öppnandet. Hissen var fortfarande avstängd, vet inte ens om den har varit igång sedan jag var här i november.
Gångbron med restaurang Gondolen under, 38 meter upp.
Det är som sagt lite rörigt med pilar hit och dit. Det gäller att man vet vart man ska gå. Nu ville mor se hur guldbron såg ut, den bron som kom på plats för fyra år sedan och som vi såg komma med båt förbi Oxdjupet 11 mars 2020.
Så här från sidan ser den inte direkt så guldig ut men huvudsaken att den fyller sin funktion.
Att ta sig upp till Gondolen kan man göra dels genom att gå via gångbron från Mosebacke torg eller som vi valde att göra, med hiss från Stadsgården 6.
Man kommer upp med hissen och kliver ut, där är garderoben och en trappa till övervåningen, där uppe är entren från gångbron. Vi går vidare in mot matsalen och passerar köket där dom som arbetar har en fin utsikt. Tänk att få stå och laga mat med den utsikten i stället för ett kök utan fönster. Vi slås även av att golvet är väldigt vackert.
Genom baren med sina halvrunda soffor utmed fönstret, stor flygel och andra instrument.
Mor, pinnar iväg i sin nysydda klänning (som jag sytt) och vi kommer till själva matsalen, som är så ljus och fin, borden dukade med vita dukar och servetter.
Vårat runda bord var längst bort, i mitten med utsikt åt bägge håll.
Eftersom hon inte visste att vi skulle vara allihopa, tyckte hon det var konstigt att det redan satt två personer vid bordet? Skulle vi dela bord med två okända personer, hann hon tänka?
Då såg hon att det var min kusin och sambo!
Hon blev så chockad att se dom två där! Det var minsann ingen, som hade talat om det för henne hahaha
Tårar och skratt och näsduken kom väl till pass.
Efter en kort stund när hon precis har lugnat sig, ser jag att min bror och sambo är påväg in.
Dom kommer fram till bordet och börjar hälsa, hon har inte ens noterat att det var dukat för ytterligare två personer.
Då blev det ytterligare tårar när hon fick se, att det var dom hahaha
Hon blev så överraskad chocka glad och sa: att vi bara ljuger för henne hahahaha.
Pratade med henne i morse och hon berättade att hon har inte återhämtat sig ännu, allt hade varit så otroligt roligt.
Lilla mamma får då vara med om överraskningar.
Vad åt vi då?
Självklart deras paradrätt, pocherad torsk med gratäng och champagnesås.
När det är så gott att man vill äta såsen med sked, Ja precis så gott var det och på slutet åt vi faktiskt såsen med sked hahaha.
Killarna åt dagens rätt, som var Wallenbergare, också väldigt bra.
Fast min bror tyckte att Wallenbergare på Grand Hotel, var snäppet bättre, vilket inte dom andra två tyckte. Ja då är det väl bara att vi får gå och äta på Grand igen, så får dom jämföra.
Till det drack vi en sval god Chablis alternativ öl.
Lite spännande desserter fanns också.
Jakob tog en Ostglass med grillat plommon och bourbon.
Den tänker jag beställa nästa gång!
Det här var en TarteTatin med ananas och kokosgrädde.
Chokladtartlette med pistagenötter och vid sidan severades mascarponekräm.
Själv valde jag en Mjölksorbet med passionsfrukt och enskottsolja och lime zest.
Sorbet trodde jag alltid var isig, den här var alldeles len, som glass, mumsig.
Nu är det färdigt med matbilder, nu ska vi titta på utsikten.
Ett stort bygge som räknas bli klart allt mellan 2026-2036. Då har man garderat sig ordentligt mot eventuella förseningar.
Viking Line färjan Grace låg vid kaj, plötsligt lägger den ut och vänder för att sedan lägga till igen med fören åt andra hållet.
