lördag 14 november 2020

JoY´s Nyponfabrik ...2014 fick jag en 10-års dagbok, av Dessan, tjejen, som bor med sin make Kjell i Piteå och är våra goa vänner i norr. Dagbok, har jag alltid skrivet, mer eller mindre utförligt. Somliga har sparats andra har kastats. Min 10-års dagbok har rutor att fylla i för väder och temperaturen. det gäller bara att komma ihåg att göra det hahaha Även tre rader för text. Tycker det är roligt att slå upp dagens datum och snabbt få en överblick hur det har varit tidigare år. 
Åter till November månad, under dessa år sedan 2014, har vi haft +grader fram tills dags datum, med undantag för ett par dagar 2016 och 2017.  Då det även förekommit lite snö, som försvunnit efter någon dag. Undrar hur det kommer bli fortsättningsvis i November månad?

Några av Novemberdagarna har gått i regn och gråskalans tecken, har ändå haft en skön temperatur runt +7 grader. Det gäller att ta vara på de ljusa timmarna, vilket vi gjorde igår. I lätt duggregn gav vi oss ut i marken för att plocka nypon.


Ni som har plockat nypon, vet hur stickigt det är, mycket aj aj blev det. Om vi skulle sälja nypon, skulle det bli ett högt liter/kg pris hahaha 

Jakob plockade utan handskar och såg ut som han hade haft en omgång med en ilsken katt på händerna. Själv började jag också utan handskar men insåg snabbt att det fungerar inte. Taggarna fastande i fingrarna, vilket gjorde väldigt ont.  Det blev handskar, som snabbt blev blöta och fick sällskap av vantar under, vilket blev lite klumpigt. Plastpåsarna vi plockade i, fylldes väldigt långsamt, konstigt tyckte vi, tills vi upptäckte att det gått hål i dom. även påsarna fastande i taggarna. 

Taggiga nyponbuskar är inte att leka med. Undrar om det var en sådan häck som omgärdade Törnrosas slott hihi? 

Gott att ha lite fika med i duggregnet och kunna värma våra stela kalla händer mot kaffekoppen.

Vi fick ihop en hel del nypon, mer än vi trodde. Lades ut och fick torka upp till idag.
Nu har vi kokat och passerat nyponen.

Tänk så lätt det gick att passera med en sådan här apparat. Ett tillbehör som skruvas fast på assistenten. Tidigare har jag använt en duk och det har fått stå och droppa. 

Nyponpuren blev slät och fin

Det blev ett par liter Nyponsoppa, vilket vart väldigt gott, ljusår från den fårdigköpt. När man gör så här blir det mer koncentrerat. Till nyponsoppa tycker jag att det smakar gott med mandelbeskvier. Vispade äggvita och rev lite mandelmassa och lite riven cocos, spritsade små små pluttar som gräddades och resultatet blev så här.

När det var dags att äta blev det extra allt hahaha både glass grädde och beskvier, kanske överkurs men det kan det väl få vara ibland hihihi

Nyponmarmelad, fick vi också ihop, nästan 2 liter. Det är "hemlandstoner" för Jakob, gott på smörgås och det smakade som han mindes. När ugnen ändå var på blev det en plåt med Granola, gott att ha på yogurten. Brukar ta det som finns hemma, olika fröer gryn nötter och torkad cocos.


Vi har lite nypon kvar, som vi ska testa att torka i torkmaskinen. Har ingen aning om det blir bra eller inte. Vet inte heller vad man gör med torkade nypon?  Kanske klipulver hihihi

Kram

Yvonné

8 kommentarer:

 1. Att plocka nypon och koka egen nyponsoppa är något vi aldrig gjort, men så gott det såg ut med glass och biskvier!
  Klipulver är det enda jag hört att man använder torkat nypon till men det ska väl vara jättenyttigt för lederna och en massa annat.
  Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni som är ute så mycket i skog och mark, ta med er handskar och påse. 1 liter nypon blir ungefär 2,5liter soppa.
   Nu har vi lite som torkar, testar oss fram och ser vad det blir.

   Radera
 2. Detta var kul att få läsa om, fantastiskt, rena ungdomsminnena som när vi plockade nypon själva. Nu måste vi plocka själva, men det hinner vi inte i år. Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en del jobb och framför allt stickigt i buskarna. Fast det är det värt när man får äta egengjord soppa.

   Radera
 3. Vad roligt med denna 10-års dagbok. Då blir det ju smidigt att se tillbaka och även framåt.
  Bra jobbat här med nyponplockningen. Fint att förena nytta med "nöje". Nåja inte direkt att plocka men att sedan ta del av de olika godsakerna. Mycket gott blev det.
  Ha det fortsatt fint och var försiktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den 10-års boken är perfekt, kul att se vad man gjort tidigare år på just den dagen. Tycker själv att vi har jobbat på bra med nyponen, dessutom tog vi ytterligare en vända och fick ihop 5kg nypon.

   Radera
 4. Nu gör jag ett tredje försök att kommentera. Två gånger igår då jag åkte ut i cyberrymden?
  Vad jag ville säga var förstås...så duktiga ni är, som tar er an de taggiga nyponbuskarna! Inte bara det utan dessutom ta hand om dem, koka både marmelad och soppa, beundransvärt. Vi har aldrig plockat nypon, i Värmdö hade vi massor i närmiljön, men dåligt med tid, nu har vi gott om tid, men nypon växer inte här uppe...typiskt.
  Ha det gott och njut av C-vitaminerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan är det problem med kommentarerna, inte bra och inte kan jag hjälpa dig heller. Bra att tredje gången gilt gick igenom hihi.
   Vi gav oss ut ytterligare en dag och plockade 5kg nypon. Den dagen var det torrt uppifrån och lättare att plocka. Inte visste jag att det inte finns nypon uppe hos er. Tråkigt när du nu har tiden att plocka. Tack vi äter V-vitaminer var dag och självklart med vispgrädde och biskvier.

   Radera