tisdag 16 maj 2023

Vi Jobbar I Trädgården ...

Dagarna och veckorna försvinner snabbt bakom oss. Tänk vilka fina dagar vi har haft med sol sol sol. Man kan tro att det varit mitt i högsommaren, härligt.  När värmen kommer så här snabbt, blir det mycket som ska göras i ordning i trädgården och helst på en och samma dag. Vilket är helt omöjligt så klart.  Så vi tar det lite pö om pö.
Det blommar och doftar så gott och näsan rinner, det kallas väl allergi. Nu har jag inte någon svår allergi, utan näsan rinner bara lite. 
 I föregående inlägget visade jag ett kort bildspel om körsbärsträdet. Nu blommar trädet med fantastiskt mycket blommor och humlorna surrar.
 Just den här tiden på året när trädet blommor och grenarna dignar med blommor, är nog den finaste tiden.


Vitsipporna har blommat över och ersatts av gullvivorna. I år har vi fått en del gullvivor på olika platser, än tidigare år. Vilket är roligt, tycker det är en fin blomma som doftar gott. Har sett liljekonvaljens blad i skogen, men ännu inga blommar. 


Kungsängsliljan, som är Upplands landskapsblomma, med sina rutor, blommar också nu. Visst är det märkligt att det blir rutor. 
Tänker på Kalle Anka´s Tomteverkstan, när schackbrädan målas rutig hihihi.

Tidigare i våras, började vi med att köpa två stora "sockerbitar" att samla regnvatten i, 1000liters. Dom två byggdes in och där emellan placerades 3 stycken pallkragar och 2 små bänkar. 
Jord har fyllts upp i pallkragarna och innan det går att plantera, har Jakob även byggt tre stycken ramar med nät. Eftersom vi har mycket rådjur som äter allt som är gott, behöver vi skydda växterna. 

Det här tror vi kommer fungera bra och man kan enkelt hänga av ramen.
Inte det roligaste att ha det bakom nät. Men det är bara att välja, plantera och dom äter upp allt eller ha det så här. När plantorna blir större, kanske man kan ta bort ramarna.


Har drivit upp 6 olika sorters Dahlior, första gången jag testar den sortens blommor. Dom har fått härdats ute ett tag och igår planterades de ut, 3 och 3 i två av pallkragarna. Och i morse på väderleken säger dom att i morgon, onsdag, kan det bli snöblandat! Ja det var en dålig tajming eller hur? 


Dahliorna är planterade intill husväggen och då har det gått att luta ramen mot väggen. Har även trätt över fiberduk på ramarna och hoppas att det ska stå emot snö och kyla. Håll tummarna.


***
Plötsligt kom vi på att Äppelträd vore trevligt att ha i trädgården. För 20 år sedan hade vi äppelträd som fick lov att tas bort då de var gamla och gav ingen frukt. Nu har vi planterat två stycken, Aroma och Ingrid Marie.


Det är en del som ska grävas, vilket Jakob gjorde bra.

Vilken tur att jag hämtade barnbarnet från förskolan så vi fick hjälp med vattningen. Inte kan det kallas barnarbete hihihi


Mycket som skulle vattnas och väldigt spännande.

Man måste ta igen sig också med lite fika på filten.


Nu har även äppelträden fått nät, runt omkring.
Och idag kom de första blommorna.

Det var inte bara äppelblommorna som kommit idag. Utan även ett litet rådjurskid, som bara var lite lite större än kråkan, som stod bredvid. 
Visst är dom söta de små men det blir ännu ett rådjur som kommer mumsa i sig våra grödor.

Nu hoppas vi att regnet som kommit idag, ger marken lite blöta och att snön uteblir.


Kram Yvonné


8 kommentarer:

 1. Vilken himla tur att ni får så bra hjälp av den yngsta generationen när det är så mycket arbete just nu!
  Den här årstiddnnkan jag faktiskt sakna trädgården och de första blommorna i perennrabatten. Kungsängsliljorna är verkligen fina. Nu sitter vi i färjeköerna och väntar på påkörning. Blir nog tyvärr en blåsig resa….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha visst är det tur att vi har lite extra hjälp, bäst att passa på så länge dom tycker det är roligt hihihi

   Radera
 2. Men vad ni jobbar på i trädgården ;-) Som små arbetsmyror som planterar o gör fint. Hoppas dina dahlior klarar sig nu och att ni slipper snön. Jag kommer att vänta lite till innan jag planerar ner mina, men dom vill så gärna ut i mer jord och sol så jag testar till veckan om jag vågar. Kramizar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när vi kommit ser dom bra ut, vilken tur. Kanske bäst att du väntar lite till. Kramiz

   Radera
 3. Så vackert, genomtänkt och de (vilda) djuren på gott och ont. Nu tävlar ni snart med "Mandelmanns Gård:"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djuren är verkligen på gott och ont, så söta när de är små och sedan blir de bara till besvär när de äter på allt.

   Radera
 4. Ja visst är det fint så här års, även om jag hade önskat att havet av vitsippor hade fått vara längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du nämner, ett hav av vitsippor är verkligen vackert. Vi kom hem från Karlstad nu och såg mycket vitsippor utmed vägarna. Här hemma ha de vissnat bort.

   Radera