söndag 19 november 2023

November Nynäs Muskö ...

November månad, som många tycker är mörk och trist och jag kan nog hålla med. Man märker att man får tända lamporna tidigare för var dag som går. Ingen snö har vi fått än, däremot har det varit några dagar med minusgrader.  Längtar tills det blir lite vitt på marken, då det blir ljusare, och snart kommer  adventsstakarna fram som sprider ett mysigt ljus. 

När min födelsedag närmade sig, kände jag att det var inte läge för något kalas, min ork fanns inte att dra igång något sådant. All min kraft har gått åt till min mor och att hon ska må och ha det bra. Vilket de senaste dagarna ser ut att vara, hoppas jag.

Tidigare i veckan kom ett paket från vännerna i norr Dessan o Kjell. Dom vet att jag är en frusen person och skickade en gosig stor Hoddie, som enl info kallades för pläd med ärmar. Inte är det en pläd men för mig spelar det absolut ingen roll. För varm och skön är den och täcker hela mig när jag kurar ihop i soffan för att läsa blogga och slippa bli kall om axlar armar. Perfekt Tusen Tack.


 En stor Grattisbukett med sammetsröda rosor från min fina Jakob, ljuvliga.

Vi tog bilen ner till Lövhagen i Nynäshamn. Skog fågelkvitter och hav, ger mig energi och med en härlig promenad genom skogen, var vi framme vid havet.

Gotlandsfärjan var påväg ut till havs. Vore trevligt att ta en tur till Visby Julmarknad i december, tur och retur. Hade hoppats att det gick en tidig båt och sedan en kvällsbåt tillbaka. Men så är det inte, utan då måste man sova kvar. Nej vi får hitta på något annat.Tanken var att vi skulle luncha nere i hamnen men när vi gick in på Lövhagens café/vandrarhem. Blev vi kvar där, det var lite hemtrevligt med många ljus i den öppna spisen och många goa ätbara grejer.


För oss blev det stora räksmörgåsar på gott stenugns bakat bröd.


När vi lämnade Nynäshamn tog vi av vägen ut mot Muskö. 
Jakob har aldrig varit där och jag har bara åkt ut dit när tunneln hade öppnats för allmänheten 1964.
Det är Stockholm läns näst längsta vägtunnel med 2895m. Djupaste delen ligger på hela 65 meter, så man åker ner och det planar ut och därefter uppåt.
I början läckte det in mycket vatten, 28000 l/tim, vilket man har tätat och nu är det runt 7000 l/tim.  
Minns när vi (familjen) åkte genom tunneln och det var blött och droppade vatten. Min far skojade och sa: att det var Svärdfiskar som sågade hål i tunnelväggarna! Det skulle han inte ha sagt, för min bror och jag skrek halvt hysteriska och hoppade runt i bilen. 
När nu Jakob och jag körde igenom var det inte några hysteriska skrik hahaha.

Muskö består av flera öar som har vuxit ihop genom landhöjning och är en av skärgårdens största öar.
Bofasta är runt 900 personer och under sommaren betydligt fler, då det finns många sommarstugor. 

Muskö är nog mest känd för, Musköbasen, som är en av världens största underjordiska örlogsbaser. När det byggdes sprängdes det ut 1,5 miljoner kubikmeter ur berget.  Anläggningen är större än Gamla Stan i Stockholm. Där finns tre stora dockor, den största är 250 meter lång och höjden är 40 meter från botten till toppen. Det får plats med väldigt stora militärfartyg. Verkstäder kontor sjukhus och köket har kapacitet för 2000 personer. Det skulle vara intressant att få göra ett besök där men se det går inte för sig. Hemligt hemligt.

Vi åkte runt lite bland annat med ett stopp vid den lilla träkyrkan från 1630. Som så många kyrkor är nu för tiden, var även denna stängd.