Kusinerna
När vi tackat för oss och tar trappan upp till gångbron. Får vi se resten av restaurangen. Dels Cafe Klotet som serverar lite smårätter.
Och denna restaurangdel, som har likadan mat som på våningen under.
Och har till sommaren tillhörande uteservering, med 180 platser, tror jag det skulle vara.
Det här är gångbron bort till Katarinahissen, där kommer det inte finnas några bord.
Däremot håller man på att ordningsställa hela 800 platser, uppe på taket, som fortsätter ännu längre ut åt vänster.
Vilken gigantisk utsikt det kommer att vara där uppifrån. Man får kanske ta och börja hänga på Gondolen i sommar hahahaha
Vi fortsätter vidare i lätt duggregn på gångbron över till Mosebacke Torg.
Där vinkar vi Hej Då Kramar till bror och mor.
Min kusin och sambo skulle ta tåget hem från centralen. Men innan dess gick vi till Kvarnen på Tjärhovsgatan vid Medborgarplatsen.
Denna fastigheten ligger på Södermalm, en av Stockholms öar, som i början av seklet klassades som en fattig stadsdel där arbetarklass och fattigt folk bodde. Fastigheten började byggas 1906 och blev klar året efter. Då hette den Grå Kvarn efter att just en grå kvarn hade stått där mellan 1600 talet till år 1860. Läs gärna mer om Kvarnen,
Hammarbyfansesn krog med vällagad husmanskost.
Vi var mätta och tog bara varsitt glas vin/öl under tiden vi sammanfattade dagen som varit.
***
Varför står den gubben där i hörnet?
-Jo, förstår du, unge man, det är ett vandringspris instiftat av Svenska Republikanska Seglarsällskapet. Varje år gick priset till den som efter bästa förmåga motarbetat kungahuset. Anckarström har t ex fått priset postumt och en gång under förra seklet fick den dåvarande ägaren av Kvarnen priset. Priset är då denna staty föreställande Tage Erlander, tolkad av bl a Slas, som hamnade här. Nästa år gick priset till någon annan men när det illustra seglarsällskapet skulle hämta sin vandringspokal stötte de på patrull. Under året hade nämligen Kvarnen bytt ägare och den nya ägaren vägrade lämna den ifrån sig och lutade sig mot ett köpeavtal där all inredning ingick, sålunda även Tage.
Nåja, tänkte seglarsällskapet, det är ändå ett schabrak att dra runt på och det står ju faktiskt ganska bra här på Kvarnen med tanke på Restaurangens och hela Söders historia. Dessutom hängdes Anckarström på Galgbacken i närheten och fick då troligtvis sin sista sup på Hamburg Källare, den restaurang varpå Kvarnen vilar. Hans glas lär stå kvar i det blå skåpet men det är en annan historia…
***
En väldigt glad smått chockad jubilar❤️ finast mamma.
Kram Yvonné
Först och främst är din fina mamma alldeles fantastisk! Tänk att få vara så fräsch och gå på restaurang gör att fira sin 96-årsdag!
SvaraRaderaVilket fint ställe! Katarinahissen har vi aldrig varit uppe i så det är kanske ett mål när vi är i Stockholm någon gång. Maten ni åt ser dessutom helt fantastisk ut!
Ibland undrar vi om de någonsin kommer att bli färdiga med byggandet vid Slussen.
Visst är det roligt att få ha en sådan pigg mamma, som dessutom klarar sig helt och hållet själv. Katarinahissen kan man undra när den kommer igång. Det är ju bra att. man kan komma ut på gångbron från Mosebacke. Det får vi göra när ni kommer upp nästa gång. Kram
RaderaVilken lycka i livet at få ha en så pigg och vital mamma vid sin sida. Fantastiskt. Gondolen har jag passerat ett otal gånger, men aldrig varit uppe där.
SvaraRaderaVisst är det härligt att hon är så pigg och klarar sig själv. Nästa gång får du göra ett besök på Gondolen.
Radera