lördag 5 december 2020

I Morgon 2:a Advent ...

 Tv:n påslagen med Vinterstudion, där Sebastian tog guld i jaktstarten, Superkul.

Damernas skidskytte stafett pågår och nu vann de svenska tjejerna. Grattis till dom allihopa. 
Tävlingarna är i Kontiolahti och där finns det snö, fast inte är det så mycket. Till skillnad mot nere i St Moritz, där snön vräker ner och storslalom som skulle ha körts, men blivit inställd. Vi har bara grått grått och regnigt. Tänk, om det varit kallare och allt detta regn hade kommit i snö, Mamma Mia, då hade vi fått skottat.

Vi har Jul i vårt hus. Det är redan julpyntat med granar både ute och inne, Ljusstakar, Tomtar men inga Troll. Skönt att ha allt klart till 1:a Advent så vi får njuta av allt.



En tomte gjord av grankvistar, välkomnar oss när vi kommer hem.

Väggkransen har fått lite olika grejer på sig, får se hur länge grejerna sitter kvar med tanke på fåglarna.

Pepparkakshuset, egentligen är det bara fasader, förutom ett litet litet hus.


En riktigt barrfri gran, gjorde vi av björkgrenar. Stjärnan i toppen, är ena halvan av en advents-stjärna, som vi inte har satt upp i fönstret i år. Tyckte den passade fint här och med belysningen blev det riktigt bra.



Har bakat flera omgångar saffransbullar. Varav ena gången då jag skulle testa att göra i långpanna, som brytbröd. Allt såg bra ut inne i ugnen och när plåten togs ut, var det som att släppa ut luften ur en ballong! Det sjönk bara ihop, aldrig varit med om detta tidigare. Alldeles för lite gräddat, bara ytterkanten var okey. Vi testade och åt de degiga bitarna. Aldrig mer att jag gör det, fy så ont i magen jag fick och kunde känna degsmaken i munnen långt efteråt. Tacka vet jag gräddade bullar, som dessa Lussegaltar.

Bakat schackrutor som Hjärta modell.

En kaka, som en hallongrotta men med en halv Dumlekola i och ett lock med Nobless. God men lite för söt för min smak.

Fortsätter att baka Surdegsbröd och det blir bättre och bättre. Nästa gång ska brödformen mjölas ännu mer, för att degen ska få behålla mönstret när den vänds runt.


Lite godisar  har gjorts, VaniljFudge med flingsalt, Jakob´s favorit. Även det lite för sött för mig, fast jag behöver ju inte äta mer än en, åt gången hihihi

När Trillingnöten har försvunnit från Alladin asken, kan man ju göra egna och dessutom få så många fler eller hur? Gillar den kombon choklad och nötter. Nästa gång dessa görs, ska dom nog bli doppade två gånger i choklad. Inte kan man få för mycket choklad inte hihihi

En annan av mina favoriter, som ska göras, är Toffifee, Det är ett godis med strykande åtgång, får nog vänta med att göra det hihihi

Varm choklad är väl gott och jag brukar göra en god chokladsmet att ha redo i en burk. Nu har jag hittat ett annat roligt recept. En stor fylld kula, som läggs ner i koppen och varm mjölk hälls över. 

Penslar smält choklad i en form, som får stelna. Kan behövas penslas 2gånger, de är ganska sköra med, 1 pensling. Jag använder små siliconformar, Plocka ut chokladformen försiktigt och fyll formen med kakao pulver, socker om man vill ha det och minimarshmallows. Därefter tar man en tom form och sätter ihop med den fyllda. För att få de att fästa, lägger man den tomma formen på en varm tallrik, som står över ett vattenbad. Kanten smälter blixtsnabbt och då sätter man ihop de två formarna.
 
Ja så har man en "chokladboll" som dekorerats med lite choklad och krossade polkagriskarameller.

Stora stora tallkottar har vi  samlat på oss under våra husbils resor i Europa. Så här till julen är dom fina att ta fram som dekorationer. Somliga har fått lite glitter på sig.  

I  morgon är det 2:a Advent och andra ljuset får tändas. 

Önskar en fin Advents helg

Kram 

Yvonné




12 kommentarer:

  1. Vilka proffsiga hjärtan, gäller rutavdrag vid bak?
    Att baka rutigt är en gåta för mig liknande den i Disneys tomteverkstad där nissarna målar schackbräden!��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset om rutavdrag, borde ju funka med tanke på att, mer rutigt än så här kan det knappast bli hihihi

      Radera
  2. Vilka härliga godisar du gjort. Visst har jag bakat också, men inte på långa vägar så mycket som du. Försöker hålla igen lite på godis. Kaffebröd går det dessvärre åt en hel del. Nej här kommer ingen gran in förrän dagen före julafton (tradition) men många ljus tänds under kvällarna och då är det tur att jag har stöpt en del nya. Ha en fin 2:a advent. 🥰

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr om åren har vi haft öppet hus vid 1:a Advent och då har vi alltid pyntat. Tycker det är så mysigt med allt ljus, sedan plockar vi undan allt Juligt innan Nyår. Du har ju fixat mycket och gjort väldigt många fina ljus, du är jätteduktig.

      Radera
  3. Riktigt så långt har vi inte kommit ännu. Tveksamt om Birgitta hinner baka, men tomtar, 25 adventsstakar och gran är framme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får ta det i sin takt, det blir Jul ändå hihihi

      Radera
  4. Så himla duktig du är på att piffa till bak och annat godis, schackrutorna är ju otroliga för att inte prata om chikladkulorna till varm choklad. Här har vi bara adventspyntat lite men nästa helg får nog tomtarna komma fram...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina fina ord. Nu har jag lite mer tid att pyssla, gör bara det som är roligt. Julen kommer ändå vare sig det si eller så hihihi Då kommer era Tomtar fram ur vrårna tipp tapp tipp tapp.

      Radera
  5. Oj, så mycket fint du fått till! På alla plan och du är verkligen både kreativ och pysslig. Jag är ju ingen julig person och oftast har vi varit bortresta över jul men i år är vi hemma för första gången på länge och om det tycker jag inte.
    Fastnade extra för er gran av björkpinnar, liksom den fina tomten av granris. Mycket godis och gott bröd
    dessutom. Här bakar maken matbröd och vad gäller godis blir det nog något lite. Fudge med havssalt lockade extra.
    Önskar dig fortsatt fina och pyssliga dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Tack så mycket Ditte så roligt att du också gillar det som man kan göra från naturen. Nu får jag vänta några dagar med att göra godis. Bakade tre sorters kakor härom dagen och med ett kakmonster i familjen går det åt, innan jul hahaha.

      Radera
  6. Oj så julfint ni har och vad mycket godis du gjort! Jag gjorde smörkola med nöttter och choklad under gårdagen. Saffransbröd har jag bakat vid ett par tillfällen liksom gammeldags tjocka pepparkakor. Tomtar och gran kommer fram till nästa helg, men så får de vara med till Tjugonda Knut! Ha en bra Advent!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät gott med kola nötter och choklad, det är bara att jag är lite försiktig med sega godisar. Har erfarenhet av en Dumle, som tog med sig plomben ut hahaha

      Radera