Det blev en trevlig utflykt och när vi kom hem blev jag så överraskad.
Under tiden vi varit borta hade Henrik o Kamilla varit inne och fixat med blommor och ballonger.
 Det hade kommit blomsterbud som dom tagit emot och satt i vaser. 
Va, en ballong in till kylskåpet.
Min födelsedag och Fars dag kom på samma dag i år och i kylskåpet stod det varsin bakelse, bägges favorit: Budapestrulle. 


Det blev verkligen en lugn fin skön födelsedag, precis vad jag önskade mig.
Tusen Tack till alla nära kära vänner och familj.

Kram Yvonné14 kommentarer:

 1. Grattis i efterskott! Vilken trevlig utflyktni gjort Först Nynäshamn och sen ut på Muskö. Att det fanns en sån lång tunnel dit hade jag inte en aning om. Jag trodde Muskö bara var en offentlig hemlighet, hela ön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. En stor del av Muskö är TopSecret men det finns ett par områden med sommarstugor. Jag som inte gillar att köra tunnlar men i den här var det ingen trafik så det gick bra.

   Radera
 2. Men gulle dej vad fin du blev i vår present :) Hoppas du kan få vara varm nu när du ser på tv, handarbetar eller så. Men vad söta dom var med er Henrik o Kamilla. Såklart du blev överraskad av det och att ni sen fick gofika i kylen dessutom, vilka sötnosar. Kramizar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du bara visste hur varm och skön den är, riktigt gosig. Ja visst är dom fina som fixade en liten överraskning tills vi kom hem. Kramizar

   Radera
 3. Vilken fin födelsedag du fick! När jag fyllde blev det hemmadag eftersom Lars var borta och spelade bowlingmatch halva dagen, men det blev bra ändå. Vilken mysig pläd/hodie du fick. Mysig att ha med ut i husbilen också under de kallare årstiderna. Vackra blommor fick du också + gofika.
  Muskö trodde jag bara var en militärbas och inget man fick besöka hur som helst. Ha det fint! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En födelsedag precis som jag ville den skulle vara. Den pläd/hoddien är toppen skön och naturligtvis ska den med ut i husbilen. Ja man kan bli lurad av Muskö men det finns runt 900 bofasta där ute och på sommaren fyller det på när sommargästerna kommer ut.
   Kram

   Radera
 4. Grattis i efterskott. Budapestbakelse är det godaste som finns. Det och nära och kära omkring sig låter som en utmärkt födelsedag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Budapestbakelse och även Schwartzwald tårta är mina favoriter.

   Radera
  2. Stort grattis i efterskott! Och vilken bra dag det blev! Just som du önskat. Och en tur till Muskö i skärgården är ju alltid lyckat och lyckat blev det ju även i Nynäs och senare på dagen hemma. Och om du gillar julmarknader så är det ju trevligt med en tur till Visby och kombinera med en övernattning. Finns ju trevliga hotell helt nära hamnen..
   Ha det fortsatt fint.

   Radera
  3. Tack så mycket Ditte. Det blev en fin lugn dag, som jag hade önskat. Vi funderar vidare på Visby och det skulle vara mysigt att åka över.

   Radera
 5. Grattis i efterskott och trevliga bilder du bjuder på. Det var en överraskning att Lövhagen har öppet denna tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Lövhagen har öppet på helgerna i november men stängt i December

   Radera
 6. Grattis igen! Den Hoddie var fin. Har precis köpt till barnbarnen i julklapp. Finns jättefina här nere. Vilken fin tripp ni gjorde och Muskö har vi ju bara läst om, att det fanns en så lång tunnel hade vi ingen aning om. Så trevligt att få bakelse när ni kom hem, också en av mina favoriter. Du fick en fin födelsedag, som du ville. Kram och ha det gott i din nya Hoddie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tack Då kommer dom säkert bli glada att få sådana, superskön. Som verkligen kommit till användning nu när jag är sjuk. Ja Budapest är en favorit mums mums

   Radera