söndag 23 februari 2025

70 Års Presenter ...

 I november förra året fyllde jag Yvonné 70 år. Inget kalas blev det, då jag var ordentligt sjuk i influensa, som varade många många veckor framåt.  
Nu när jag är frisk är det roligt att kunna ta del av mina presenter. Presentkort hos frisören är avklarat och förra veckan träffades min väninna och jag inne i Stockholm. Hon fyllde också 70 år förra året och vi bestämde oss för att ge varandra en ansiktsbehandling.
Vi började med en fika och hamnade på Convendum coffee, som såg mysigt lugnt ut, lite som en lounge. Härliga soffor fåtöljer med små bord och ett långt bord där några satt med sina datorer.
Vad vi inte visste var, att det är ett coworking space, kan liknas med ett kontorshotell där företag hyr in sig på den yta de behöver och delar gemensamma ytor wifi kaffe reception osv. 
Som sagt det var lugnt och ganska tyst, tills vi kom in och började prata. När vi sedan började skratta och två personer tittade upp från sina datorer, förstod vi att det var nog dags att lämna och gå ut. hahaha
Det fanns ingen skylt om tystnad.


Det var ändå dags för oss att gå vidare då vi hade varsin tid inbokad på Gilda skolan för ansiktsbehandling. 
Gilda skolan är en utbildning för hud och spa terapeuter och finns på tre olika platser i Sverige, Malmö Göteborg och Stockholm. 
I Stockholm hittar man den på Riddargatan 1. Man kan själv boka behandling här Gilda Skolan eller så kan man ringa till deras reception. Eleverna gör behandlingarna och lite beroende på hur långt dom har kommit, finns en lärare tillgänglig. Man kan antingen boka elevbehandling eller välja behandling av en terapeut, priserna varierar då och elevbehandling är så klart billigare.
Behandlingar: det är olika sorters ansiktsbehandlingar manikyr pedikyr massage, listan är lång.

Även där vilar ett lugn, tills vi kom in och började skratta, hihihi. Nejdå, vi var tysta när vi kom in i behandlingsrummet. 


Det är ett stort rum med behandlingsstolar/sängarna som står uppställda bredvid varandra.
Man blir så ompysslad med en filt över sig och efter 75 minuter var vi färdiga men hade kunnat ligga kvar där en stund extra. Väldigt skönt var det och fina blev vi med ett nytt skimmer i ansiktet.


Påväg till Hötorget för att äta lunch, passerade vi gallerian Mood där den svenska skulptören Cajsa von Zeipel gjort den stora höga statyn, Pretty Vacant. En blandning av Atlas, som dömdes att bära hela himlen på sina axlar och Pippi Långstrump, som var stark och lyfte sin häst rakt upp.
Pretty Vacant, hon står lite nonchalant bredbent med böjda knän och höga platåskor och har hela byggnaden vilades på sina axlar. 
Tycker den är ganska läcker.


Vi var påväg till restaurang Tokyo Ramen, som ligger i Hötorgshallen, i markplan, även ingång från Sergels torg.
Ett litet ställe och alltid mycket folk de gånger jag varit där. Kan så klart bero på att maten är väldigt god.
Har bara ätit denna, som är en Spicy Miso Ramen. En rejäl skål med fläsksida i hönsbuljong och mycket annat gott. 


Inte ett enda kort blev taget på oss två 70 åringar hihihi.

***

Nu har jag varit på min nästa 70års present, som äldsta dottern Ulrica ordnat och naturligtvis gick hon och jag tillsammans. 
En ruggig gråmulen +3gradig lördag eftermiddag på söder i Stockholm, ett passande väder.
Vi skulle nämligen gå på Afternoon Chocolate. 
Afternoon Tee känner jag till men inte detta koncept med choklad.




I själva butiken kan man köpa gosaker, många olika sorters praliner att välja på, det fanns lika många till i nästa kyl.
När vi såg dessa våningsfat som Niklas höll på att göra i ordning, förstod vi att det kommer bli en chokladfest.


