måndag 1 november 2021

Choklad ...

 Tror säkert att det är många med mig, som gillar choklad. Att baka med choklad blir oftast väldigt gott. Tänkte passa på att tipsa om några saker, som jag har gjort på sista tiden. Det är absolut inga recept, som jag har hittat på utan det är andra som står för dem. 

Så här såg min kaka ut när den var klar att äta.

Den blev så där otroligt saftig och höll sig så ett par dagar. Annars kan jag tycka att det kan bli torrt. Men inte denna, bara mums. Jag gjorde enl receptet, pudrade formen med kakao, då blev det ännu mer chokladsmak. Bären hoppade jag över, däremot kan man ju ta lite vispgrädde. 

Receptet är från Fredriks Fika.

Sockerkaka med choklad

1,5 dl kakao
1,5 dl mjölk
3 dl strösocker
225 g rumsvarmt smör
3 ägg
1,5 dl starkt kaffe
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Dekoration:
Florsocker
valfria bär

Gör så här:
1. Blanda kakao, mjölk och hälften av sockret i en kastrull och låt koka upp, låt svalna.
2. Sätt ugnen på 175 grader, smörja och pudra en sockerkaksform med kakao.
3. Vispa smör och resten av sockret fluffigt, vispa ner ett ägg i taget. Vispa ner den ljumma chokladblandningen samt kaffet.
4. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och sikta ner det i smeten.
5. Baka i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Känn med en sticka att den är klar.

***

Nu har Halloween varit, och om det får var och en tycka vad man vill. Vi hade lite middag ihop med minsta barnbarnet och föräldrarna så klart. Vi hade köpt en Butternut pumpa och gjort soppa på, väldigt gott med soppa tycker vi. Med den ljusa pumpan blir även soppan ljus i färgen, inte alls så där orange som den vanliga oranga pumpan. Varmrätten stod föräldrarna för och till kaffet hade jag bakat några olika sorters kakor/godisar. 

Dessa Halloween grejer såg jag en av deltagarna i ett tv program göra. Egentligen tycker jag inte om att "leka" med mat och göra det till något otäckt. Fast dessa kan man kanske ha överseende med eller? Det är Chokladbollar, där tanken var att föreställa fladdermöss. Två olika sorters strössel, den ena choklad och det svarta strösslet är lakrits. Till vingar är det halva kakor.

Här kommer Chokladbollsfladdermöss receptet.

  • 200 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 6 dl havregryn
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 3 msk O’boy Original
  • 4 msk kaffe, kallt och starkt

Garnering

  • strössel (svart strössel eller färgad kokos)
  • godis (Pingvinstång)
  • choklad, smält (eller glasyr)
  • kakor (t.ex. Ballerina Kladdkaka)
  • ev minimarshmallows

***

Spindelnätskakan är en brownies gjord i muffinsform. Om man nu får säga det själv, så var den grymt god och mäktig. Jag vände den upp och ner  efter gräddningen och att den svalnat. Det var lättare att få en slät yta att dekorera på, eftersom ovansidan stelnade och sjönk ner lite. I den lilla gropen som blev stoppade jag in ett gelehallon, som en överraskning. Gott med ganachen ovanpå.

Lakritsbrownies 6st

  • 100 g strösocker (ca 1,5 dl)
  • 7 g lakritspulver (1 tsk)
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 2 ägg

Frosting

  • 75 g mörk choklad
  • 75 g grädde
  • 30 g vit choklad

Gör så här

  1. Lakritsbrownie
    Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
  2. Blanda strösocker och lakritspulver i en liten skål.
  3. Smält choklad och smör över vattenbad. Ta bort från värmen och rör ner sockerblandningen och rör ner äggen.
  4. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fyll med smeten. Grädda i ca 10-12 minuter. De ska vara lite kladdiga inuti men fasta uppepå när du tar ut dom. Låt svalna.
  5. Frosting
    Smält mörk choklad över vattenbad eller i mikrovågsugn. Koka upp grädde i en kastrull och häll över chokladen och rör om till en blank ganache. Blanda tills den är något trögflytande, då kan du hälla den över dina muffins.
  6. Smält den vita chokladen, häll i en spritspåse och klipp ett mycket litet hål.
  7. Häll den mörka chokladen över muffinsen. Gör sedan en virvel i cirkelmönster med den vita chokladen, starta inifrån och snurra utåt. Använd sedan en tandpetare och dra från mitten muffinsen och ut mot kanterna så att det liknar ett spindelnät.
  8. Lägg in i kylen och låt frostingen stelna innan servering.
  9. ***

Det var de olika recepten.


Kram
Yvonné






4 kommentarer:

  1. Mycket gott!Tack för recepten.
    Numer blir det inte så ofta kaffebröd här hemma men en god chokladkaka bakar jag gärna. Ska testa den du har gjort. Blev också sugen på att baka den med lakrits.
    Trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så roligt att baka och dessvärre är det väl inte det bästa att äta för mycket hihihi. Tycker absolut att du ska testa dessa recept och hoppas du gillar det.

      Radera
  2. Chokladkakan ser bara så god ut! Här har vi haft barnbarnsbesök sedan i tisdags så en dag hade Edith, 9år och jag bakstuga. Det blev Noblessekakor och hallonmuffins med kardemumma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så gott med en smarrig chokladkaka. Det du har bakat smakade säkert också bra. Kardemumma är en favorit hos mig.

      Radera