måndag 12 oktober 2020

Höst Trädgård Tårtor Och Babysömnad ...

När solen går ner, går det fort tills mörkret har lagt sig utanför och gatlyktorna tänds. Likaså gör vi inne, tänder lamporna. På något konstigt sätt, tycker jag att vi behöver fler och fler lampor för varje höst, som kommer. Vi har redan köpt en liten lampa att ha i köksfönstret, tidigare räckte det med en ledbelysning, som dekorbelysning. Men nu ville vi ha lite mer ljus i fönstret. Tycker det är mysigt med hösten och att få kura inne med en tänd brasa, en rolig film på tv. Just nu ägnar vi oss åt att följa Giro d'Italia, som startade på Sicilien. Roligt att se vägar som vi har åkt på och gårdagens etapp 9 har vi åkt på utmed den fantastiska kusten, som cyklisterna körde. Framför allt att få lite tips och se vart man kan åka, när den dagen kommer.

Nu tittar vi inte enbart på tv och myser inne. Vi golfar så länge banan är öppen i höst, fast jag tycker det börjar bli lite kyligt om händerna när temperaturen bara är +5gr på morgonen, som idag, då tog jag en dag extra ledigt och testar blogga. Dessa fina Bläcksvampar fotades på golfbanan tidigare i veckan.


Vi har rensat ute på tomten bland träd och buskar. Sådant som vi inte har gjort på flera år, eftersom vi så gott som alltid brukar vara på rull, så här på hösten. Vi har gallrat i buskarna och sågat i träden. Inte trodde jag att det kunde bli så mycket att rensa. Börjar man så blir det lätt mer och mer, vi har fortfarande ett ställe kvar att rensa på. 

Gjorde en enkel Höstkrans med lite löv nypon lavendel salvia aster kärleksört.

som passade fint att ha på bordet.


Potatisen har vi fortfarande kvar i jorden, den ska tas upp, snart. Squashen är så gott som slut, finns bara en kvar nu. Likaså är björnbären avplockade, kan finnas lite kvar men nu när det har regnat en del, blir de så vattniga.

Brorsan kom i helgen och vi fick en egen Tuffa Victor, som spelar golf  Tycker han ser riktigt fräck ut med peggen i munnen hihihi. Det är en gubbe någonstans i Småland som gör sådana här figurer. Ingen den andra lik. Själva har dom en Kronblom.


Dom hade även med sig två kassar med äpplen, Så härligt och vilken fantastisk doft dom avger, hoppas ni känner äppeldoften hihihi

Jakob gjorde en Fladde med några blandade sorters äpplen.

Själv bakade jag en variant på Prinsesstårta, HöstPrinsesstårta. Botten med kanel, som delas i 3. Har en sådan där "såg" som legat i lådan och blivit bortglömd. Tänk så enkelt det var använda den för att få likadana raka bottnar. Man ska ju använda det man har eller hur?

Det första lagret blev med en gräddkant runtom som sedans fylldes med vaniljkrämen smaksatt med lite kardemumma.
Nästa lager, en gräddkant runtom, vilket är bra att göra så fyllningen stannar kvar och inte rinner ut över kanterna. Den fylldes med äppelkompott med kanel.
Ovanpå kompotten, resterande vaniljkräm, innan det tredje botten lades dit.
Sedan var det bara att spackla tårtan med grädden och göra en så kallad kulle.
På med det vita marsipanlocket, som köptes färdigkavlat, gillar nämligen inte att kavla hihi
Pudrade över kanel och dekorerade med de torkade äppelskivorna.
SimSalaBim färdig
Vet att jag slarvade nertill på tårtan och inte drog bort vecken men den här gången skulle det se ut så hahaha
Inuti när vi hade tagit( blev lite kladdigt för att fota ) Den var väldigt god, kommer göras flera gånger.

Naturligtvis har jag sytt lite fler plagg till lill-tjejen, som snart ska födas. De önskade en Åkpåse. Har aldrig sytt en sådan men efter lite googlande på internet, hittade jag info om hur man kunde göra och så här blev det. Sydde av teddy och yttertyget är ett slags möbeltyg, från Ohlsons tyger.
Hade ritat av själva botten till baby-korgen och lagt till 10cm på sidorna och 20cm på längden.
Locket har samma mått som bottenplattan
2 stycken blixtlås och vid huvudet fyllde jag upp lite, så den delen inte faller ner över bäbisen.
Uppe vid huvudet, drar man ihop och låses med en snörstopp