Vi hade bokat till 14,30 och kom lite före utsatt tid och kunde därför slå oss ner vid det dukade bordet, i rummet bredvid. 
Det var möblerat med lite äldre möbler och gav en hemtrevlig känsla, vi slog oss ner i den lilla soffan bakom bokhyllan.



Niklas heter han som driver detta ställe, Chocolate & Friends. På utsatt tid var vi alla samlade i butiksdelen, totalt 15 personer. Han hälsade oss välkomna med en liten ljummen shot, bestående av vit rostad choklad.
Ulrica lyser av lycka, stor chokladälskare, som hon är hihihihi
Och jag håller med henne, den var väldigt god, så len och inte så där söt som vit choklad annars kan vara.


På borden ställdes trevåningsfaten fram, med förmaningen: se men inte röra, än. För Niklas ville först berätta vad som fanns på de tre faten. 


Man fick välja vad man önskade att dricka till, vi båda valde så klart, varm choklad.

I den här gruppen var det en person som inte kunde äta Theobroma. Niklas sa att det kunde bli vissa problem då, eftersom theobroma fanns i allt. Nicke nyfiken som jag är, frågade vad theobroma var. 
Theobroma cacao, är det latinska namnet för cacao och theobroma finns i kakaobönan. 
Ja hur det gick för personen som inte åt det ämnet, vet jag inte och inte heller hur man tänkte, när man bokar att gå på en chokladtillställning och inte kunna äta. Fast det var ju egentligen inte mitt problem.
 Ulrika och jag hade  inga som helst problem att äta. 
Kakan, som Niklas kallade den för, hade en digestivbotten, chokladganache och överst citrongarnache, fräscht med citronen.
Sedan var det en chokladmousse med blåbär och en RockyRoad. 
Där och då var jag ganska mätt hahaha
Några började redan lämna, medans vi satt kvar och mumsade vidare. 
Minisemla med choklad och pyttelite mandelmassa som påminde om sockerlag med finmalen mandel och låg som en droppe ovanpå chokladen. Tänk att så lite gjorde så mycket i smak. 
Hmm skulle så klart frågat Niklas vad det var?
Två olika chokladbollar, som fick följa med hem och inte smakat på ännu.
Översta tallriken bestod av chokladdoppade jordgubbar, söta och goda gubbar.
Fyra olika praliner: den svarta med lakritskräm, absolut den godaste lakritspralinen jag ätit.
Det blå hjärtat med saltkolakräm. Sedan de två olikfärgade gula pralinerna var med passionsfrukt och den andra med citron. 
De två små runda var inget som han gjort, utan de var från Bülow med lakrits i mitten överdragen med cappuccino. Nja ingen höjdare utan föredrar de övriga pralinerna.


Niklas kom och serverade en nyhet han hade gjort. Det var Dubai choklad, ytterligare ett ord jag inte hört tidigare. Tydligen har det i sociala medier det senaste året, blivit otroligt populärt med just Dubai choklad. Från början gjordes den i Dubai på kamelmjölk men numera görs den på mörk alternativ mjölkchoklad.  
Det är en pistagekräm och kadayif friterad i smör, som är överdragna med choklad och blir som en chokladkaka.
Då undrar kanske någon vad är kadayif? Jo det är tunna krispiga degtrådar, om man har sett till exempel bakverket Baklava, det är sådana trådar.
Niklas hade gjort en variant på Dubai chokladen genom att servera den i glas. Tyvärr syns inte pistagekrämen på bilden jag tog, men den finns där under och chokladen har han spritsat och lagt de tunna trådarna som dekoration och lite extra jordgubbar.
Nu har jag lärt mig vad den dyra exklusiva Dubai chokladen är för något.

Efter dryga två timmar och ett intressant samtal med Niklas, som även har chokladkurser. Gick vi mätta ut i den disiga sena eftermiddagen.



Tack så jättemycket för en mysig eftermiddag som gick i chokladens tecken.

Kram
Yvonné















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar