måndag 22 maj 2023

Med HBK I Sola I Karlstad ...

Vilken trevlig helg vi har haft med HBK i Karlstad, hela 4 dagar och bara sol sol sol.
Fast när vi lämnade hemmet var det allt annat än sol. Regnade nästan hela tiden när vi körde, sådant där fint regn att vindrutetorkarna måste vara på och efter ett par svep så gnisslar det, för att sekunderna senare behöva startas igen. Inga värdsliga problem men men.
 Vi svängde in vid Götlunda Wärdshus som ligger utmed gamla Örebrovägen vid Arboga, Fårtallen. För att äta lunch, har tidigare läst att dom serverar bra husmanskost. Det var många dagens att välja mellan, jag fastnade för stekt strömming med mos, en rätt som jag brukar passa på att äta då det finns på menyn. Jakob tog köttfärslimpa. I priset ingår dryck salladsbuffe smör bröd kaffe o kaka, till priset av 104:- (tror jag det var) Rikliga portioner och vällagat. 

I samma byggnad finns en matbutik och Götlunda Glass, som har sin tillverkning där. Hur har vi kunnat missat att stanna och handlat glass alla dessa gånger som vi åkt den här vägen. Men nu har vi upptäckt den och det kommer absolut bli fler stopp där. Glassen var riktigt god och hur många olika sorter som fanns, glömde jag bort att räkna. Vi valde en kula Jordgubb med amaretto, som hade små hackade bitar mandel. Och här snålades det inte på glassen, Jättegott.

Bensinmack finns också och att man kan övernatta på den stora grusplanen förstod vi, då det stod ett par långtradare där.

***
Ju närmare Karlstad och travbanan där vi skulle vara, upphörde regnet. 
HBK står för Husbilsklubben och har många medlemmar, runt 15-16 000. Medans det finns medlemsnummer upp emot 35000, kanske ännu högre. När jag tittar hur länge vi varit med i klubben, så landade vi på år 2008. Klubben sökte funktionärer för att sitta i info-disken, parkeringsvakter och till sjukvårdsgruppen. Eftersom jag hade anmält mig som funktionär i sjukvårdsgruppen. Skulle vi alla funktionärer infinna oss dagen innan, det stora eventet började, för genomgång. De flesta var damer till info-disken och männen som parkeringsvakter. Sjukvårdsgruppen bestod av 2 personer, jag och en kvinna till hahaha. Vi hade ansvaret för hjärtstartaren och en första förbandslåda. Det fanns ytterligare en hjärtstartare som tillhörde travet och var placerad i stora byggnaden.
Den som var ansvarig organisatör för detta stora event, heter Åke och här hälsade han oss alla välkomna. Vid fönstret sitter Rolf, "en gammal räv" som håller i parkeringsbiten. Naturligvis en hel del andra duktiga medarbetare som fixade överallt.

Vi parkerade oss inne på travet vid grinden, där sjukvården skulle rulla in och vara först på plats.
Det här kan man kalla festtält, 50 meter långt och 20 meter brett och rymmer 1000pers.

Molnen skingrade sig och solen kom fram.

Några hästar som var ute och tränades på kvällen.
Lite av våran odling hade vi med oss i bilen hihihi Penseerna och två backar med squash och gurk plantor och lite annat smått. Nej nej dessa stod inte i rutan när vi körde utan undanställda i garaget.


Torsdag morgon, vilken morgon vi vaknade upp till, inte ett moln.

Och vi fick vara först att rulla in på travbanan och ställa upp.


Så var vi på plats.

Här syns travets läktare, där årsmötet hölls på lördagen och byggnaden där det var lite utställning.
Vi träffade och pratade en stund med trevliga Leif och Rosemarie, innan allt drog igång. Han är HBK´s ordförande och dom kommer uppifrån Piteå. Är även goda vänner med våra vänner Kjell och Dessan.
Klockan 9 öppnades insläppet och bilarna rullade in på rad. 
Och efter en kort stund, kom min första "patient" som hade skadat sig hemma, redan dagen innan dom åkte hit. Men det är en annan historia, som inte berättas här.
Parkeringsvakterna gick ut med sina långa mätstickor för att inta sina platser. 

Innercirkeln fylldes upp med det ena efter det andra ekipaget och en av medlemmarna (J Murtomäki) skickade upp sin drönare och filmade. Jag frågade och han skickade över en bild till mig, som jag får använda. 
Visst är det häftigt med 650 husbilar på travet och Klarälven i bakgrunden, fin bild.

Klockan 18 serverades maten och det var travets restaurang som lagade den. Vi hade förbeställt viltfärsbiffar med potatis sås o gele, som var väldigt goda. Kan inte vara helt lätt att få till mat för 500 personer och den ska vara varm. Fast det lyckades dom med galant.Den första kvällen blev det underhållning av gruppen Be Bop A Luba med Boppers forne medlem, Peter Jezewski. En grupp med 9 medlemmar och dom sjöng gamla hits från 50-60 talet. Dansgolvet fylldes på snabbt med danssugna.En fin ljus kväll när dansen slutade.

Fredagen bjöd på ännu en solig dag. Enda gången vi varit inne, är när maten skulle lagas, så nu har vi fått lite röda näsor och kinder.

På fredag eftermiddag kom en stor blå buss in på området som var strajpad så här
Det var mycket som skulle bäras in och riggas upp inför kvällens spelning.

Eftersom sjukvårdsteamet skulle finnas på plats hela tiden, turades vi om att gå ifrån. Jakob och jag passade på och tog en cykeltur utmed Klarälven för att handla lite. Vi hörde efteråt att det var matmarknad på torget men det var ganska skönt att hänga vid bilen och ta det lugnt i finvädret.

När orkestrarna kom på eftermiddagarna brukade dom göra sina soundchecks. Tills det var dags för Lasse Stefanz att göra sitt, hade jag bakat en sockerkaka i Omnia ugnen och bjudit in våra vänner. Precis innan vännerna skulle komma, fick jag sticka iväg på ett uppdrag med första förbands väska i högsta hugg. Det var en lindrig åkomma som kunde ordnas snabbt och vi kunde börja med fikat.Strax före 17,30 började de köa till maten, en lång kö hade det blivit tills klockan blev 18 och tältet öppnade. Många var ivriga att få bra platser långt fram till kvällens uppträdande.
Dom som inte hade bokat mat, blev insläppta 1 timme senare. Och den här kvällen blev det fullt i tältet.


Det började med hatten på och skjorta

Något senare blev det ombyte och det blev lite mera fart i låtarna.

Vi gick hem när det började mörkna.


Lördagen började lika som tidigare, med solsken. 

Vi gick runt bland bilarna och pratade och tog även 3 varv runt på banan, 1000m/varv. I kurvorna är det ganska doserat, som den här första kurvan med 16% lutning.


Årsmötet hölls inne på läktaren 

På kvällen kom Inger o Anders till oss och Anders blev grillmästare medans vi andra satt och tittade på.


Även denna eftermiddag hade bandet Rydell & Quick kört sitt soundtrack och det lovade gott för kvällen.
Vilket ös det blev, Jakob och jag studsade framför scenen och sjöng med och klappade händerna. Bästa numret var när dom drog på volymen så det hoppade i bröstet och körde Reemstein, som jag missade att filma.  Inte visste jag att vi två var sådan som gillade sådan rock hahaha

Bandet bestod av 2 trummisar 
Och så dom själva, han på gitarr och hon var väldigt duktig på saxofonen.

Vi var glada och nästan lomhörda, när vi lämnade tältet den kvällen hahaha.

Söndag morgon bjöd på lite kyligare och molnigt. Husbilarna börjar rulla ut från travet.
Och tältet började rivas ner.


Vi lämnar också och tackar för en väldigt trevlig 4 dagars helg.
Åker hem med ett stopp på Götlunda glass, med hallon/lakrits och choklad, Jakob fortsatte med jordgubb med amaretto smaken.Kram Yvonné
8 kommentarer:

 1. Vilken härlig och kul helg ni haft och vilken förstklassig sjukvårdspatrull HBK fick på köpet! Att sedan vädret var på er sida och att Sola i Karlstad sken är ju bara +. Nu är vi på gång hemåt, sitter i regn nere i Skåne men i morgon blir det golf på Tönnersjö innan vi åker hem.
  Kramkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har verkligen haft en rolig helg med dans mat och vänner. Jobbet var inte så betungande, fast det vet man ju inte vad som kan hända. Nej så trist med regn när ni är ute och åker. Kramkram

   Radera
 2. Låter som underbara dagar som förgyllts ytterligare av det fina vädret. Rydell & Quick har jag också sett live. Fantastisk show och energi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också varit och sett deras show, vi blev verkligen positivt överraskade, då vi inte alls kände till dom. Hon var riktigt bra på saxofon.

   Radera
 3. Ni har haft en rolig och trevlig kväll vet jag ju eftersom vi pratar i telefon också du och jag ;-)) tur att det inte var så många som skadade sig då hade det gått åt en massa varmvatten från ert vattenförråd ;-) Kul med dans och vänner på köpet. Kul att ni kunde få prata lite med Leif o Rose också. Kramizar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade verkligen en bra helg med musik och vänner. Med så mycket folk och bara två skadade. Ambulansen hade också varit där två gånger men det var utan min inblandning. Länge sedan vi träffade Leif och Rose, så det var roligt att prata en stund.
   Kramizar

   Radera
 4. Vilken helg! Och så välorganiserad! En eloge för detta! Log när jag såg "parkeringsvakterna". (När jag nu läser om allat) Givetvis gjorde det vackra vädret sitt till. Roligt också med underhållning och god mat. Och att det uppstår köer får en ju räkna med när det är så många som samlas.
  Perfekt att du kunde ta hand om det medicinska.
  Önskar er fortsatt fina dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ligger mycket jobb bakom en sådan här stor träff som det nu blev. Tänk om det hade regnat med bilar på gräset, då hade det kunnat blivit en del fast körningar. "Sola i Karlstad" hade vi fått se från bästa sidan. Roliga trevliga dagar var det. Och nu fortsätter solen men det är kalla vindar. Önskar dig också fina dagar.

   Radera