Och här har den hamnat i insatsen till barnvagnen.
Eftersom blivande mamman tycker om Dinosaurer, hittade jag tyg med just dinosaurer, (också Ohlsons) till en
 BabyWrap-filt, 1*1meter med rundade hörn. Har mätt och gjort hål där bilbältet kommer vara.
Den lägger man i bil-stolen och trär igenom bältena.
 och därefter sätts barnet dit och spänns fast "Nya rön" (i alla fall för mig) säger att barnet inte ska ha tjocka kläder på sig i bilen, utan tunnare kläder och spännas fast ordentligt.
 Då kommer denna filt passa bra då jag har gjort med dubbelt collegetrikå med öglad baksida och tunn ull emellan. Sedan kan man bara öppna filten om det blir varmt.
 Det blev lite matchande mössa tossor och vantar till.
Några andra plagg också. Klänningsbody, tights, mössa och tossor 


Och en Baggydress med ficka, så nappen kan ligga där hihihi och enfärgad baksida.

Det blev en liten kortare Sovorm också.

Dessutom fick jag en önskan, att sy en liten babykappa till Kristinas väninna, som har fått en liten tjej. Den blev i teddy med trikåfoder och en tillhörande turbanmössa.


Nu har det tornat upp sig väldigt mörka moln åt ena hållet och solen skiner från andra hållet. Fina kontraster och träden som börjar skifta i färg. 

Hösten är här nu.

Kram

Yvonné






 

10 kommentarer:

  1. Åh vad ni är duktiga! >Mest imponerad blev jag ju av allt du sytt. Vilka fina mönster och vilken fantasi du har. Kan förstå att den blivande mamman blir glad för alla fina plagg. Du är ju super duktig!! Här går allt på sparlåga, då Ingemar inte kan sova, gå eller förflytta sig så bra, med den värk han har i benet. Han går hos en naprapat, men det hjälper dåligt, men kostar pengar. Själv har även jag höstat färdigt snart. Blomkrukorna är tomma och snart ska de sista lökarna ner i jorden, sen får allt vänta till våren, då vi hoppas att Ingemar har blivit bättre. Saknar att vi inte kan åka söder ut till värmen....kanske efter jul om vi är friska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Margaretha för dom orden. Men oj så tråkigt för Ingemar/er, trist att det inte blir bättre. Håller tummarna att det ska ges sig så småning om.
      Kram

      Radera
  2. Så kreativ och duktig du är! En riktig maffig tårta och så läckra kläder och saker du syr till lilla pyret! Vi tillbringar också en hel del tid på golfbanan men nu börjar de hota med nattfrost...
    Så vi börjar längta efter att kunna åka till sol och värme som vi har försökt göra fram i november under några år. Nu kan vi bara hoppas på bättre tider utan corona, Grrr...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket BrittMarie. Tårtan var riktigt god, pröva att göra den. Här har det varit frost en morgon redan och spelet blev framflyttat 1 timme. Än spelas det med långkalsonger på hihihi
      Ibland glömmer jag bort detta Corona och säger att vi kan väl göra det och det, resa hit och dit. Men det går ju inte. Nu har man tiden men inte "tillåtelsen". Vi får hoppas och se framåt.

      Radera
  3. Svamp i trädgården gillar jag inte. Allt det andra du gjort, är bara så beundransvärt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Matts. Instämmer ang svamp. vi har haft en Häxring i år som ser ut att ha försvunnit nu, håller tummarna.

      Radera
  4. Så fantastiskt fina barnkläder du sytt! Och denna åkpåse. Imponerande. Förstår inte hur du får till det. Idéer, mönster och design. Vilken lycka för de blivande föräldrarna.
    Kul att ni spelat så mycket golf och lika bra att passa på. Antar att säsongen nu här i princip är slut.
    Önskar dig fortsatt fina dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina fina ord Ditte. Det kliar i fingrar att sy mer men ska kanske vänta någon vecka, tills hon kommer ut. Man vet ju inte vilken storlek hon blir. är hon 5kg då blir det till att sy större storlek hihihi.
      Ja nu går det mot slutet av golfsäsongen. Långkalsonger på när frosten har kommit under natten. Själv har jag dragit mig för att spela denna vecka, mina händer gillar inte kombon av kyla och golfklubba.
      Ha det fint du också.

      Radera
  5. Wow vilken tårta Den såg jättegod ut! Och såå fina kläder och saker du gör till er lilla prinsessa. Du är jätteduktig och det måste vara roligt för föräldrarna att få. Snart gör hon entre ❤️
    Ha det fint

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar så mycket Anette. Det ska bli såå mysigt med en liten prinsessa. Snart så, inte många dagar kvar. Du vet ju hur känslan är när man väntar.
      Tårtan kan du testa och göra, lite svenskt med prinsesstårta, den är jättegod.
      Ha det bra i solen

      Radera