torsdag 28 oktober 2021

Vindruvor Och Barnkläder ...

Trädgården kräver lite höstarbete och där ibland alla vindruvorna, som vi har fått. De behöver tas omhand. Vi fick för oss att köpa en press för att göra druvsaft. Sagt och gjort alla druvorna plockades ner och plockades isär och sköljdes. Nu var det till att kavla upp ärmarna för att dra igång pressen. För att trampa druvor, var inget vi ville göra, usch.


Nu har druvsaften stått fem dagar och börjar dels ändra färg till mörkare och smaken har övergått till att bli lite fylligare och nästan lite som kolsyrad. 
Vi gör inte vin, vet inte hur man gör, utan det står bara i ett kärl. Har bara silat druvsaften ett par gånger. Jakob tycker det smakar som när han var liten och föräldrarna gjorde äppelsaft. Vi dricker detta i stället för att pressa juice, som vi annars gör på morgonen. Lite kul att ha provat att göra druvsaft, vad ska man annars göra med flera kilo druvor.

***

Lilla barnbarnet växer och blir 1 år den 5 november. Kläderna jag sydde tidigare i år, har hon vuxit ur nu. Det märks att nya storlekar behövs, redan uppe i 74-80. Bra att ha en del tyg på lager, när dom behöver lite nytt. Nu var det långärmade tröjor och dregglisar, som önskades. Naturligtvis sydde jag matchande byxor till. Tycker det är fint när man har ett helt set. Gjorde lite olika modell på tröjor och byxorna, så kan dom använda hur dom vill, och färgerna passar bra ihop.
Tygerna är från Elvelyckan, gillar deras tyger som är så mjuka. Modellen (hallonsmulans) på byxan med fickor är också fin och med mudd i midjan o benslut.
Det blev en tillhörande tunika, (Mix n Match) som är lite längre bak.
Den andra modellen på byxorna fick en "lapp" i baken. 
Framtill är de bara randiga. (Modell från en gammal Ottobre tidning)
Tröjan har fått en avvikande rand på framstycket, bakstycket är helt. Ingen mudd,  utan det blev kantat med trikån.

Sedan kan man ju blanda och ge mellan plaggen.

Här har vi de matchande dregglisarna. Den i mitten är en ny modell för henne. Man lägger ändarna i kors bakom nacken och knäpper fram på sidorna. Det förstod väl alla vad jag menade hahaha. Vet knappt själv hur det fungerar, fåt lov att testa och se hur den sitter. 

Har sytt till mig själv också men det är inte riktigt klart. Dessa små plagg är mycket roligare och går framför allt fortare.

Kram
Yvonné

6 kommentarer:

 1. Varför inte göra vin? Det är inget svårt gjorde vi förr när vi hade körsbär och det måste väl vara ungefär lika. Så duktig du är på att sy och visst är det roligare att sy till de mindre. Nyfiken på att se vad du sytt till dig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det blir bra vinår även nästa år, får vi kanske testa göra vin.
   Tack och visst är det roligt att sy smått. Mina kläder kommer så småningom.

   Radera
 2. Har ni funderat på att göra federweißer? Det drack vi på visfestival vid Mosel och om vi förstod rätt var det något man bara drack i skördetider då det var pressad druvjuice, must, som fick jäsa lite grann. Riktigt gott var det hur som helst!
  Så mycket fint du syr till lilla barnbarnet, lyckost henne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jakob säger att i Schweiz säger man Suser och det är druvjuice som du skriver. Och våran druvjuice verkar bli åt det hållet👍

   Radera
 3. Vilken god idé att testa att pressa druvorna. Kanske kan en del även bli vin. Om inte i år så till ett annat år.
  Så fina plagg du sytt till barnbarnet. Och perfekt att man kan matcha plaggen med varandra. Tycker du är helt fantastisk med att sy och få till det. Härliga modeller och fina tyger som piggar upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ditte för din fina ord om kläderna. Det är skoj att sy smått emellanåt då det går så fort.
   Ja nästa år om skörden är lika bra som i år kanske vi testar med vin. Snart har vi slut på våran druvsaft som blir bättre för var dag.

   Radera