fredag 30 juni 2023

Underjordskyrkan ...

 I höstas när vi var ute och åkte, hade jag läst om att det fanns en underjordisk kyrka i en ort, som heter Kristineberg, Lycksele kommun. När vi kom dit hade de slutat med sina guidade turer för säsongen. 
Den platsen hade jag lagt in i mitt "kom-ihåg-fack" Inte många platser som jag brukar komma ihåg men just den här mindes jag. Dessutom hade jag ringt och kollat att dom hade börjat med sina guidade turer, vilket dom gjorde just den dagen vi nu kom dit. 
Från Kärleksudden var det inte så långt till Kristineberg och vi gav oss iväg. 


I det gula huset Thornégården, finns både vandrarhem restaurang och en liten butik. Det är där man köper biljetterna 245:-/person då ingår kaffe bulle nere i kyrkan. Den guidade turen börjar klockan 13, varje dag. 

Man måste passa in turen mellan Kristinebergsgruvans sprängningar, som är klockan 15 och vid 01 på nattenBrytningen sker nere på cirka 1350 meter, jösses så djupt inget jag skulle vilja arbeta på. Deras matsal ligger på 1000 meter. Hur många km långa gångarna är, visst inte guiderna. Man utvinner bly koppar zink guld och silver. Ett par ton bryts per dygn och forslas upp med hiss i det stora tornet. Där lastas det på bilar som kör ner till Bolidens anrikningsverk och när den är anrikad vidare till Rönnskärsverken i Skellefteå.

(Bilden lånad)

***
I väntan på turen, tog vi en fika vid dammen, där vi ställt ifrån oss bilen.

Ja så var det dags att samlas.


Den här första guidade turen på säsongen var vi inte många besökare. Det blev ändå en liten tysk grupp med 3 besökare och den svenska gruppen som vi var i, på 5 personer.

***
Ska berätta lite om den här underjordiska kyrkan, Sankta Anna.
 Det började med att år 1946, bergarbetare Olofsson, laddade en salva nere på 107 meters djup i brytningsrum 6, innan han gick av sitt kvälls shift. På morgonen när Jönsson kom ner i gruvan och gick in i brytningsrummet. Såg han i byggbelysningen en över 2 meter stor Kristusgestalt som glänste på gruvans bergsvägg.
Det blev stor uppståndelse och folk började vallfärda för att se denna bild. Vilket störde gruvdriften med alla besökare. Efter dokumentation, bestämdes att utrymmet skulle fyllas igen. Det tog många år, ända till 1985, innan staten och kommunen bestämde sig för att gå in och stötta projektet, att bygga en underjordisk kyrka på 90 meters djup. En kopia av Kristusgestalten, som den såg ut 1946, målades på korväggen.
 Fem år senare 1990 kunde invigningen ske av kyrksalen som rymmer runt 100 personer. Det finns även en liten servering och en utställning om hur gammal brytning gick till.
Någon gudstjänst hålls inte där nere, man kan däremot vigas och ibland hålls en konsert.

***
Vet inte men jag har trott att man skulle åka ner med hiss, vilket inte var fallet. Det var en skraltig Wolkabuss med några trasiga säkerhetsbälten osv. Växlingen kunde varit bättre det rasslade både framåt och bakåt OM det berodde på chauffören eller inte, låter jag vara osagt hmmm.
Ner i gruvan kom vi i alla fall och lika så upp hahaha.


Obligatorisk med hjälm under besöket.
Våran grupp började med utställningen, där var det lite kyligt, så varma kläder var att föredra, vilket vi hade.
Våran chaufför till lika med våran guide, kom från Tyskland, Berlin. Nu var det första guidningen och förstår om hon var nervös. Men det var så svårt att förstå henne på grund av dialekten. Först trodde jag att vi hade hamnat i den tyska gruppen men när jag verkligen ansträngde mig, hörde jag att det var svenska. Enl Jakob har Berlin en svår dialekt, vilket var lite synd. Jakob som även hör lite dåligt, hade svårt att uppfatta vad hon sa. Hon kunde säkert sin sak men men. Vi hade som tur var ytterligare en svensk guide, som hjälpte oss att förstå. 

I den här montern visades hur mycket man utvinner från 1 ton.
41 kg Zink, 6kg Koppar, 1gr Guld, 21gr Silver och Bly






Därefter blev det kaffe med kanelbulle. Önskade man the eller mjölk i kaffet, fick man vara utan. 





Jag fotade bilderna, så som Kristusgestalten såg ut när den hittades. de stod på det svarta altaret i granit. Tycker det blev så fint med den målade Kristusgestalten som syns i den blanka graniten.




Det var ett intressant besök nere i gruvan och det fina kyrkorummet.

Kram Yvonné


















6 kommentarer:

  1. Vad fint av dig att lägga en plats som denna på minnet. Jag minns händelsen ganska väl, samtidigt som jag känner den absolut största respekt för det som hände. Om jag varit gruvarbetare skulle jag ha lagt ned alla verktyg. Säkert var det en varning att inte borra vidare.
    Allt gott på resan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ska man ha all respekt för gruvan och berget. Imponerad av dessa arbetare som jobbar där nere under jord och på ett sådant djup som denna gruva är.

      Radera
  2. Tänk vad många häftiga besöksmål det finns i Sverige! Den här underjordiska kyrkan har jag aldrig hört talas om, trots att vi inte kan ha varit långt ifrån den när vi var i Vindeln.
    Nu blir det jag som får lägga platsen i min minnesbank!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nog finns det många spännande platser i Sveriges avlånga land som man kan besöka. Det gäller bara att hitta dom. Gör så BM, lägg in denna plats i din minnesbank.

      Radera
  3. Var finns information om man vill besöka den underjordiska kyrkan?
    Kan man bara åka till Kristineberg och räkna med att man får plats?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enl den här länken behövs ingen förbokning och det är ett besök per dag som är klockan 13. Eftersom man arbetar i gruvan, får man bara göra besök i gruvan mellan sprängningar.
      https://underjordskyrkan.se/Information.html

      Radera